Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorRakıcıoğlu, Neslişah
dc.contributor.authorÖzsöylemez, Aysel
dc.date.accessioned2019-08-01T07:42:55Z
dc.date.issued2019-07-25
dc.date.submitted2019-07-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/8481
dc.description.abstractThe aim of this study was to determined, dietary risk factors for acne vulgaris (AV). Patients that were between 18-30 years old and diagnosed with mild to severe AV in Bodrum Public Hospital between April 2018 – September 2018. Overall 48 patients were enrolled which 24 patients with mild/severe AV and 24 control patients that did not have AV. During the interviews, general information as well as, information about their personal habits, family history, AV history, nutritional habits, physical activity levels, menstrual cycle, and food frequency questionnaire was obtained. Anthropometric measurements of the participants (body weight, height, waist circumference, hip circumference, body mass index (BMI), fat ratio, body fat amount, body muscle amount, waist/ hip ratio, waist / height ratio) were performed. Body weight, BKİ, body fat percentage, body fat mass, and body muscle mass were measured by bioelectrical impedance analysis (BIA). Dietary record was taken from the participants for three consecutive days. The mean daily energy and nutrient intake, dietary glycemic index and glycemic load were calculated from the food consumption records. Results suggests that, there was a strong correlation between mild/severe AV and existent AV in first degree relatives (OR: 11.67 %95 GA: 2.696-50.490, p<0.01). No significant difference was found between AV and alcohol-tobacco consumption, physical activity levels, and anthropometric measurements. Stress was increase AV symptoms in mild/severe AV female patients compared to mild/severe Av male patients (p<0.05). According to food frequency questionnaire, mild/severe AV female patient consumed significantly more whole and half skimmed milk, honey, jam, molasses, cookies and cakes than control groups. Also, in female, the consumption of leafy green vegetables were found significantly higher in control group than mild/severe AV patients (p<0.05). In female, according to three days food consumption record, daily total vegetables and fruits consumption were higher in control group, also sweet consumption were higher in mild/severe AV patients (p<0,05). It was found that, patients which consumed higher glycemic index diets (GI >70) had a higher risk for AV (OR:17.5, %95 GA:1.223-250.357). Glycemic load of diet was significantly higher of mild/severe AV patients than control group in females (p> 0.05). No significant relationship was observed between ODS and AV. Although family history is the most effective factor in the formation of acne vulgaris, it is determined that the diet of the individual may also be effective. Low glycemic index foods could be beneficial to a alleviate the symptoms of AV.tr_TR
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xii ŞEKİLLER xiv TABLOLAR xv 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar 1 1.2. Amaç ve Hipotez 2 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Tanım 3 2.2. Epidemiyoloji 3 2.3. Etyopatogenez 4 2.3.1. Anormal Folliküler Hiperkeratinizasyon 4 2.3.2. Sebum Üretiminde Artış 4 2.3.3. Propiyonabakterium Acnes Bakterilerinin Aşırı Çoğalması 6 2.3.4. İnflamasyon 6 2.4. Akne Oluşumunu Etkileyen Faktörler 8 2.4.1. Genetik Yatkınlık 9 2.4.2. Stres 9 2.4.3. Sigara Kullanımı 10 2.4.4. Hormonlar 10 2.4.5. Diyetsel Faktörler 12 2.5. Tedavi 20 2.5.1. Topikal Tedaviler 21 2.5.2. Sistemik Tedaviler 22 x 3. GEREÇ ve YÖNTEMLER 24 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 24 3.2. Çalışmanın Genel Planı 24 3.3. Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi 25 3.4. Antropometrik Ölçümler 25 3.4.1. Vücut Ağırlığı ve Bileşimi Analizi 25 3.4.2. Boy Uzunluğu 26 3.4.3. Bel ve Kalça Çevresi 26 3.4.4. Bel/Kalça Oranı 26 3.4.5. Fiziksel Aktivite Durumunun Saptanması 27 3.4.6. Beslenme Durumunun Saptanması 27 3.5. Verilerin İstatistiksel Analizi 31 4. BULGULAR 32 4.1. Bireylerin Genel tanımlayıcı Özelliklerinin ve Kişisel Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi 32 4.2. Bireylerin Aile ve Akne Vukgaris Öyküsünün Değerlendirilmesi 34 4.3. Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi 36 4.4. Bireylerin Fiziksel Aktiviteye İlişkin Bilgilerinin Değerlendirilmesi 42 4.5. Kadınların Menstrual Siklus durumuna İlişkin Bilgilerinin Değerlendirilmesi 45 4.6. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 46 4.7. Bireylerin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi 49 4.7.1. Besin Tüketim Sıklıkları 49 4.7.2. Besin Tüketim Kayıtlarının Değerlendirilmesi 77 5. TARTIŞMA 94 6. SONUÇLAR ve ÖNERİLER 105 6.1. Sonuçlar 105 6.2. Öneriler 108 7. KAYNAKLAR 109 8. EKLER EK-1: Etik Kurul Onayı ve Valilik Oluru xi EK-2: Araştıma Amaçlı Çalışma İçin Aydınlatılmış Onam Formu EK-3: Araştırma Anket Formu EK-4: Besin Tüketim Sıklığı Anketi EK-5: Üç Günlük Besin Tüketim Kaydı EK-6: Oksidatif Denge Skoru Hesaplaması EK-7: Turnitin Raporu EK-8: Dijital Makbuz 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectakne vulgaris beslenme alışkanlığıtr_TR
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Tıp::Dermatoloji::Deri hastalıklarıtr_TR
dc.titleAkne Vulgarisli Bireylerde Diyetle İlgili Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı Akne Vulgarisli (AV) bireylerde diyetle ilgili risk faktörlerinin incelenmesidir. Nisan 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında Bodrum Devlet Hastanesi’nde yapılan bu çalışmada, 18-30 yaş aralığındaki 24 orta/şiddetli AV’i olan ve 24 AV şikayeti olmayan gönüllü birey incelenmiştir. Bireylere genel bilgilerin, AV ve aile hikayelerinin, beslenme alışkanlıklarının, fiziksel aktivite durumlarının sorgulandığı anket yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bireylerin antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi, beden kütle indeksi (BKİ), yağ oranı,vücut yağ miktarı, vücut kas miktarı, bel/kalça oranı, bel/boy oranı) yapılmıştır. Vücut ağırlığı, BKİ, vücut yağ oranı, vücut yağ kütlesi ve vücut kas kütlesi ölçümleri biyoelektrik impedans analizi (BİA) ile ölçülmüştür. Bir günü hafta sonuna gelecek şekilde 3 günlük bireysel besin tüketim kaydı ile bireylerin günlük enerji, makro ve mikro besin ögeleri alımları saptanmıştır. Tüketim kayıtlarından diyetlerin glisemik indeks (Gİ), glisemik yükü (GY) ve oksidatif denge skoru (ODS) hesaplanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre aile hikayesi ve AV olma durumu arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur (OR: 11.67 p<0.01). Akne vulgarisli bireyler ile kontrol grubu arasında alkol-sigara kullanımları, fiziksel aktivite durumları ve antropometrik ölçümleri açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Orta/şiddetli AV’li kadınlarda, orta/şiddetli AV’li erkeklere kıyasla stresli olma durumunun AV semptomlarını arttırdığı saptanmıştır (p<0.05). Akne Vulgaris grubundaki kadınlarda besin tüketim sıklığı anketine göre; yarım yağlı ve yağsız süt; bal, reçel, pekmez; bisküvi, kek ve pasta tüketimi, kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. Yeşil yapraklı sebze tüketimi ise kontrol grubundaki kadınlarda, AV’li kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Üç günlük tüketim kaydı sonuçlarına göre; kontrol grubundaki kadınlarda toplam sebze-meyve tüketimi, AV grubundaki kadınlarda ise tatlı grubu besinlerin tüketimi belirgin şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Diyetin Gİ değeri ≥70 olan bireylerde AV riski anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (OR:17.5, %95 GA:1.223-250.357,p<0.05). Diyetin GY değeri ise AV’li kadınlarda, kontrol grubundaki kadınlardan yüksek bulunmuştur (p<0.05). Oksidatif denge skoru ile AV arasında bir ilişki gözlenmemiştir (p>0.05). AV oluşumunda en etkili faktör aile hikayesi olmakla birlikte bireyin diyetinin de etkili olabileceği gözlenmiştir. Düşük Gİ’li besinlerin tercihinin AV riskini azaltmada faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2020-02-03T07:42:55Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster