Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGültekin, Beyza
dc.contributor.authorVeuphuteh, Francis Mumuluh
dc.date.accessioned2018-10-02T11:07:55Z
dc.date.available2018-10-02T11:07:55Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/5173
dc.description.abstractThe aim of this study is to investigate the effects of perceptions of food quality of fast-food products, health consciousness and price sensitivity of customers on purchase intention in fast-food restaurants. Also, within the context of these variables, the study examines whether differences exist between customers in Turkey and Canada. To achieve this aim, the hypotheses in the proposed model were tested with online survey data from 291 college students in Ankara and Toronto. Confirmatory factor analysis was used to test the model fit between the survey data and the food quality, health consciousness, price sensitivity and purchase intention scales. Path analysis and independent samples t-Tests are used to test the research hypotheses. According to the results of the path analysis, food quality and price sensitivity positively influence purchase intention while health consciousness negatively influences purchase intention of fast-food products in Canada. Similarly, in Turkey, food quality positively influences purchase intention of fast-food products. However, health consciousness and price sensitivity do not influence fast-food purchase intentions in Turkey. Also, results from the independent samples t-Test reveal that college students in Canada are more price sensitive towards fast-food products than those in Turkey. However, the independent samples t-Tests did not reveal any differences in food quality perceptions, health consciousness levels and fast-food purchase intentions between college students in Turkey and those in Canada. Finally, limitations of the study, suggestions for future research, recommendations for managers and policymakers are also presented.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL VE ONAY i BİLDİRİM ii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iii ETİK BEYAN iv TEŞEKKÜR v ÖZET vi ABSTRACT vii İÇİNDEKİLER viii TABLOLAR DİZİNİ xii ŞEKİLLER DİZİNİ xiii GİRİŞ 1 1. BÖLÜM 4 GIDA KALİTESİ, SAĞLIK BİLİNCİ VE FİYAT DUYARLILIĞININ, FAST-FOOD SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ: TÜRKİYE VE KANADA’DAKİ TÜKETİCİLERİN KARŞILAŞTIRMASI 4 1.1. GIDA KALİTESİ 4 1.1.1. Kalite Kavramı 4 1.1.2. Kalitenin Boyutları 8 1.1.2.1. Somut Ürün (Mal) Kalitesi Boyutları 9 1.1.2.2. Malların Kalitesinin Boyutları ve Kalite Yaklaşımları Arasındaki İlişki 14 1.1.2.3. Hizmet Kalitesinin Boyutları 15 1.1.3. Gıda Kalitesi Kavramı ve Önemi 18 1.1.3.1. Gıda Kalitesi Kavramı 18 1.1.3.2. Gıda Kalitesinin Önemi 22 1.2. SAĞLIK BİLİNCİ KAVRAMI VE ÖNEMİ 25 1.2.1. Sağlık Bilinci Kavramı 25 1.2.2. Sağlık Bilincinin Önemi 28 1.2.2.1. Beslenme ile İlişkili Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların (BOH'ların) ve Obezitenin Önlenmesi ve Tedavisi 28 1.2.2.2. Halk Sağlığı ve Ekonomik Harcamalar açısından Önemi 32 1.2.2.3. Sağlık Bilincinin Tüketicilerin Sağlıklı Gıda Ürünlerini Satın Alma Niyetlerine Etkisi 33 1.3. FİYAT DUYARLILIĞI KAVRAMI VE ÖNEMİ 35 1.3.1. Fiyat Duyarlılığı Kavramı 35 1.3.1.1. İktisat Bakış Açısından Fiyat Duyarlılığı 35 1.3.1.2. Pazarlama Bakış Açısından Fiyat Duyarlılığı 37 1.3.2. Fiyat Duyarlılığının Önemi 40 1.4. SATIN ALMA NİYETİ KAVRAMI VE ÖNEMİ 45 1.4.1. Satın Alma Niyeti Kavramı 45 1.4.2. Satın Alma Niyetinin Önemi 48 1.5. KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİLER 50 1.5.1. Fast-Food Restoranlarında Gıda Kalitesinin, Satın Alma Niyetine Etkisi 50 1.5.2. Sağlık Bilincinin Satın Alma Niyetine Etkisi 52 1.5.3. Fiyat Duyarlılığının Satın Alma Niyetine Etkisi 54 1.5.4. Ülkeler Arası Karşılaştırmaya İlişkin Çerçeve 56 2. BÖLÜM 61 GIDA KALİTESİ, SAĞLIK BİLİNCİ VE FİYAT DUYARLILIĞININ FAST-FOOD SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİ: TÜRKİYE VE KANADA’DAKİ TÜKETİCİLERİN KARŞILAŞTIRMASI 61 2.1. UYGULAMANIN AMACI VE ÖNEMİ 61 2.2. UYGULAMANIN YÖNTEMİ 66 2.2.1. Örneklem Seçimi 66 2.2.2. Soru Kağıdının Hazırlanması 68 2.2.2.1. Gıda Kalitesinin Ölçümüne Yönelik İfadeler 69 2.2.2.2. Fiyat Duyarlılığının Ölçümüne Yönelik İfadeler 70 2.2.2.3. Satın Alma Niyetinin Ölçümüne Yönelik İfadeler 70 2.2.2.4. Sağlık Bilicinin Ölçümüne Yönelik İfadeler 71 2.2.2.5. Demografik Değişkenlerin Ölçümüne Yönelik İfadeler 71 2.3. SORU KAĞIDININ ÖN TESTİ 72 2.4. SORU KAĞIDININ UYGULANMASI 76 2.5. VERİLERİN ÖN ANALİZİ 76 2.5.1. Örneklemin Demografik Özellikleri 76 2.5.2. Verilerin Kodlanması ve Kontrolü 78 2.5.3. Ölçeklerin Güvenilirlik Analizi Sonuçları 78 2.5.4. Tanımlayıcı İstatistikler ve Normal Dağılımın Kontrolü 82 2.5.5. Verilerin Dağılımına İlişkin Analizler ve Yorumlar 86 2.6. HİPOTEZLERİN TEST EDİLMESİ: YAPISAL EŞİTLİK MODELİ 92 2.6.1. Ölçme Modeli 94 2.6.2. Ölçme Modelinde Model Uyumu 98 2.6.3. Ölçüm Modelinin Geçerliliğini Değerlendirme 101 2.6.3.1. Yakınsak Geçerliliği (Convergent Validity) 101 2.6.3.2. Ayırıcı Geçerlilik (Discriminant Validity) 105 2.6.4. Ölçüm Eşitliği Test Edilmesi 107 2.6.5. Yapısal Model 110 2.6.6. Bağımsız Örneklem t Testi 116 SONUÇ 123 3.1. SONUÇ VE TARTIŞMA 123 3.2. ÇALIŞMANIN KISITLARI VE GELECEK ARAŞTIRMALAR İÇİN ÖNERİLER 127 3.3. YÖNETİCİLER İÇİN ÖNERİLER 130 3.4. SAĞLIK POLİTİKASI AÇISINDAN SUNULABİLECEK DİĞER ÖNERİLER 132 KAYNAKÇA 134 EK 1. GÖNÜLLÜ KATILIM FORMU VE ANKET 180 EK 2. VOLUNTARY PARTICIPATION FORM AND QUESTIONNAIRE 183 EK 3. ORİJİNALLİK RAPORU 186 EK 4. ETİK KOMİSYONU İZNİ 187tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSosyal Bilimler Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKalite
dc.subjectFast Food
dc.subjectGıda Kalitesi
dc.subjectSağlık Bilinci
dc.subjectFiyat Duyarlılığı
dc.subjectSatın Alma Niyeti
dc.subjectObezite
dc.subjectBulaşıcı Olmayan Hastalıklar
dc.titleGıda Kalitesi, Sağlık Bilinci ve Fiyat Duyarlılığının Fast-Food Satın Alma Niyetine Etkisi: Türkiye ve Kanada’daki Tüketicilerin Karşılaştırmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı, fast-food restoranlarını tercih eden müşterilerin fast-food gıda kalitesi algıları, sağlık bilinci ve fiyat duyarlılığını incelemek; bu değişkenlerin, satın alma niyetine etkisini araştırmaktır. Ayrıca, bu değişkenler bağlamında Türkiye ve Kanada'da yaşayan tüketiciler açısından farklılık olup olmadığı da ele alınmaktadır. Bu amaca ulaşmak için önerilen modeldeki hipotezler Ankara ve Toronto'daki 291 üniversite öğrencisinden online anket verileri ile test edilmektedir. Yapısal Eşitlik Modellemesi'ndeki ölçme modeli, anket verileri ile gıda kalitesi, sağlık bilinci, fiyat duyarlılığı ve satın alma niyeti ölçekleri arasındaki uyumluluğu test etmek için kullanılmaktadır. Yol analizi ve bağımsız örneklem t Testi, araştırma hipotezlerini test etmek için kullanılmaktadır. Kanada örneklemi için yol analizinin sonuçlarına göre, gıda kalitesi ve fiyat duyarlılığı satın alma niyetini olumlu yönde etkilerken, sağlık bilinci Kanada'daki fast-food ürünlerinin satın alma niyetini olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye örneklemi için gıda kalitesi, fast-food ürünlerinin satın alma niyetini olumlu yönde etkilemektedir. Ancak, sağlık bilinci ve fiyat duyarlılığı, Türkiye örneklemindeki tüketicilerin fast-food satın alma niyetlerini etkilememektedir. Ayrıca, bağımsız örneklem t-testlerinden elde edilen sonuçlar, Kanada'daki üniversite öğrencilerinin, fast-food ürünlerine yönelik fiyat duyarlılığının Türkiye örnekleminden daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, bağımsız örneklem t-Testleri, Türkiye'deki ve Kanada'daki üniversite öğrencileri arasında gıda kalitesi algıları, sağlık bilinci düzeyleri ve fast-food satın alma niyetlerinde herhangi bir farklılık ortaya koymamaktadır. Son olarak, çalışmanın kısıtları, gelecekteki araştırmalara yönelik öneriler, yöneticiler ve sağlık politikaları için öneriler de sunulmaktadır.tr_TR
dc.contributor.departmentİşletmetr_TR
dc.contributor.authorID10197664tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster