Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorCangöz, Banu
dc.contributor.authorOktay, Bahadır
dc.date.accessioned2018-10-02T07:58:22Z
dc.date.available2018-10-02T07:58:22Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-06-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/5098
dc.description.abstractThe purpose of this study was to offer a holistic examination of certain independent variables (proporties of priming and target stimulus, congruency level, sub-threshold presentation and emotion) that have the potential of influencing both positive and negative (and semi-negative) priming, which there were controversial findings in the literature. In line with this purpose, three experiments were designed. The aim of Experiment 1 and Experiment 2 was to examine the influence of faces, words, and shapes on positive and negative priming under sub-threshold and suprathreshold conditions. The aim of the Experiment 3 was to examine the influence of priming stimulus on priming types in case a few of the characteristics (face and emotion on face) of the stimulus were consistent/inconsistent. The study had been conducted with a total of 150 participants equally distributed among three Experiments. In Experiment 1, 3 (Type of stimuli: Face, Shape, Word) x 3 (Type of Priming: Positive Priming, Semi-negative Priming, Control) x 2 (Type of Presentation: Sub-threshold, Supra-threshold) repeated measure experimental design suitable, in Experiment 2, 3 (Type of stimuli: Face, Shape, Word) x 4 (Type of Priming: Positive Priming, Semi-negative Priming, Negative Priming, Control) x 2 (Type of Presentation: Subthreshold, Supra-threshold) repeated measure experimental design suitable, and in Experiment 3, 3 (Congruency: Face Congruent, Face Non-congruent, Control) x 3 (Emotional Face Congruency: Emotion Congruent, Emotion Non-congruent, Control) x 3 (Emotion of Priming Stimulus: Happy, Angry, Neutral) repeated measures experimental design suitable ANOVA was conducted. In the experiments, the positive, negative, and semi-negative priming has been shown experimentally in terms of recognition. This finding is important in showing the continuity of the cognitive priming process. Besides, it has been found out as a result of the findings derived from Experiment 1 and 2 that the sub-threshold presentation of priming words provided better advantage than both positive and negative priming. The Experiment 3 has demonstrated that there was no difference between the face and its emotion in terms of priming in face recognition.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSosyal Bilimler Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectOlumlu Hazırlamatr_TR
dc.subjectOlumsuz Hazırlamatr_TR
dc.subjectYarı Olumsuz Hazırlamatr_TR
dc.subjectTanımatr_TR
dc.subjectBilişsel Tutarlılıktr_TR
dc.subjectBilişsel Çelişkitr_TR
dc.subjectEşik Altı Sunumtr_TR
dc.subjectEşik Üstü Sunumtr_TR
dc.titleYüz Tanıma Performansı ile Ölçülen Olumlu ve Olumsuz Hazırlamayı Etkileyen Değişkenlerin Eşik Altı/Üstü Olarak İncelenmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.description.ozetBu araştırmanın amacı, olumlu ve olumsuz hazırlama türlerini etkileme potansiyeli olan ve aynı zamanda alan yazında hakkında tartışmalı bulgular bulunan bazı bağımsız değişkenleri (hazırlayıcı- hedef uyarıcı özelliklerinin türü, tutarlılık düzeyi, eşik altı sunum ve duygular) bütünsel olarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 3 deney tasarlanmıştır. Deney 1 ve Deney 2’nin amacı yüz, kelime ve şekillerin eşik altı ve eşik üstü sunum koşulları altında olumlu, olumsuz (ve yarı olumsuz) hazırlama üzerindeki etkisini incelemektir. Deney 3’ün amacı ise hazırlayıcı uyarıcının birden fazla özelliğinin (yüz ve yüzdeki duygusal ifade) tutarlı/tutarsız olması durumunun hazırlama türleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, Deney 1’de 50 Deney 2’de 50 ve Deney 3’ de 50 olmak üzere toplam 150 katılımcı ile yürütülmüştür. Deney 1’de 3 (Uyarıcı Türü: Yüz, Şekil, Kelime) x 3 (Hazırlama Türü: Olumlu hazırlama, Yarı olumsuz hazırlama, Hazırlama yok) x 2 (Sunum Türü: Eşik altı, Eşik üstü) tüm faktörlerde tekrar ölçümlü deneysel desene, Deney 2’de 3 (Uyarıcı Türü: Yüz, Şekil, Kelime) x 4 (Hazırlama Türü: Olumlu, Yarı olumsuz, Olumsuz, Hazırlama yok) x 2 (Sunum Türü: Eşik altı, Eşik üstü) tüm faktörlerde tekrar ölçümlü ve Deney 3’te 3 (Tutarlılık: Yüz Tutarlı, Yüz Tutarsız, Kontrol) x 3 (Duygu Tutarlılık: Duygu Tutarlı, Duygu Tutarsız, Kontrol) x 3 (Hazırlayıcının Duygusal İfadesi: Mutlu, kızgın, nötr) tüm faktörlerde tekrar ölçümlü desen uygun ANOVA’lar yapılmıştır. Üç deneyde de tanıma açısından olumlu, olumsuz ve yarı olumsuz hazırlama deneysel olarak gösterilmiştir. Bu bulgu, bilişsel hazırlama sürecinin bir süreklilik olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca Deney 1 ve 2’den elde edilen bulgular sonucunda hazırlayıcı kelimelerin eşik altı sunumunun hem olumlu ve olumsuz hazırlama için avantaj sağladığı görülmüştür. Deney 3 ise duygusal yüz tanıma görevinde olumsuz hazırlama açısından yüz ve yüzdeki duygu arasında fark olmadığını göstermiştir.tr_TR
dc.contributor.departmentPsikolojitr_TR
dc.contributor.authorID188002tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster