dc.contributor.advisor | Cangöz, Banu | |
dc.contributor.author | Oktay, Bahadır | |
dc.date.accessioned | 2018-10-02T07:58:22Z | |
dc.date.available | 2018-10-02T07:58:22Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-06-04 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/5098 | |
dc.description.abstract | The purpose of this study was to offer a holistic examination of certain independent variables
(proporties of priming and target stimulus, congruency level, sub-threshold presentation and
emotion) that have the potential of influencing both positive and negative (and semi-negative)
priming, which there were controversial findings in the literature. In line with this purpose, three
experiments were designed. The aim of Experiment 1 and Experiment 2 was to examine the
influence of faces, words, and shapes on positive and negative priming under sub-threshold and
suprathreshold conditions. The aim of the Experiment 3 was to examine the influence of priming
stimulus on priming types in case a few of the characteristics (face and emotion on face) of the
stimulus were consistent/inconsistent. The study had been conducted with a total of 150
participants equally distributed among three Experiments. In Experiment 1, 3 (Type of stimuli:
Face, Shape, Word) x 3 (Type of Priming: Positive Priming, Semi-negative Priming, Control) x 2
(Type of Presentation: Sub-threshold, Supra-threshold) repeated measure experimental design
suitable, in Experiment 2, 3 (Type of stimuli: Face, Shape, Word) x 4 (Type of Priming: Positive
Priming, Semi-negative Priming, Negative Priming, Control) x 2 (Type of Presentation: Subthreshold,
Supra-threshold) repeated measure experimental design suitable, and in Experiment
3, 3 (Congruency: Face Congruent, Face Non-congruent, Control) x 3 (Emotional Face
Congruency: Emotion Congruent, Emotion Non-congruent, Control) x 3 (Emotion of Priming
Stimulus: Happy, Angry, Neutral) repeated measures experimental design suitable ANOVA was
conducted. In the experiments, the positive, negative, and semi-negative priming has been shown
experimentally in terms of recognition. This finding is important in showing the continuity of the
cognitive priming process. Besides, it has been found out as a result of the findings derived from
Experiment 1 and 2 that the sub-threshold presentation of priming words provided better
advantage than both positive and negative priming. The Experiment 3 has demonstrated that
there was no difference between the face and its emotion in terms of priming in face recognition. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sosyal Bilimler Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Olumlu Hazırlama | tr_TR |
dc.subject | Olumsuz Hazırlama | tr_TR |
dc.subject | Yarı Olumsuz Hazırlama | tr_TR |
dc.subject | Tanıma | tr_TR |
dc.subject | Bilişsel Tutarlılık | tr_TR |
dc.subject | Bilişsel Çelişki | tr_TR |
dc.subject | Eşik Altı Sunum | tr_TR |
dc.subject | Eşik Üstü Sunum | tr_TR |
dc.title | Yüz Tanıma Performansı ile Ölçülen Olumlu ve Olumsuz Hazırlamayı Etkileyen Değişkenlerin Eşik Altı/Üstü Olarak İncelenmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu araştırmanın amacı, olumlu ve olumsuz hazırlama türlerini etkileme potansiyeli olan ve aynı
zamanda alan yazında hakkında tartışmalı bulgular bulunan bazı bağımsız değişkenleri
(hazırlayıcı- hedef uyarıcı özelliklerinin türü, tutarlılık düzeyi, eşik altı sunum ve duygular) bütünsel
olarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 3 deney tasarlanmıştır. Deney 1 ve Deney 2’nin
amacı yüz, kelime ve şekillerin eşik altı ve eşik üstü sunum koşulları altında olumlu, olumsuz (ve
yarı olumsuz) hazırlama üzerindeki etkisini incelemektir. Deney 3’ün amacı ise hazırlayıcı
uyarıcının birden fazla özelliğinin (yüz ve yüzdeki duygusal ifade) tutarlı/tutarsız olması
durumunun hazırlama türleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, Deney 1’de 50 Deney
2’de 50 ve Deney 3’ de 50 olmak üzere toplam 150 katılımcı ile yürütülmüştür. Deney 1’de 3
(Uyarıcı Türü: Yüz, Şekil, Kelime) x 3 (Hazırlama Türü: Olumlu hazırlama, Yarı olumsuz
hazırlama, Hazırlama yok) x 2 (Sunum Türü: Eşik altı, Eşik üstü) tüm faktörlerde tekrar ölçümlü
deneysel desene, Deney 2’de 3 (Uyarıcı Türü: Yüz, Şekil, Kelime) x 4 (Hazırlama Türü: Olumlu,
Yarı olumsuz, Olumsuz, Hazırlama yok) x 2 (Sunum Türü: Eşik altı, Eşik üstü) tüm faktörlerde
tekrar ölçümlü ve Deney 3’te 3 (Tutarlılık: Yüz Tutarlı, Yüz Tutarsız, Kontrol) x 3 (Duygu Tutarlılık:
Duygu Tutarlı, Duygu Tutarsız, Kontrol) x 3 (Hazırlayıcının Duygusal İfadesi: Mutlu, kızgın, nötr)
tüm faktörlerde tekrar ölçümlü desen uygun ANOVA’lar yapılmıştır. Üç deneyde de tanıma
açısından olumlu, olumsuz ve yarı olumsuz hazırlama deneysel olarak gösterilmiştir. Bu bulgu,
bilişsel hazırlama sürecinin bir süreklilik olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca Deney
1 ve 2’den elde edilen bulgular sonucunda hazırlayıcı kelimelerin eşik altı sunumunun hem olumlu
ve olumsuz hazırlama için avantaj sağladığı görülmüştür. Deney 3 ise duygusal yüz tanıma
görevinde olumsuz hazırlama açısından yüz ve yüzdeki duygu arasında fark olmadığını
göstermiştir. | tr_TR |
dc.contributor.department | Psikoloji | tr_TR |
dc.contributor.authorID | 188002 | tr_TR |