Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFİSUNOĞLU, Mehmet
dc.contributor.authorYILDIZ KOPUZ, Tuba Nur
dc.date.accessioned2018-09-13T04:47:04Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-09-07
dc.identifier.citationYıldız Kopuz, TN., Tip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4843
dc.description.abstractThe aim of this study is to investigate the association between serum irisin level, dietary quality and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The study was conducted on 80 volunteers who were applied to Endocrinology Department of Keçiören Training and Research Hospital between April 2017 and February 2018 and diagnosed with either T2DM (n:40) or not (n:40). The volunteers were aged between 19-64 and met the study criteria. Age and body mass index (BMI) were matched between the groups. A questionnaire was administered face-to-face in order to determine individuals’ general characteristics, nutritional habits and physical activity status. In order to determine the nutritional status, 24 dietary recall and food frequency questionnaire (based on the last six months) were recorded. Based on these records, Healthy Eating Index (HEI)-2015 scores were calculated. Anthropometric measurements were taken and blood samples were collected during interviews. Serum irisin levels were analyzed from those collected blood samples. The serum irisin level (2.53 ng/mL 95% CI: 2.25-2.99) of the study group was significantly higher than the control group (2.11 ng/mL 95% Cl: 1.93-2.41) (p <0.001). When all data processed without differences between groups, there was a significant positive correlation between age and serum irisin levels (p=0.020), however, there were not any other significant correlations between anthropometric measurements and serum irisin levels (p>0.05). Significantly positive correlation was found between both fasting plasma glucose and HbA1C and serum irisin level (p<0.05). In the study group, HEI-2015 score (48.7 ± 10.67) were found significantly lower than the control group (56.9 ± 11.41) (p=0.001). Though HEI-2015 scores and serum irisin levels were found unrelated (p>0.05). In conclusion, it is thought that serum irisin level may be elevated as a compensatory mechanism against metabolic processes deteriorating in T2DM, and more study is needed in order to have a new approach in the monitoring and treatment of the disease.en
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xi ŞEKİLLER xiii TABLOLAR xiv 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2. Amaç ve Varsayımlar 2 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Diabetes Mellitus 3 2.1.1. Diabetes Mellitus’un Epidemiyolojisi 3 2.1.2. Diabetes Mellitus Tanı Kriterleri 3 2.1.3. Prediyabet 4 2.1.4. Diabetes Mellitus’un Komplikasyonları 5 2.1.5. Diabetes Mellitus’un Sınıflandırılması 5 2.1.6. Tip 2 Diabetes Mellitus’un Etiyolojisi 7 2.1.7. Tip 2 Diabetes Mellitus’un Tedavisi 8 2.2. İrisin 11 2.2.1. İrisinin Yapısı ve Salgılanması 12 2.2.2. İrisinin Regülasyonu 12 2.2.3. İrisin ve Tip 2 Diabetes Mellitus 13 2.3. Diyet Kalitesi 17 2.3.1. Diyet Kalitesi ve Tip 2 Diabetes Mellitus 18 2.3.2. Diyet Kalitesi ve İrisin 19 3. BİREYLER ve YÖNTEM 21 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 21 3.2. Araştırmanın Genel Planı 21 x 3.3. Verilerin Toplanması 22 3.3.1. Genel Bilgiler ve Beslenme Alışkanlıkları 22 3.3.2. Antropometrik Ölçümler 22 3.3.3. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi 24 3.3.4. Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Kaydı 25 3.3.5. Biyokimyasal Bulgular 25 3.3.6. Serumda İrisin Analizi 25 3.3.7. Sağlıklı Yeme İndeksi 2015’in Hesaplanması 26 3.4. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 29 4. BULGULAR 30 4.1. Bireylerin Genel Özellikleri 30 4.2. Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Durumları 32 4.3. Bireylerin Antropometrik Ölçümleri 34 4.4. Bireylerin Biyokimyasal Bulguları 37 4.5. Bireylerin Günlük Enerji ve Besin Ögesi Alımlarının 38 4.6. Bireylerin Sağlıklı Yeme İndeksi-2015 Skorlarının Değerlendirilmesi 41 4.7. Bireylerin Serum İrisin Düzeyleri 47 5. TARTIŞMA 53 5.1. Bireylerin Genel Özelliklerinin Değerlendirilmesi 53 5.2. Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Durumlarının Değerlendirilmesi 56 5.3. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 57 5.4. Bireylerin Biyokimyasal Bulgularının Değerlendirilmesi 59 5.5. Bireylerin Günlük Enerji ve Besin Ögesi Alımlarının Değerlendirilmesi 60 5.6. Bireylerin SYİ-2015 Skorlarının Değerlendirilmesi 62 5.7. Bireylerin Serum İrisin Düzeylerinin Değerlendirilmesi 65 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 69 6.1. Sonuçlar 69 6.2. Öneriler 73 7. KAYNAKLAR 74 8. EKLER EK 1. Etik Kurul Onayı EK 2. Araştırmada Kullanılan Anket Formu EK 3. Orijinallik Ekran Çıktısı 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjecttip 2 diabetes mellitustr_TR
dc.subjectirisin
dc.subjectdiyet kalitesi
dc.titleTip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı, serum irisin düzeyi, diyet kalitesi ve tip 2 diabetes mellitus (T2DM) ilişkisini incelemektir. Çalışmaya Nisan 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’ne başvuran 19-64 yaş aralığında, gerekli muayeneler ve testler sonucunda T2DM tanısı almış, araştırma kriterlerini sağlayan 40 birey ve kontrol grubu olarak sağlıklı 40 birey dahil edilmiştir. Sağlıklı kontrol grubu yaş, cinsiyet ve beden kütle indeksine (BKİ) göre çalışma grubu ile eşleştirilmiştir. Bireylere genel özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını ve fiziksel aktivite durumlarını belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Bireylerin beslenme durumlarını saptamak amacıyla 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı alınmış ve son altı ay baz alınarak besin tüketim sıklığı sorgulanmıştır. Bireylerle yapılan görüşme sırasında antropometrik ölçümleri alınmış ve kan örnekleri toplanmıştır. Toplanan kan örneklerinden serum irisin düzeyleri analiz edilmiştir. Vaka grubunun serum irisin düzeyi (2,53 ng/mL %95 Cl: 2,25-2,99) kontrol grubuna (2,11 ng/mL %95 Cl: 1,93-2,41) göre yüksek olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Çalışmaya katılan tüm bireyler değerlendirildiğinde yaş ile serum irisin düzeyi arasında pozitif ilişki bulunmuştur (p=0,020). Antropometrik ölçümler ile serum irisin düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Açlık plazma glikozu ve HbA1C ile serum irisin düzeyi arasında pozitif ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin diyet kaliteleri Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ)-2015 ile hesaplanmıştır. Vaka grubunda SYİ-2015 skorunun (48,7±10,67) kontrol grubuna (56,9±11,41) göre düşük olduğu saptanmıştır (p=0,001). Serum irisin düzeyi ile SYİ-2015 skoru arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak serum irisin düzeyinin T2DM’de bozulan metabolik süreçlere karşı telafi edici mekanizma olarak yükselmiş olabileceği düşünülmekte, hastalığın izlenmesi ve tedavisinde yeni bir yaklaşım olabilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID248091tr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2019-03-18T04:47:04Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster