Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBİLGİÇ, Pelin
dc.contributor.authorASLANTAŞ, Burcu
dc.date.accessioned2018-09-06T13:47:00Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-08-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4814
dc.description.abstractThe aim of this research is to correctly determine elite athletes’ knowledge about sports nutrition by doing validity and reliability of Sports Nutrition Knowledge Questionnaire (SNNQ); and also to assess the relationship between sports nutrition knowledge level and diet quality of athletes. A total of 125 elite athletes and 85 nutrition and dietetics department senior students aged 19-30 years participated in the research. A questionnaire was applied face-to-face to assign general characteristics, nutritional habits and sports nutrition knowledge of the individuals. Twenty four hour dietary recall and food frequency questionnaire records were taken to determine the nutritional status. The diet quality of the athletes was evaluated by Healthy Eating İndex-2015 (HEI-2015). SNNQ were detected as reliable according to the high internal consistency (Kuder Richardson-20=0.927) and test-retest with interclass correlation coefficient (r=0.974). The difference between SNNQ total scores of athletes and nutrition and dietetics department students was statistically significant; so that the construct validity of the questionnaire was obtained (p<0.001). The total score of the SNNQ of the athletes was determined as 46.9 ± 10.28%. There was no statistically significant difference between SBBA scores according to sex (p> 0.05). The SNNQ total score of the team sports-aerobic sports group was significantly higher than the SNNQ total score of anaerobic sports group (p<0.05). The SNNQ total score of athletes who took sports nutrition course was found to be significantly higher than those who did not take courses (p<0.05). A statistically significant, positive weak correlation was found between the total score of the SNNQ and the total score of the HEI-2015 (r=0,264, p=0,003), whole grains score (r=0.248, p=0.005), dairy score (r= 0.238, p=0.007) and added sugars score (r=0.200, p=0.025). SNNQ was found valid and reliable to assess the nutrition knowledge of Turkish athletes. Further research is needed to clarify the effect of nutrition knowledge on nutrition practices in athletes.en
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xii ŞEKİLLER xiv TABLOLAR xv 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2. Amaç ve Hipotez 2 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Sporcularda Enerji ve Besin Ögeleri 4 2.1.1. Enerji 4 2.1.2. Karbonhidratlar 5 2.1.3. Proteinler 6 2.1.4. Yağlar 7 2.1.5. Mikro Besin Ögeleri 7 2.2. Egzersiz ve Beslenme 9 2.2.1. Egzersiz Öncesi Beslenme 9 2.2.2. Egzersiz Sırasında Beslenme 9 2.2.3. Egzersiz Sonrasında Beslenme 10 2.2.4. Sıvılar ve Hidrasyon 11 2.2.5. Ağırlık Denetimi 12 2.2.6. Besin Destekleri/ Suplemanlar 13 2.3. Beslenme Bilgisinin Değerlendirilmesi 19 2.4. Beslenme Bilgisi ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi 21 2.5. Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi 22 3. GEREÇ VE YÖNTEM 23 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem 23 3.2. Araştırmanın Genel Planı 23 3.3. Verilerin Toplanması 24 3.3.1. Genel Özellikler 24 3.3.2. Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Kaydı 24 3.3.3. Spor Beslenmesi Bilgi Anketi 25 3.3.4. Sağlıklı Yeme İndeksi 26 3.4. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 29 4. BULGULAR 30 4.1. Bireylerin Genel Özellikleri 30 4.2. Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri 32 4.2.1. Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Güvenirlik Analizleri 32 4.2.2. Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Geçerlik Analizleri 36 4.3. Sporcuların Genel Beslenme Alışkanlıkları 39 4.4. Sporcuların Bazı Genel Özelliklerine Göre Spor Beslenmesi Bilgi Anketi Puanlarının eğerlendirilmesi 41 4.5. Sporcuların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi 45 4.6. Sporcuların Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi 49 4.7. Sporcuların Toplam SBBA Puanı ve SYİ Puanları Arasındaki Korelasyon 54 5. TARTIŞMA 57 5.1. Bireylerin Genel Özelliklerinin Değerlendirilmesi 57 5.2. Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri 58 5.3. Sporcuların Spor Beslenmesi Bilgileri 63 5.4. Sporcuların Genel Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Durumları 65 5.5. Sporcuların Diyet Kaliteleri 67 5.6. Sporcuların Toplam SBBA Puanı ve SYİ Puanları Arasındaki Korelasyon 69 6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER 71 6.1. Sonuçlar 71 6.2. Öneriler 74 7. KAYNAKLAR 75 8. EKLER EK 1-Etik Kurul İzni EK 2- Ankara-TOHM Tez Çalışması İzni EK 3- Ankara Üniversitesi Tez Çalışması İzni EK 4-Başkent Üniversitesi Tez Çalışması İzni EK 5- Çalışma Anketi EK 6 - Aydınlatılmış Onam Formu EK 7 - Tez Çalışması Orijinallik Raporu 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSpor beslenmesi bilgisitr_TR
dc.subjectdiyet kalitesi
dc.subjectgeçerlik
dc.subjectgüvenirlik
dc.titleSpor Beslenmesi Bilgi Anketinin Türk Toplumunda Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmasının Yapılması ve Diyet Kalitesi ile İlişkisinin Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen
dc.description.ozetBu çalışma, Spor Beslenmesi Bilgi Anketi’nin (SBBA) geçerlik ve güvenirliğinin sağlanması ile profesyonel Türk sporcuların spor beslenmesi konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi; spor beslenmesi bilgisi ve diyet kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 19-30 yaş arası 125 profesyonel sporcu ve 85 beslenme ve diyetetik bölümü son sınıf öğrencisi katılmıştır. Bireylerin genel özelliklerinin, beslenme alışkanlıklarının ve spor beslenmesi bilgi durumlarının sorgulandığı anket yüz yüze uygulanmıştır. Beslenme durumunun değerlendirilmesi için 24 saatlik geriye dönük tüketim kaydı ve besin tüketim sıklığı kayıtları alınmıştır. Sporcuların diyet kaliteleri Sağlıklı Yeme İndeksi-2015 (SYİ-2015) ile değerlendirilmiştir. SBBA yüksek iç tutarlılık değeri (Kuder Richardson-20=0,927) ve test tekrar testi sınıf içi korelasyon katsayısına (r=0,974) göre güvenilir bulunmuştur. Sporcuların ve beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerinin SBBA toplam puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş; böylece anketin yapı geçerliği sağlanmıştır (p<0,001). Sporcuların SBBA toplam puanı %46,9±10,28 olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre SBBA puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Takım sporları-aerobik sporlar grubunun SBBA toplam puanı anaerobik spor grubunun puanına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Spor beslenmesi dersi alan sporcuların SBBA toplam puanı ders almayan sporcuların puanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). SBBA toplam puanı ile SYİ-2015 toplam puanı (r=0,264, p=0,003), tam tahıllar puanı (r=0,248, p=0,005), süt ve süt ürünleri puanı (r=0,238, p=0,007) ve eklenmiş şeker puanı (r=0,200, p=0,025) arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı zayıf bir ilişki belirlenmiştir. SBBA, Türk sporcuların beslenme bilgisinin değerlendirilmesi için geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Beslenme bilgisinin beslenme uygulamalarına etkisinin netleşmesi için daha fazla araştırmaya gereksinim duyulmaktadır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID248236tr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2019-03-11T13:47:00Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster