Search
Now showing items 1-10 of 10
Adölesanlarda Diyetin İnflamatuar İndeksinin İnflmatuar Belirteçler ve Metabolik Sendrom Bileşenleri ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Aged between 10-16 years, 343 adolescents who
applied to Pediatric Polyclinic in T.R. University of Health Sciences Antalya Training and
Research Hospital participated in this study which aimed to detect general ...
Non-Alkolik Yağlı Karaciğer (NAYKH) Hastalığı Olan Bireylerde Doymuş Yağı Azaltılmış Diyetin İnflamasyon Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Erdem N.B., Effect of Reduced Saturated Fatty Acid Diet on Inflammation in Non-AlcoholicFatty Liver Disease (NAFLD), Hacettepe University Institue of Health Sciences of Nutritional Sciences, Master of Sciences Thesis, ...
Farelerde Diyet Yağ Asitleri ve Fruktozun Bazı İnflamatuar Medyatörler ve Yağ Asit Biyosentezi Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Tamer, F., The Effects of Dietary Fatty Acids and Fructose on Some Inflammatory Mediators and Fatty Acid Biosynthesis in Mice, Hacettepe University Institute of Health Sciences Nutrition and Dietetics Program, Doctor of ...
Bariatrik Cerrahi Geçiren Hastalarda Bağırsak Mikrobiyotası ve Metabolik Parametreler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
This study was planned as a case study to examine the effects of obesity and bariatric surgery on nutrition, metabolic parameters and gut microbiota. The data of the research was conducted from 15 patients who had bariatric ...
Kronik Böbrek Hastalığı Oluşturulan Ratlarda Prebiyotik Tüketiminin Bağırsak Kaynaklı Üremik Toksinler ve Hastalığın Progresyonuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
This study aimed to investigate the effect of prebiotic consumption on gut derived uremic toxin levels, inflammatory and antioxidant parameters, renal damage, intestinal permeability and disease progression in rats with ...
Farklı Yöntemler ile Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vitro ve İn Vivo Etkinliğinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-12-15)
Probiotics have beneficial effects on several diseases although, very few studies evaluate their effects in healthy individuals. This study aimed to evaluate the viability levels of different probiotic species by encapsulation ...
Meme Kanserli̇ Hastalarda Di̇yetle Alınan İleri̇ Gli̇kasyon Son Ürünleri̇ni̇n İnflamasyon ve Oksi̇dati̇f Stres Beli̇rteçleri̇yle İli̇şki̇si̇ni̇n Değerlendi̇ri̇lmesi̇
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-05-25)
The study was conducted at the Konya Necmettin Erbakan University Meram Faculty
of Medicine from March 2020 to January 2022 as a case-control study. It aimed to investigate the
association between dietary advanced glycation ...
Behçet Hastalığı Olan Yetişkin Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyumun Behçet Sendromu Aktivite Skalası ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-08-09)
Kıyak, R., The Relationship Between Adherence to the Mediterranean Diet and Behçet Syndrome Activity Scale and Quality of Life in Adults with Behçet's Disease. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. ...
Gıda Emülgatörleri ve İnülinin Farelerde İntestinal Mikrobiyota Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)
Nowadays, the Western-style diet, characterized by high consumption of processed foods, is quite common. Emulsifiers are food additives commonly used in processed foods and have been reported to alter the microbiota and ...
Yüksek Yağlı-Yüksek Fruktozlu Diyetle Beslenen Sıçanlarda Whey Proteininin Karaciğer Yağlanması ve İnflamasyon Parametreleri ile Bağırsak Geçirgenliği Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-05)
In recent years, the effects of various functional foods containing bioactive nutrients on the prevention and treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), an important public health problem, have been one of the ...