Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 200-219
-
Sporcuların Besin Seçimlerinin Beden İmajı ve Yeme Davranışına Göre Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Athletes are defined as a group of consumers with special dietary needs. The aim of this study is to determine; the factors that athletes generally pay attention to, the differences in athletes' food choice behavior in ... -
Sürdürülebilir Besin Tüketim Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik-Güvenirliği ve Bazı Sürdürülebilir Diyet Modelleriyle İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Unsustainable food systems pose a risk to the planet, as 26% of global greenhouse gas emissions come from food. In this respect, it is essential to increase the awareness of individuals on sustainable nutrition and to get ... -
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study aimed to evaluate possible distinctive effects of cafeteria diet (CAF) and high fat diet (HF) on rats’ food consumption, obesity and biochemical parameters. 18 male 3-week old Wistar rats were included in the ... -
Sıçanlarda Maternal Diyetle Fruktoz Alımının Fetüse Etkilerinin Bazı Lipit Parametreleri ve Lipogenez Açısından İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to examine the effects of high fructose intake during preconception, throughout pregnancy and lactation on some lipid parameters and insulin level in the plasma, triglyceride accumulation in the ... -
Şişman Kadınlarda Farklı Protein İçerikli Diyetlerin Beslenme Durumu ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)The aim of this study was to evaluate the general nutritional habits, nutritional and physical activity status of the women and to evaluate the effect of high protein and control diet on inflammatory markers, some biochemical ... -
Şizofreni Hastalarında Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-17)Özüağ, G., Evaluation of Dietary Total Antioxidant Capacity in Patients with Schizophrenia, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Community Nutrition Programme, Master of Sciences Thesis, Ankara, 2019. ... -
Tip 1 Diyabetli Adölesanlarda Protein ve Yağların Postprandiyal Glisemik Yanıta Etkisi ve Bu Yanıtın İnsülin Rejimiyle Yönetiminin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)This study was designed as a mono-center, randomized single-blind study with regards to insulin, and conducted on 11 participants aged between 12-18 with Type 1 diabetes using continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) ... -
Tip 1 Diyabetli Adölesanlarda Yeme Davranış Tutumu ve Beslenme Durumu İlişkisi ile Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09)Çelik, H., Evaluation of Quality of Life and Relationship between Eating Behavior Attitude and Nutritional Status in Adolescents with Type 1 Diabetes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition ... -
Tip 1 Diyabetli Bireylerde Kahvaltıda Alınan Karbonhidrat Miktarı ve Türünün Öğün Sonrası Kan Glukozu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-07-07)Carbohydrates are the most important essential nutrient that affects postprandial glycemic response. In this study, which was conducted with the participation of 19-24 aged 14 individuals with type 1 diabetes who received ... -
Tip 1 Diyabette Diyet Proteinlerinin ve Yağlarının Kan Glukozu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The present study was conducted to determine the effects of dietary proteins and fats on blood glucose and the effects of fat-protein counting in addition to carbohydrate counting for calculating prandial insulin dosage ... -
Tip 2 Diyabet Tanılı Bireylerde Yeme ve Ağırlık Modelleri Anketi-5 (YAMA-5)'in Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması ve Anketin Diyabet Distress Ölçeği ile İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-08)Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM), often accompanied by insulin resistance, is a chronic and metabolic disease that causes disorders in carbohydrate, protein and fat metabolism. Especially in individuals with T2DM who have ... -
Tip 2 Diyabet ve İnsülin Direnci Olan Bireylerde Beslenme ve Egzersiz Tedavisinin Bazı Serum Miyokin ve Adipokin Düzeyleri Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of the present study is to investigate the changes in anthropometric and biochemical parameters, serum irisin, FGF21, FSTL1, visfatin, and Metrnl levels in response to diet and exercise in T2D and insulin resistant ... -
Tip 2 Diyabetik Bireylerde Diyet Magnezyum Alımı ve Serum Magnezyum Düzeyi ile Metabolik Kontrol Parametreleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)To optimize the metabolic control is focus in order to manage and prevent the chronic complications of Type 2 DM. Magnesium is responsible for glucose metabolism as a consequence the mineral is potential preventive and ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetin Fitokimyasal İçeriğinin ve Total Antioksidan Kapasitesinin Serum FGF21 Seviyesi Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Dietary phytochemicals and total antioxidant capacity of diet are thought to have positive effects in type 2 diabetes mediated by oxidative stress and it has been discussed recently that fibroblast growth factor 21 (FGF21) ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetle Demir Alımı ve Serum Demir Depoları ile Glisemik Kontrol Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Gönen B. Evaluation of the Relationship between Glycemic Control and Dietary Iron Intake, Serum Iron Storage in Patients with Type 2 Diabetes. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Dietetics Program, M.Sc. ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetle İleri Glikasyon Son Ürünleri (Ages) Alımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Diabetes has been accepted one of the major health problems globally, and medical nutrition therapy is an important component of its management. It is known that in addition to the macro and micro nutrient content of the ... -
Tip 2 diyabetli bireylerde diyetsel faktörlerin inflamatuvar belirteçler ve serum adiponektin düzeyi üzerindeki etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-23)The aim of this study was to determine the effect of dietary factors on serum adiponectin and inflammatory markers in newly diagnosed Type 2 diabetic subjects. This study was conducted with 46 newly diagnosed Type 2 diabetic ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti Ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-16)Kündeş, H, Effect of Adherence to Mediterranean Diet and DASH Diet to Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Master Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to investigate the association between serum irisin level, dietary quality and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The study was conducted on 80 volunteers who were applied to Endocrinology Department ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Tuz Tüketimi ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The study was to aim emphasise the importance of implementing proper eating suggestions in patients with diabetes by examining their eating habits and the metabolic control of diabetes through salt intake. This research ...