Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 149-168
-
Metabolik Olarak Sağlıklı Olan Hafif Şişman ve Obez Bireylerin Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)This study was conducted to evaluate the effects of factors such as nutrition, physical activity and quality of life contributing to metabolic health on metabolically healthy and overweight/obese individuals. A total of ... -
Metabolik Sendromlu Hastalarda Düzenli Kefir Tüketiminin Metabolik Sendrom Parametreleri ve İnflamatuar Yanıta Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Metabolic syndrome is a cluster of metabolic disorders that increase the risk for diabetes and cardiovascular disease. In recent years, research has shown that probiotics may have positive effects on metabolic syndrome ... -
Metilentetrahidrofolat Redüktaz Gen Olimorfizmi Olan Gebe Kadınlarda Antenatal Depresyon ve Bazı Aminoasitlerle İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHFR) is the enzyme converting 5,10-methylenetetrahydrofolate (product of cytosolic serine hydroxymethyltransferase) to 5- methyltetrahydrofolate for homocysteine remethylation. MTHFR ... -
Mobilya Üretiminde Çalışan İşçilerin Beslenme Durumlarının ve Bazı Antropometrik Ölçümlerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study is conducted on 200 male workers, working in furniture manufacturing in Ankara, to determine the nutritional status and some anthropometrical measurements. Nutritional habits, dietary intakes, some anthropometric ... -
Multiple Skleroz Hastalarında Tıbbi Beslenme Tedavisi ve Sinbiyotik Desteğinin Hastalık Göstergelerine ve Yaşam Kalitesine Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)This study was conducted as a randomized clinical trial to examine the effects of medical nutrition therapy applied to multiple sclerosis (MS) patients and synbiotic support given in addition to medical nutrition therapy ... -
Multiple Skleroz Hastalarının Serum D Vitamini ve Kalsiyum Düzeylerinin Sağlıklı Bireylerle Karşılaştırılması ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Multiple Sclerosis (MS) is a chronic and inflammatory disease of the Central Nervous System (CNS). The aim of this study was to compare MS and healthy individuals in terms of serum calcium (Ca) and vitamin D levels, ... -
Non-Alkolik Yağlı Karaciğer (NAYKH) Hastalığı Olan Bireylerde Doymuş Yağı Azaltılmış Diyetin İnflamasyon Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Erdem N.B., Effect of Reduced Saturated Fatty Acid Diet on Inflammation in Non-AlcoholicFatty Liver Disease (NAFLD), Hacettepe University Institue of Health Sciences of Nutritional Sciences, Master of Sciences Thesis, ... -
Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Kafein Tüketiminin Serum CK18 Proteini Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-01-18)The aim of this study is to investigate the association between caffeine intake and serum cytokeratin 18 level (CK18), which is a liver fibrosis indicator in individuals with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). A ... -
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı Olan Bireylerde Fruktoz Tüketiminin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This study was conducted to determine the level of fructose-rich foods consumption and evaluate a possible relationship between fructose intake and biochemical parameters in blood, anthropometric measurements in individuals ... -
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Fiziksel Aktivite ve Beslenmenin Fibroblast Büyüme Faktörü 21 ve İrisin Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-05)Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common cause of chronic liver diseases. At the present time, the most important treatment of NAFLD is the lifestyle changes, which include diet and physical activity. ... -
Nörolojik Disfajisi Olan Çocuklarda Malnütrisyon ve Beslenme Durumunun Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)In order to evaluate the nutritional statement of 96 children with neurological dysphagia, aged 1-10 years (3.8±2.4), followed-up with the diagnosis of neurological disorders and dysphagia by Hacettepe University Faculty ... -
Obez Bireylerde Kahvaltının Glisemik İndeks ve Glisemik Yükünün İştah ve Tokluk Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)The purpose of this study is to evaluate the association between low or high glycemic index (GI) and glycemic load (GL) breakfast and blood glucose regulation, satiety, changing interest to different tastes and low food ... -
Obez Kadınlarda Probiyotik Kullanımının Ağırlık Kaybı, Vücut Yağ Oranı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Obesity, which causes many diseases, is an important public health problem. Studies on the use of probiotics in the treatment of obesity have gradually increased in recent years. This is a randomly controlled, synchronously ... -
Obez ve Normal Ağırlıktaki Adolesanların Serum Vitamin D Düzeyleri ile Beslenme Durumları ve Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2012)The case-control study was planned and implemented with the purpose of determining theserum 25-hydroxy vitamin D level of healthy and obese adolescents and determining the dietary and environmental factors which may ... -
Obez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, ... -
Obez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, ... -
Obezite ve Hafif Şişmanlığın Değerlendirilmesinde Vücut Cüssesinin önemi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity, which is defined as abnormal or excessive accumulation of fat in adipose tissues in a way that disrupts human health, is among the most important health problems of our time. The aim of this study was to show that ... -
Obezitede FTO Gen Varyantlarının Diyet Bileşenleri ile İlişkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-02-18)The interactions of FTO gene variants with diet and other lifestyle habits on obesity indicators have attracted attention in recent years. Evidences from studies conducted in different populations are important for ... -
Organik Asidemili ve Üre Döngüsü Bozukluğu Olan Hastalarda Beslenme Durumu, Metabolik Kontrol ve Büyümenin İzlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)In patients with organic acidemia and urea cycle disorders, a diet restricted to natural protein and the use of amino acid mixtures when necessary are the basis of treatment. Patients having natural protein-restricted diet ... -
Oruç Tutan Bireylerde Serum FGF21 Düzeylerinin, Beslenme Durumunun ve Bazı Antropometrik Ölçümlerin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-01-05)The aim of this study was to determine the effects of hunger on serum Fibroblast Growth Factor 21 (FGF21) levels, nutritional status and anthropometric measurements of adult males during fasting. FGF21 is a significant ...