Yayın tarihi için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 284, listelenen: 141-160
-
Kırmızıbiber Tüketiminin Enerji Harcanması, Yağ Oksidasyonu ve İştah Üzerine Akut Etkilerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-04)Tuncil, E., Determination of Acute Effects of Red Pepper Consumption on Energy Expenditure, Fat Oxidation and Appetite, Hacettepe University Graduate School of Health Science, Master of Science Thesis in Dietetic Programme, ... -
Farklı Tür Diyetlerle Beslenen Farelerin İnce Bağırsak Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-11)The aim of the study was to determinate the changes in intestinal fatty acid composition of mice fed with high fat or high fructose diets. In the beginning of the study, the wash out period; C57BL / 6 type male mice (n = ... -
Sağlıklı Okul Çağı Çocuk ve Adölesanların (6-18 Yaş) Diyet Asiditeleri ile Diyet Kalite İndekslerinin ve Antropometrik Ölçümlerinin İlişkisinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-13)This study was conducted to determine the relationship between diet acidity and diet quality, anthropometric measurements in school-age children and adolescents. A total of 213 students (51.2% girl, 48.8% boy, mean age ... -
Geleneksel Türk Mutfağı Tarifelerinin Üç Farklı Besin Ögesi Örüntü Profili ile Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-08)Turkish cuisine is accepted as a special cuisine among world cuisines due to its rich variety of recipes, cooking methods, dinner table arrangements and serving styles. Turkish cuisine and the other cuisines in the world ... -
Diyabetli Hastalarda Diyet Kalitesinin ve Total Antioksidan Kapasitenin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Reactive oxygen species can disrupt normal cell functions by damaging the cell's DNA, protein and lipid structure, and may play a role in the pathogenesis of many metabolic diseases, including diabetes. Some vitamins, ... -
Meme Kanseri Hastalarının Kemoterapi Sürecinde Beslenme Durumu, Bazı Biyokimyasal Parametreler ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Şahin Kaya A., Evaluation of Nutritional Status, Some Biochemical Parameters and Quality of Life in Breast Cancer Patients During Chemotherapy. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Nutrition and Dietetics ... -
Prediyabetik Bireylerin Diyet Glisemik İndeksi ve Glisemik Yükü ile Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the nutritional status of healthy and prediabetic individuals and to evaluate the relationship between diet quality and dietary glycemic index and glycemic burden. In this study, 100 ... -
Anne Sütünün Bisfenol A Düzeyi ile Maternal Beslenme Arasındaki İlişkinin Değerlendirmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Çiftçi, S. Determination Of The Relation Between Breast Milk Bisphenol A Concentratıons And Maternal Nutritıon, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Programme of Nutrition and Dietetic, Doctor of ... -
Maternal Dönemde Kafeterya Diyeti ve Taurin Suplementasyonunun Laktasyon Sonundaki Bazı Plazma Parametrelerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to investigate the effect of exposure to maternal consumption of cafeteria diet on maternal adaptation to pregnancy, maternal plasma glucose, total cholesterol, triglycerides, insulin concentration, ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetle Demir Alımı ve Serum Demir Depoları ile Glisemik Kontrol Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Gönen B. Evaluation of the Relationship between Glycemic Control and Dietary Iron Intake, Serum Iron Storage in Patients with Type 2 Diabetes. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Dietetics Program, M.Sc. ... -
Reishi Mantarı Ekstraktının Köftede Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Guzel, B., Effect of Reishi Mushroom Extract on the Formation of Heterocyclic Aromatic Amines in Patties, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Master of Sciences Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Bazı Parenteral Nütrisyon Solüsyonlarının Makro Besin Ögesi ve Alüminyum İçeriğinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Aluminium (Al) contamination of parenteral nutrition (PN) solutions has been known for over 30 years. Especially vascular intake of Al leads to accumulation in tissues. In addition, the nervous system, musculoskeletal, ... -
Ultra Dayanıklılık Sporcularının Beslenme Durumu ile Probiyotik Kullanımının Egzersizle İndüklenen Semptomlar ve Dayanıklılık Performansına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Exercise-induced symptoms and oxidative stress are commonly seen in ultra-endurance athletes, especially in triathletes and marathoners. The aim of this study is to define the effects of regularly used food supplements on ... -
Çiğ Olarak Tüketilen Bazı Salata Malzemelerinin Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In catering industry some vegetables that use in salads might include pathogen microorganisms and when they are eaten raw they have risks for human health. The aim of this study is assessment of contamination situation of ... -
Juvenil Sistemik Lupus Eritematozus Hastalarının Beslenme Durumları İle Kardiyovasküler Risk Faktörleri ve Serum Adipokin Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In systemic lupus erythematosus (SLE), nutritional therapy has a great importance in the prevention and treatment of complications such as atherosclerosis, dyslipidemia, diabetes, metabolic syndrome and obesity. The aim ... -
Sağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity is an important health problem worldwide and it is associated with cardiovascular diseases, diabetes and some types of cancers. Studying the effects of food on hunger and satiety is important for maintaining appetite ... -
Obez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, ... -
Duygusal İştahın Metabolik Sendrom, Obezite ve Depresyon Durumu ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Nutrients are used as a method of coping with negative mood and stress in case of emotional eating. It can lead to weight gain and obesity. The aim of this study was to evaluate the relationship between emotional eating ... -
Obezite ve Hafif Şişmanlığın Değerlendirilmesinde Vücut Cüssesinin önemi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity, which is defined as abnormal or excessive accumulation of fat in adipose tissues in a way that disrupts human health, is among the most important health problems of our time. The aim of this study was to show that ... -
Üzüm Çekirdeği Tozunun Çiğ ve Pişmiş Dana Eti Köftelerde Antioksidan Kapasite ve Lipit Oksidasyonuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Arslan, M. The Effect of Grape Seed Powder on Antioxidant Capacity and Lipid Oxidation in Raw and Cooked Meatballs, Hacettepe University Graduate School Health Sciences Nutrition and Dietetics Doctor of Philosophy Thesis, ...