Yayın tarihi için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 101-120
-
Türk Mutfak Kültürünün Sera Gazı Emisyonu ve Su Ayak İzinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The definition of food security is that every individual is physically and economically able to reach nutrients anytime which are essential to maintain his/her health. The feasibility of providing food security depends on ... -
Akut Miyokard İnfarktüsü Geçiren Bireylerin Beslenme Durumu ile Serum Nesfatin-1 Düzeyi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Kuyumcu, A., Evaluation of the Relationship Between Nutritional Status and Serum Nesfatin-1 Level in Individuals with Acute Myocardial Infarction. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Programme of Nutrition ... -
Maternal Diyet ile Anne Sütünün Total Antioksidan Kapasitesi ve Bioaktif Protein Bileşenleri Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Thirtytwo pregnant women, who admitted to Health Sciences University, Gülhane Education and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Department, participated in this study which aimed to determine the relationship ... -
Adölesanlarda Diyetin İnflamatuar İndeksinin İnflmatuar Belirteçler ve Metabolik Sendrom Bileşenleri ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Aged between 10-16 years, 343 adolescents who applied to Pediatric Polyclinic in T.R. University of Health Sciences Antalya Training and Research Hospital participated in this study which aimed to detect general ... -
Zeytin Yaprağı Ekstraktının Somon Balığında Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Heterocyclic aromatic amines (HCA) are mutagenic and carcinogenic compounds that are formed at low levels (ng / g) by cooking protein-rich foods such as meat and fish. These compounds play an important role in the etiology ... -
Metabolik Sendromlu Hastalarda Düzenli Kefir Tüketiminin Metabolik Sendrom Parametreleri ve İnflamatuar Yanıta Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Metabolic syndrome is a cluster of metabolic disorders that increase the risk for diabetes and cardiovascular disease. In recent years, research has shown that probiotics may have positive effects on metabolic syndrome ... -
Üniversite Öğrencilerinde Obsesif Kompulsif Yeme Davranışı Ölçeği ile Beslenme Durumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study was planned and conducted in order to determine the validity and reliability of Obsessive Compulsive Eating Scale (OCES) consisting of 14 questions and to evaluate the relationship between this scale and nutritional ... -
Yetişkin Bireylerde Yeni Besin Korkusu ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Although food neophobia (FN) are reported to have nutritional effects, the studies on the subject are fairly limited in the literature. This study was conducted with 174 volunteers (89 female, 85 male) with a range of 20-60 ... -
Yaşlı ve Yetişkin Bireylerde Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to evaluate total antioxidant capacity (TAC) of diet for elderly and adult individuals. A total of 38 elderly subjects over 65 years of age and 38 young subjects between 19-30 years of age who were ... -
Adana İlinde İçilen İçme Sularının Alüminyum Düzeylerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)In this study, determination of aluminum contents of drinking water from metal and plastic pipes in drinking water distribution systems, pH and conductivity values of drinking water and also the relationship between pH and ... -
Diyete Eklenen Doymuş Yağ Asitleri ve Fruktozun Lipoprotein Profili ve Kolesterol Metabolizması ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Currently, along with development of food industry, consumption of high saturated fatty acids and fructose via processed food are associated with increased chronic disease prevalence. Therefore, the aim of the study was ... -
Diyetle Fitokimyasal Alımının Obezite ile İlişkili Parametrelere Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Recently, bioactive phytochemicals present naturally in foods have attracted attention for their potential effects on the prevention and treatment of obesity. The aim of the present study was to investigate the effect of ... -
Ebeveynin Çocuğu Besleme Tarzının Çocuğun Yeme Davranışlarına Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Özdemir, M., Evaluation of the Effect of Parents' Feeding Style on Eating Behavior of Children, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Department of Community Nutrition Program, Ankara, 2018. This study was ... -
Farklı Beden Kütle İndeksine Sahip Kadınların Beslenme Durumunun Bazı İnflamasyon Belirteçleri ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study aims to evaluate the relationship between nutritional status and some biochemical and inflammatory indicators in women aged 20-45 years and with varying body mass index (BMI). This study was carried out in Ankara ... -
Türkiye'de Yaşayan Vegan ve Vejetaryen Bireylere Özgü Besin Tüketim Sıklığı Anketi Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The purpose of this study to develop a food frequency questionnaire specific to vegan and vegetarians living in Turkey and to assess their nutritional status. Vegan and vegetarians aged between 19-64 years participated in ... -
Hemodiyaliz Hastalarında Diyetin Besin Ögesi İçeriği ve Total Antioksidan Kapasitesi ile Serum Oksidatif Stres İndeksi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study was to assess the relationship between nutrient content, diet diversity and dietary total antioxidant capacity with serum antioxidant indexes (serum TAC, PON1 and ARES) and antioxidant indexes (serum ... -
Obez Kadınlarda Probiyotik Kullanımının Ağırlık Kaybı, Vücut Yağ Oranı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Obesity, which causes many diseases, is an important public health problem. Studies on the use of probiotics in the treatment of obesity have gradually increased in recent years. This is a randomly controlled, synchronously ... -
Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Türk Toplumunda Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmasının Yapılması ve Diyet Kalitesi ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this research is to correctly determine elite athletes’ knowledge about sports nutrition by doing validity and reliability of Sports Nutrition Knowledge Questionnaire (SNNQ); and also to assess the relationship ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to investigate the association between serum irisin level, dietary quality and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The study was conducted on 80 volunteers who were applied to Endocrinology Department ... -
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study aimed to evaluate possible distinctive effects of cafeteria diet (CAF) and high fat diet (HF) on rats’ food consumption, obesity and biochemical parameters. 18 male 3-week old Wistar rats were included in the ...