dc.contributor.advisor | yıldız, emine | |
dc.contributor.author | batu, zehra | |
dc.date.accessioned | 2018-02-19T11:57:59Z | |
dc.date.available | 2018-02-19T11:57:59Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.date.submitted | 2018-01-29 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/4327 | |
dc.description.abstract | Obesity, which causes many diseases, is an important public health problem.
Studies on the use of probiotics in the treatment of obesity have gradually increased
in recent years. This is a randomly controlled, synchronously done, single-blind
study which aims to investigate the effects of probiotic use on anthropometric
measurements. The study is carried out in Ġzmir Tepecik Education and Research
Hospital starting from January, 2016 with 61 sedentary women(control group:31,
working group: 30) aged between 18 and 48 (control group: 35.42±9.07, working
group: 36.73±6.34) who are followed by at least three months of dietary suggestions,
do not achieve adequate weight loss and their BMI are between 30-40 kg/m2 (control
group: 34.25±3.06 kg/m2, working group: 33.10±2.42 kg/m2). Participants are
followed for six weeks with probiotics (3 × 109 cfu Bifidobacterium lactis,
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum +
Prebiotics: 159.45 mg Fructooligosaccharide) and placebo (1735 mg maltodextrin 7.
0 mg ascorbic acid) without changing the ongoing nutritional program [22 kcal /kg
(actual weight)]. Anthropometric measurements (body weight, body mass index,
waist circumference, hip circumference, waist / hip ratio and body fat ratio) are done
at the beginning, in the middle (week 3) and at the end of the study (week 6). Also,
24 hours of their food consumption are recorded at the beginning of the study and
once a week during the study. Repeated measurements of body weight, body fat
ratio, waist circumference, hip circumference, and the calculations of body mass
index and waist/hip ratio are analyzed with mixed effect linear model and therefore,
the interaction terms with group and time effects are not found significantly (p>
0.05). No difference (increase or decrease) are observed in energy intake of
participants in two groups at the beginning and during the study (p> 0.05). Further
studies are needed to indicate the effects of probiotic use in obesity treatment. | en |
dc.description.tableofcontents | ONAY SAYFASI iii
YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI iv
ETİK BEYAN SAYFASI v
TEŞEKKÜR vi
ÖZET vii
ABSTRACT viii
İÇİNDEKİLER ix
SİMGELER VE KISALTMALAR xii
ŞEKİLLER DİZİNİ xiv
TABLOLAR DİZİNİ . xv
1. GİRİŞ 1
1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1
1.2. Amaç ve Varsayım 2
2. GENEL BİLGİLER 3
2.1. Obezite 3
2.1.1. Obezitenin Tanımı ve Sınıflandırılması 3
2.1.2. Obezite Etiyolojisi 4
2.1.3. Obezite Prevalansı 6
2.1.4. Obezitenin Klinik Bulguları 6
2.1.5. Obezite Tedavisi 7
2.2. Probiyotikler 13
2.2.1. Tanımı ve Sınıflandırılması 13
2.2.2. Probiyotiklerin Kullanım şekli ve Dozu 17
2.2.3. Probiyotiklerin Güvenliği 17
2.2.4. Probiyotikler ve Mikrobiyota 19
2.2.5. Probiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkileri 19
2.2.6. Probiyotiklerin Etki Mekanizmaları 26
2. 3. Obezite ve Probiyotikler 26
3. GEREÇ VE YÖNTEM 30
3.1. Araştırmanın Yeri, Zamanı ve Örneklemi 30
3.2. Araştırmanın Genel Planı 30
3.2.1. Araştırma Ürünleri 33
3.2.2. Körleme ve Randomizasyon 33
3.3. Analizler 34
3.3.1. Antropometrik Ölçümler 34
3.3.2. Besin Tüketimi Analizi 35
3.3.3. Fiziksel Aktivite Durumunun Belirlenmesi 35
3.3.4. Verilerin İstatistiksel Analizi 36
4. BULGULAR 37
4.1. Bireylere İlişkin Genel Özellikler 37
4.2. Fiziksel Aktivite Durumu 38
4.3. Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları 38
4.4. Antropometrik Ölçümler 39
4.5. Enerji ve Besin Ögesi Alım Miktarları 44
5. TARTIŞMA 59
5.1. Bireylerin Genel Özelliklerinin Değerlendirilmesi 59
5.2. Bireylerin Besin Tüketimlerinin Değerlendirilmesi 60
5.3. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 65
6. SONUÇ ve ÖNERİLER 71
7. KAYNAKLAR 73
8. EKLER
EK-1: Olgu Rapor Formu
EK-2: Onam Formu
EK-3: Katılımcı Defteri
EK-4: Etik Kurul Kararı
9. ÖZGEÇMİŞ | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Obezite | tr_TR |
dc.subject | Probiyotik | |
dc.subject | Zayıflama | |
dc.subject | Beslenme | |
dc.title | Obez Kadınlarda Probiyotik Kullanımının Ağırlık Kaybı, Vücut Yağ Oranı ve Antropometrik Ölçümler Üzerine Etkileri | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Obezite, birçok hastalığın eşlik ettiği önemli bir halk sağlığı
sorunudur. Obezitenin tedavisinde probiyotik kullanımıyla ilgili çalışmalar son
yıllarda giderek artmaktadır. Bu çalışma, probiyotik kullamının antropometrik
ölçümler üzerine etkilerini araştırmak amacıyla planlanmış, paralel yürütülen,
randomize kontrollü tek kör bir çalışmadır. Çalışma 2016 yılı Ocak ayından itibaren
Ġzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran, en az üç aylık diyet
önerileriyle takip edilip yeterli ağırlık kaybı sağlayamayan, diyet önerilerine uyum
göstermeyen, BKI 30-40 kg/m2 (kontrol grubu: 34,25±3,06 kg/m2, çalışma grubu:
33,10±2,42 kg/m2) olan, 18-48 yaş arası (kontrol grubu: 35,42±9,07 yıl, çalışma
grubu: 36,73±6,34) 61 sedanter obez kadınla (kontrol grubu:31 birey, çalışma
grubu:30 birey) yapılmıştır. Bireyler devam eden beslenme programı değiştirilmeden
[22 kkal/kg (gerçek ağırlık)] altı hafta boyunca probiyotik (3×109 cfu
Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum,
Bifidobacterium bifidum + Prebiyotik: 159,45 mg Fruktooligosakkarid) ve plasebo
(1735 mg maltodekstrin 7,0 mg askorbik asit) verilerek takip edilmiştir. Çalışmanın
başında, ortasında (3. hafta) ve sonunda (6. hafta) antropometrik ölçümler (vücut
ağırlığı, beden kütle indeksi, bel çevresi, kalça çevresi, bel/kalça oranı ve vücut yağ
oranı) yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın başında ve çalışma süresince haftada bir gün 24
saatlik besin tüketim kayıtları alınmıştır. Yapılan tekrarlı vücut ağırlığı, bel çevresi,
kalça çevresi ve vücut yağ oranı ölçümleri ile beden kütle indeksi ve bel/kalça oranı
hesaplamaları karışık etkili doğrusal model kullanılarak analiz edilmiş, sonuçta grup
ve zaman ana etkisiyle etkileşim terimleri anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Çalışma
başında ve süresince her iki grupta, bireylerin enerji alımlarında da bir farklılık (artşĢ
veya azalış) gözlenmemiştir (p>0,05). Obezite tedavisinde probiyotik kullanımının
etkilerini ortaya koyacak ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |