Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKızıl, Mevlüde
dc.contributor.authorÖzcan, Çiğdem
dc.date.accessioned2018-01-05T10:51:21Z
dc.date.available2018-01-05T10:51:21Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2017-12-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4144
dc.description.abstractThe aim of the study is to evaluate the relationship between job stress level and nutritional habits, diet quality, some anthropometric measures. The research was conducted with 34 female and 150 male workers aged 20-65 years serving as administrative staff (AS), cleaning workers (CW) and cooks from different departments of a state university. The general characteristics, nutritional habits and anthropometric measurements of the individuals were obtained by using a questionnaire form. Job stress (JS) and healthy eating attitude (HEA) were determined by likert type scales stated in the form. Healthy eating index (HEI) scores were calculated by 24-hour food consumption record obtained from individuals. The CW had the highest job stress score and the AS had the lowest job strain ratio (p<0,05). Body mass index (BMI), waist hip ratio (WHR) and waist height ratio (WHtR) were found higher in female CW than the others (p <0,05). The HEI score of the CW was lower than the others (p<0,05). The JS score of the AS was positively correlated with fruit juice and sodium score, and was negatively correlated with the vegetable and protein intake score (p<0,05). There was a negative relationship between JS score and WHtR; work load score and BMI, waist circumference, and WHtR among AS (p<0,05). Animal protein intake of AS and CW’s fat, fiber, B1, B2 and C vitamin, niacin, magnesium and iron intake were found to be lower in the presence of job strain (p<0.05). While 57,6% of the individuals had a high score on the scale of HEA, this ratio was 72,4% in AS (p<0,05). In conclusion, JS is a factor affecting the nutritional qualities and body composition of individuals. It is necessary to develop strategies to gain healthy eating habits at work and reduce JS.en
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xi ŞEKİLLER xiii TABLOLAR xiv 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar 1 1.2. Amaç ve Hipotez 3 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Stres Kavramı ve Kapsamı 4 2.1.1. Stresörler ve Stresin Aşamaları 5 2.1.2. Stresin Etkileri ve Sonuçları 6 2.1.3 Stres Fizyolojisi ve Hormonal Etkileri 8 2.2. İş Stresi Tanımı 15 2.2.1. İş Stresi Faktörleri 16 2.2.2. İş Stresi ve Sağlık Sorunları 23 2.3. Beslenme, Stres ve Obezite İlişkisi 29 3. GEREÇ VE YÖNTEM 41 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 41 3.2. Araştırmanın Genel Planı 41 3.3. Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi 42 3.3.1. Genel Özellikler 42 3.3.2. Antropometrik Ölçümler 42 3.3.3. Stres Durumunun Değerlendirilmesi 43 3.3.4. Besin Tüketim Durumunun Değerlendirilmesi 44 3.3.5. Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumunun Değerlendirilmesi 45 3.3.6. Sağlıklı Yeme İndeksi Puanının Hesaplanması 45 3.4. Verilerin İstatistiksel Değerlendirilmesi 47 4. BULGULAR 49 4.1. Bireylerin Genel Özelliklerine İlişkin Veriler 49 4.2. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerine İlişkin Veriler 52 4.3. Bireylerin İş Stres Düzeyine İlişkin Veriler 55 4.4. Bireylerin Beslenme Durumlarına İlişkin Veriler 57 4.5. Bireylerin Sağlıklı Yeme İndeksi Puanlarına İlişkin Veriler 64 4.6. İş stresi ile beslenme durumu, sağlıklı yeme indeksi ve antropometrik ölçümler arasındaki ilişkiye dair bulgular 66 4.7. Sağlıklı yeme indeksi ile antropometrik ölçümler, beslenme durumu ve beslenme tutum puanı arasındaki ilişkiye dair bulgular 79 5. TARTIŞMA 86 5.1. Bireylerin Genel Özelliklerinin Değerlendirilmesi 86 5.2. Bireylerin Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 91 5.3. Bireylerin İş Stres Düzeyinin Değerlendirilmesi 96 5.4. Bireylerin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi 99 5.5. Bireylerin Sağlıklı Yeme İndeksi Puanlarına İlişkin Veriler 112 5.6. İş stresi ile antropometrik ölçümler, beslenme durumu ve sağlıklı yeme indeksi arasındaki ilişkiye dair bulgular 120 5.7. Sağlıklı yeme indeksi ile antropometrik ölçümler, beslenme durumu ve beslenme tutum puanı arasındaki ilişkiye dair bulgular 131 6. SONUÇLAR 138 7. ÖNERİLER 149 8. KAYNAKLAR 151 9. EKLER EK-1: Tez Çalışması ile İlgili Etik Kurul İzni EK-2:Yazılı Onam Formu EK-3: Anket Formu EK-4: Bireylerin RDA karşılama yüzdelerine göre dağılımları. EK-5: Bireylerin RDA karşılama yeterlilik oranına göre dağılımları 10. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectİş stresitr_TR
dc.subjectbeslenme durumu
dc.subjectsağlıklı yeme indeksi
dc.subjectobezite
dc.titleİş Stres Düzeyi, Beslenme Durumu, Diyet Kalitesi ve Bazı Antropometrik Ölçümler Arasındaki İlişki.tr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen
dc.description.ozetBu çalışmada, iş stres düzeyi ile beslenme alışkanlıkları, diyet kalitesi ve bazı antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, bir devlet üniversitesinde idari personel, temizlik personeli ve aşçı olarak çalışan 20-65 yaş arası 34 kadın ve 150 erkek ile yürütülmüştür. Bireylerin genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlerine ilişkin veriler anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Formda yer alan likert tipi ölçekler ile iş stresi ve beslenme tutumları belirlenmiştir. Bireylerin 24 saatlik besin tüketim kayıtları ile sağlıklı yeme indeksi (SYİ) puanları hesaplanmıştır. Temizlik personeli iş stres puanı en yüksek, idari personel iş gerilim oranı en düşük düzeyde olan görev grubu olarak saptanmıştır (p<0,05). Kadın temizlik personellerinde beden kütle indeksi (BKİ), bel kalça ve bel boy oranı diğer çalışanlara göre daha yüksek saptanmıştır (p<0,05). Temizlik personelinin SYİ puanının diğer gruplara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0,05). İdari personellerin iş stresi puanı ile meyve suyu ve sodyum puanı pozitif, sebze ve proteinli gıda alım puanı ile negatif ilişkili bulunmuştur (p<0,05). İdari personellerde iş stres puanı ile bel boy oranı; iş yükü puanı ile BKİ, bel çevresi ve bel boy oranı arasında negatif bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). İş gerilimi varlığında idari personellerin hayvansal protein alımları, temizlik personellerinin yağ, posa, B1, B2 ve C vitamini, niasin, magnezyum ve demir alımları daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin %57,6’sı sağlıklı beslenme tutumuna ilişkin ölçekten yüksek puan alırken, idari personelde bu oran %72,4’dür (p<0,05). İş stresi bireylerin beslenme kalitelerini ve vücut kompozisyonlarını etkileyen bir faktördür. İş yerinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak ve iş stresini azaltmak için stratejilerin geliştirilmesi gereklidir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster