Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBilgiç, Pelin
dc.contributor.authorÇelik, Ece
dc.date.accessioned2017-07-24T12:49:12Z
dc.date.available2017-07-24T12:49:12Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-06-22
dc.identifier.citation1. Jastrzebska-Mierzynska M, Ostrowska L, Dadan J. Dietary habits of obese patients qualified for bariatric procedures. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(1):41-7. 2. Wu E, Luk A, Simon K, Wong H, So WY, Kong A, et al. Health-related quality of life after bariatric surgery and its correlation with glycaemic status in Hong Kong chinese adults. Obes. Surg. 2016;26(3):538-45 3. Andrade CGDC, Lobo A. Weight loss in the first month post-gastroplasty following diet progression with introduction of solid food three weeks after surgery. ABCD. Arq Bras Cir Dig. 2014;27:13-6. 4. Lindekilde N, Gladstone BP, Lübeck M, Nielsen J, Clausen L, Vach W. et al. The impact of bariatric surgery on quality of life: a systematic review and meta-analysis. Obes. Rev. 2015;16(8):639-51. 5. Berry EM. Health-related quality of life changes and weight reduction after bariatric surgery vs. a weight-loss program. Isr J Psychiatry Relat Sci. 2013;50(3):194-200. 6. Oh SH, Song HJ, Kwon JW, Park DJ, Lee YJ, Chun H, et al. The improvement of quality of life in patients treated with bariatric surgery in Korea. J Korean Surg Soc. 2013;84(3):131-9. 7. Soares FL1, Bissoni de Sousa L, Corradi-Perini C, Ramos da Cruz MR, Nunes MG, Branco-Filho AJ. Food quality in the late postoperative period of bariatric surgery: an evaluation using the bariatric food pyramid. Obes. Surg. 2014;24(9):1481-86. 8. Pepino MY, Stein RI, Eagon JC, Klein S. Bariatric surgery-induced weight loss causes remission of food addiction in extreme obesity. Obesity 2014;22(8):1792-98. 9. Polsky S, Donahoo WT, Lyons EE, Funk KL, Elliott TE, Williams R, et al. Evaluation of care management intensity and bariatric surgical weight loss. Am J Manag Care. 2015;21(3):182-9. 10. Karakoç FY, Dönmez L. Ölçek geliştirme çalışmalarında temel ilkeler. Tıp Egit Dunya. 2014;40(40):39-49. 11. Tezbaşaran AA. Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. 3.Mersin: Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları; 2008 12. Büyüköztürk Ş. Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı, kuram ve uygulamada eğitim yönetimi. 2002;32(32):470-83. 13. Bulduk S, Yurt S, Dinçer Y, Ardıç E. Sağlık davranışı modelleri. Dü Sağlık Bil Ens Derg. 2015;5(1):28-34. 14. Erol S, Erdoğan S. Sağlık davranışlarını geliştirmek ve değiştirmek için transteoretik modelin kullanılması. Atatürk Univ Hemşire Yo Derg. 2007; 10(2):86-94. 15. Erten S. Planlanmış davranış teorisi ile uygulamalı öğretim metodu. Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2002;19(2):217-33. 16. Türkeri F. Yetı̇şkin Eğitimi:
Sağlık davranış modellerı̇ ve sağlığı geliştirme kavramları arasındaki ilişkilerin tanımlanması [Yüksek lisans tezi]. Ankara: Ankara Üniversitesi; 2006. 17. Ribeiro GA, Giampietro HB, Barbieri LB, Pacheco RG, Queiroz R, Ceneviva R. Body perception and bariatric surgery: the ideal and the possible. Arq Bras Cir Dig. 2013;26(2):124-8. 18. Öner C.
Bariatrik cerrahı̇ hastalarında tat alma ve besin tüketimindeki̇ değişikliklerinin vücut ağırlığına etkisi [Yüksek lisans tezi]. İstanbul: Medipol Üniversitesi; 2015. 19. Kalan I, Yeşil Y. Obezite ile ilişkili kronik hastalıklar. Mised. 2010;23(24):78-81. 20. Erdem NZ. Metabolik ve bariyatrik cerrahide nütrisyonel ve metabolik sorunların çözümleri. Türkiye Klin Cerrahi Tıp Bilim Derg. 2015;8(3):98-106. 21. Erdem NZ. bariyatrik cerrahi hastalarında beslenme tedavisi, beslenme kaliteleri ve besin seçimleri. Turkiye Klinikleri J Nutr Diet-Special Topics. 2017;3(1):57-67. 22. Khandalavala BN, Geske J, Nirmalraj M, Koran-Scholl JB, Neumann-Potash L, McBride CL. Predictors of health-related quality of life after bariatric surgery. Obes Surg. 2015;25(12):2302-05. 23. Robinson AH, Adler S, Stevens HB, Darcy AM, Morton JM, Safer DL. What variables are associated with successful weight loss outcomes for bariatric surgery after 1 year?. Surg Obes Relat Dis. 2014;10(4):697-704. 24. Coluzzi I, Raparelli L, Guarnacci L, Paone E, Del Genio G, le Roux CW et al. Food intake and changes in eating behavior after laparoscopic sleeve gastrectomy. Obes Surg. 2016;26(9)2059-67. 25. Omotosho P, Mor A, Shantavasinkul PC, Corsino L, Torquati A. Gastric bypass significantly improves quality of life in morbidly obese patients with type 2 diabetes. Surg Endosc. 2016;30(7)1-2857-64. 26. Kolotkin RL, Davidson LE, Crosby RD, Hunt SC, Adams TD. Six-year changes in health-related quality of life in gastric bypass patients versus obese comparison groups. Surg Obes Relat Dis. 2012;8(5):625-33. 27. Major. P, Matłok M, Pędziwiatr M, Migaczewski M, Budzyński P, Stanek M et al. Quality of life after bariatric surgery. Obes Surg. 2015;25(9):1703-10. 28. Nadalini L, Zenti MG, Masotto L, Indelicato L, Fainelli G, Bonora F et al. Improved quality of life after bariatric surgery in morbidly obese patients. Interdisciplinary group of bariatric surgery of Verona (GICOV). G Chir. 2014;35(7-8):161-4. 29. Strain GW, Kolotkin RL, Dakin GF, Gagner M, Inabnet WB, Christos P, et al. The effects of weight loss after bariatric surgery on health-related quality of life and depression. Nutr Diabetes. 2014;4(9):1-6. 30. Lier H.Ø, Biringer E, Hove O, Stubhaug B, Tangen T. Quality of life among patients undergoing bariatric surgery: associations with mental health-A 1 year follow-up study of bariatric surgery patients. Health Qual Life Outcomes. 2011; 9(79):1-10. 31. Wee CC, Hamel MB, Apovian CM, Blackburn GL, Bolcic-Jankovic D, Colten ME, et al. Expectations for weight loss and willingness to accept risk among patient sseeking weight loss surgery. JAMA Surg. 2013;148(3):264-271. 32. Faulconbridge LF, Wadden TA, Thomas JG, Jones-Corneille LR, Sarwer DB, Fabricatore AN. Changes in depression and quality of life in obese individuals with binge eating disorder: bariatric surgery versus lifestyle modification. Surg Obes Relat Dis. 2013;9(5):790-796. 33. Nergiz-Unal R, Bilgiç P, Yabancı N. High tendency to the substantial concern on body shape and eating disorders risk of the students majoring Nutrition or Sport Sciences. Nutr Res Pract. 2014;8(6):713-8. 34. de Zwaan M Georgiadou E1, Stroh CE2, Teufel M3, Köhler H4, Tengler M1 et al. Body image and quality of life in patients with and without body contouring surgery following bariatric surgery: a comparison of pre-and post-surgery groups. Front Psychol. 2014;1310(5):1-10. 35. Foster GD, Wadden TA, Vogt RA. What is reasonable weight loss? Patients’ expectations and evaluations of obesity treatment outcomes. J Consul Clin Psychol. 1997;65(1):79-85. 36. Thomas PR (ed.). Weighing the Options: Criteria for Evaluating Weight-Management Programs Catalog. ISBN: 978-0-309-05131-6 Washington D.C.-1995. ss:16 
 37. Brandão I, Ramalho S, Pinto-Bastos A, Arrojado F, Faria G, Calhau C, et al. Metabolic profile and psychological variables after bariatric surgery: association with weight outcomes. Eat Weight Disord. 2015;20(4):513-8. 38. Mechanick JI, Kushner RF, Sugerman HJ, Gonzalez-Campoy JM, Collazo-Clavell ML, Guven S, et al. "American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and American Society for Metabolic & Bariatric Surgery Medical Guidelines for Clinical Practice for the perioperative nutritional, metabolic, and nonsurgical support of the bariatric surgery patient." Surg Obes Relat Dis. 2008;4(5):109-84. 39. Kreider RL, Master of Public Health Guidelines for the Nutritional Management of Bariatric Surgery Patients: Pre- and Post-Operatively. Pennsylvania State University. 2006. 40. Bilgiç P, Besler HT, Rakıcıoğlu N, Mercanlıgil SM, Zayıflama amaçlı kullanılan besin destekleri. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü eğitim serisi -1-. Ankara;2010. 41. Kulovitz MG, Kravitz LR, Mermier C, Gibson AL, Conn CA, Kolkmeyer D, et al. Potential role of meal frequency as a strategy for weight loss and health in overweight or obese adults. Nutrition. 2014;30(4):386-92. 42. Kong A, Beresford SA, Alfano CM, Foster-Schubert KE, Neuhouser ML, Johnson DB, et al. Associations between snacking and weight loss and nutrient intake among postmenopausal overweight to obese women in a dietary weight-loss intervention. J Am Diet Assoc. 2011;111(12):1898-903. 43. Colles SL, Dixon JB, O'Brien PE. Grazing and loss of control related to eating: two high-risk factors following bariatric surgery. Obesity (Silver Spring). 2008;18(7):833-40. 44. Huseinovic E, Winkvist A, Bertz F, Bertéus Forslund H, Brekke HK. Eating frequency, energy intake and body weight during a successful weight loss trial in overweight and obese postpartum women. Eur J Clin Nutr. 2014;68(1):71-6.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/3731
dc.description.abstractÇelik, E., Scale Development on the Nutrition and Behavior Attitudes in Bariatric Surgery Patients. Hacettepe University Institute of Health Sciences MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2017. This study was held to develop a scale measuring the attitudes of people to change their habits on nutrition and physical activity after bariatric surgery. Reliability and validation analysis were done to develop the scale. Via this scope this scale is required to apply before the surgery for defining the pertaining status of individuals on changing their nutrition behavior and lack of knowledge about the process after the surgery. In this study 157 obese people who applied to a hospital in Izmir for bariatric surgery were included. Test retest was performed on 30 randomly selected of 157 participants. Reliability study for this scale determined internal consistency by the Cronbach Alpha and validity by factor analysis. The Cronbach alpha reliability coefficient was found to be 0,937. As a result of the exploratory factor analysis, the scale items showed 5 factors as best distribution. Factors are named under five headings "Short-term compliance to post-operative recommendation", "Body weight-diet and exercise relationship", "Operation-diet-exercise relationship", "Long term compliance with post-operative recommendation", and "Weight loss expectation from surgery". The factor loadings of the items were found to be between 0,49 and 0,81. Factors explain 59,65% of the variance. As a result of the factor analysis. Kaiser-Meyer Olkin coefficient was 0,742 and Bartlett test result was found to be significant (2=818.800; p<0,001). Consequently, a 5-factor scale consisting of 18 items was developed. This scale is the first scale developed on this subject.tr_TR
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN SAYFASI v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER ve KISALTMALAR xi ŞEKİLLER xii TABLOLAR xiii 1.GİRİŞ 1 1.1 Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2 Amaç ve Hipotez 2 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1 Temel Kavramlar 4 2.1.1 Ölçek Geliştirmeye İlişkin Temel Kavramlar 4 2.1.2 Tutum 5 2.1.3 Sağlık Davranışı Modelleri 5 2.1.4 Obezite. Tedavisi ve Bariatrik Cerrahi 10 3.BİREYLER ve YÖNTEM 23 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 23 3.2. Araştırmanın Genel Planı 23 3.2.1. Bariatrik Cerrahi Hastalarında Beslenme Davranışı ve Tutum Ölçeği Taslağı 25 3.2.2. Kişisel Bilgi Formu 25 3.3. Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi 29 3.3.1. Kapsam (İçerik) Geçerliliği 29 3.3.2. Taslak Ölçeğin-Test-Tekrar Test Analizi
 29 3.3.3. Madde Analizi 30 3.3.4. Ölçeğin Puanlanması ve Değerlendirilmesi 30 4. BULGULAR 32 4.1. Bireylerin Genel Özelliklerine İlişkin Bulgular 32 4.2. Ölçek Geliştirme Çalışmasına İlişkin Bulgular
 47 4.2.1. Kapsam (İçerik) Geçerliliği 47 4.2.2. Yapı Geçerliği (Faktör Analizi) 53 4.2.3. Madde Analizi 54 4.2.4. Ölçeğin Puanlanması ve Değerlendirilmesi 56 4.3. Ölçek Puanlarına İlişkin Bulgular 58 5. TARTIŞMA 59 6. SONUÇ ve ÖNERİLER 65 7. KAYNAKLAR 67 8. EKLER 71 EK-1: Bariatrik Cerrahi Hastalarında Beslenme Ve Davranış Tutumu Ölçeği Anket Formu EK-2: Etik Kurul Onayı EK-3: Onam Formu EK-4: Hastane İzin Formu EK-5: Üniversite İzin Formu 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBeslenme davranışıtr_TR
dc.subjectobezite cerrahisi
dc.subjectölçek
dc.titleBariatrik Cerrahi Hastalarında Beslenme ve Davranış Tutumu Üzerine Ölçek Geliştirmetr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetÇelik, E., Bariatrik Cerrahi Hastalarında Beslenme ve Davranış Tutumu Üzerine Ölçek Geliştirme. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2017. Bu çalışma, bireylerin bariatrik cerrahi ameliyatından sonraki beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik tutumlarının belirlenmesi için bir ölçek geliştirilmesi amacıyla planlanmıştır. Ölçek geliştirilirken geçerlik ve güvenirlik ile ilgili analizler kullanılmıştır. Bu amaçla ilgili ölçeğin bireye ameliyat öncesinde uygulanması ve beslenme davranışı değişikliğine hazır olup olmadığının ve ameliyat sonrasına dair bilgi düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir. Çalışma. İzmir’deki bir merkeze bariatrik cerrahi ameliyatı olmak için başvuran 157 obez birey üzerinde yürütülmüştür. Test tekrar test çalışması ilk örneklem grubundan (157 kişiden) rasgele seçilen 30 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin güvenirliğinin belirlenmesi iç tutarlılık katsayısı Cronbach alfa ile; geçerliği ise faktör analiziyle saptanmıştır. Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,937 bulunmuştur. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçek maddeleri 5 faktör boyutunda en uygun şekilde dağılım göstermiştir. Faktörler, “Ameliyat sonrası önerilere kısa süreli uyum”, “Vücut ağırlığı-diyet ve egzersiz ilişkisi”, “Ameliyat-diyet-egzersiz ilişkisi”, “Ameliyat sonrası önerilere uzun süreli uyum”, “Ameliyattan ağırlık kaybı beklentisi” şeklinde 5 başlık altında adlandırılmıştır. Maddelerin faktör yükü değerlerinin 0,49 ve 0,81 arasında olduğu görülmüştür. Faktörler varyansın %59,65’ini açıklamıştır. Faktör analizi sonucunda Kaiser-Meyer Olkin katsayısı 0,742 bulunmuş ve Bartlett testine göre anlamlı olduğu görülmüştür (χ2=818,800; p<0,001). Sonuç olarak 18 maddeden oluşan 5 faktörlü bir ölçek geliştirilmiştir. Bu ölçek, bu konu üzerine geliştirilen ilk ölçektir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID223223tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster