Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFİSUNOĞLU, Mehmet
dc.contributor.authorERDEM, Nur Bengü
dc.date.accessioned2024-10-02T11:38:26Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-08-09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11655/35752
dc.description.abstractAim of this study is to investigate the effects of low-fat, low-cholesterol diet with energy reduced and a low-fat, low-cholesterol diet with energy and AGE reduced diet by recommending moist-heat cooking methods instead of dry-heat cooking methods on serum AGE levels, anthropometric measurements, inflammation and blood biochemical markers in obese individuals with hepatosteatosis. Individuals with diagnosed hepatosteatosis were divided into two groups; group LFSA (low- fat standart AGE diet; n=12) and group LFLA (low fat and low AGE diet; n=12) receiving treatments including energy and fat reduced low cholesterol diet and energy, AGE and fat reduced low cholesterol diet for 12 weeks in this study. Individuals' blood pressure, body weight, and body composition were measured once a month and anthropometric measurements were taken. Significant reduction was observed in anthropometric measurements such as body fat mass, waist circumference and BMI in both groups at the end of the study (p<0,05). When the degree of liver steatosis participants were evaluated with ultrasound by physician, hepatic remission observed in 4 individuals in group LFSA and 3 individuals in group LFLA at the end of the study. The percentage decrease in CML levels levels were found to be significantly higher in group LFLA than in group LFSA at the end of study (p<0,05). It was determined that there was no difference in CML and sRAGE levels of the groups at the end of study (p>0,05). TNF-α levels reduced in group LFLA (p=0,02) at the end of study and this value was statistically lower than group LFSA (p=0,033). Further studies are required to observe the positive effects of dietary treatment with reduced AGE content on the disease by changing the cooking methods in individuals with hepatosteatosis.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectHepatosteatoztr_TR
dc.subjectDiyettr_TR
dc.subjectAGEtr_TR
dc.subjectsRAGEtr_TR
dc.subjectİnflamasyontr_TR
dc.titleHepatosteatozlu Obez Hastalarda Enerji ve İleri Glukasyon Son Ürün İçeriği Azaltılmış Diyetlerin İnflamasyon ve Biyokimyasal Bulgular Üzerine Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı hepatosteatozlu obez bireylerde enerjisi azaltılmış az yağlı ve az kolesterollü diyetin ve ek olarak kuru ısıda pişirme yöntemleri yerine, nemli ısıda pişirme yöntemlerinin kullanımı tavsiye edilerek enerji ve AGE içeriği azaltılmış az yağlı ve az kolesterollü diyetin serum AGE düzeylerine, antropometrik ölçümler ile inflamasyon ve kan biyokimyasal bulgular üzerine etkilerini incelemektir. Çalışmada hepatosteatozlu bireyler iki gruba ayrılarak enerjisi azaltılmış az yağlı az kolesterollü diyet tedavisi (standart diyet-grup SD:12) ile enerjisi ve AGE içeriği azaltılmış az yağlı ve az kolesterollü diyet tedavisi (düşük AGE içerikli standart diyet- grup DASD:12) 12 hafta süresince uygulanmıştır. Bireylerin ayda bir sıklıkla kan basıncı, vücut ağırlığı, vücut kompozisyonları ölçülmüş ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Çalışma sonunda her iki grupta da BKİ, vücut yağ kütlesi, bel çevresi gibi antropometrik ölçüm değerlerlerinde anlamlı düzeyde azalma görülmüştür (p<0,05). Hepatosteatozlu bireylerin çalışma sonunda karaciğer yağlanma dereceleri hekim tarafından ultrason ile değerlendirildiğinde, çalışma başına kıyasla grup SD’de 4 kişi grup DASD’da ise 3 kişide yağlanmanın olmadığı belirlenmiştir. Çalışma sonunda grup DASD’da CML düzeylerindeki azalma yüzdelerinin grup SD’ye göre daha fazla olduğu bulunmuştur (p<0,05). Grupların çalışma sonunda CML ve sRAGE düzeylerinde farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). TNF-α düzeylerinin grup DASD’da çalışma sonunda azaldığı (p=0,02) ve bu sonucun grup SD’ye kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir (p=0,033). Hepatosteatozlu bireylerde pişirme yöntemlerinde yapılacak değişiklik ile AGE içeriği azaltılmış diyet tedavisinin hastalık üzerinde olumlu etkilerin gözlenebilmesi için daha fazla çalışma gerekmektedir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.termsAcik erisimtr_TR
dc.embargo.lift2024-10-02T11:38:26Z
dc.fundingYoktr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster