Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorŞen, Murat
dc.contributor.authorHayrabolulu, Hande
dc.date.accessioned2017-05-17T11:23:21Z
dc.date.available2017-05-17T11:23:21Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-04-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/3394
dc.description.abstractThe main purpose of this study is to determine the optimum irradiation dose rate, dose, polymer concentration, the type and concentration of the chemicals that will affect the crosslinking process and to investigate the usability of the obtained natural polymer (xanthan gum) based hydrogels as a potential substitute of commercially available synthetic polymer based SAPs. It has been determined that many polysaccharides can be cross - linked with a synthetic monomer in the presence of a sensitizing chemical or when irradiated under conditions called paste like state . However, there is no comprehensive study of the interaction, cross - linking and preparation of superabsorbent polymers with ioni zing radiation of xanthan gum , which studied in this work , a polysaccharide commonly used in the food industry, which obt ained through fer mentation of glucose or sucrose . In addition to these , the Kuhn - Mark - Houwink - Sakura (KMHS) constants in various solvent systems, one of the most important parameters for determining the molecular weight of a polymer, are limited to a singl e solvent and low temperature for xanthan gum in literature. For these reason s, in this study, first , the effect of ionizing radiation on pure xanthan gum was investigated. The fundamental changes in chemical structure and chain structure of xanthan gum irradiated at different conditions (in the powder form and in solution form with various concentrations) were investigated by spectroscopic, chromatographic and rheological analyzes. Spectroscopic analyze s have shown that the main effects of ionizing radia tion o n xanthan gum occur red on main chain.
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.titleİYONLAŞTIRICI RADYASYONLA KSANTAN SAKIZI ESASLI SÜPER EMİCİ POLİMERLERİN HAZIRLANMASItr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.description.ozetBu çalışmanın temel amacı , k santan sakızı (KS) doğal polimerini içeren çapraz bağlanmış ve süper emici özellik gösteren jellerin iyonlaştırıcı ışınlarla hazırlanması için en uygu n ışınlama doz hızı, ışınlama dozu, optimum polimer derişimi ve çapraz bağlanmayı gerçekleştirecek yardımcı kimyasalların tipi ve derişiminin belirlenmesi ve elde edilen hidrojellerin günümüzde ticari olarak kullanılan, sentetik esaslı süper emici polimerl erin (SEP) yerine kullanılabilirliğinin incelenmesidir. Birçok polisakkarit doğal polimeri n sentetik bir monomer ile h assaslaştırıcı bir kimyasal varlığında veya pasta kıvamı olarak isimlendirilen koşullarda ışınlandığında çapraz bağlanabildiği görülmüştü r. Ancak bu çalışmada incelenen , gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve glikoz ya da sakarozun fermantasyonundan elde ed ilen bir polisakkarit olan KS’ni n iyonlaştırıcı ışınlarla etkileşimi, çapraz bağlanması ve SEP’lerinin hazırlanması konusunda ya pılmış kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bunların yanı sıra, bir polimerin molekül ağırlığının belirlenmesi için gerekli en önemli parametrelerden biri olan, çeşitli çözücü sistemlerindeki Kuhn - Mark - Houwink - Sakurada (KMHS) sabitleri de ksantan sakızı i çin tek bir çözücü ve düşük sıcaklık ile sınırlıdır. Tüm b u nedenle rle, bu tez çalışmasında öncelikle iyonlaştırıcı ışınların KS polimeri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla farklı koşullarda (toz halinde ve farklı derişimlerdeki çözeltiler halinde ), farklı doz hızı ve dozlarda ı şınlanmış ksantan örneklerinin kimyasal yapısındaki ve zincir yapısındaki temel değişiklikler spektroskopik, kromatografik ve reolojik analizlerle araştırılmıştır. Spektroskopik analizler, iyonlaştırıcı radyasyonun ksantan z incirleri üzerinde oluşturduğu temel etkilerin ana zincir üzerinde n gerçekleştiğini göstermiştir.
dc.contributor.departmentKimyatr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster