dc.contributor.advisor | Şen, Murat | |
dc.contributor.author | Hayrabolulu, Hande | |
dc.date.accessioned | 2017-05-17T11:23:21Z | |
dc.date.available | 2017-05-17T11:23:21Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-04-17 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/3394 | |
dc.description.abstract | The main purpose of this study is to determine the
optimum irradiation dose rate, dose,
polymer concentration, the type and concentration of the chemicals that will
affect
the
crosslinking process and to investigate the usability of the obtained natural polymer
(xanthan gum) based hydrogels
as a potential
substitute of commercially available
synthetic
polymer
based SAPs.
It has been determined that many polysaccharides can be cross
-
linked with a synthetic
monomer in the presence of a sensitizing chemical or when irradiated under conditions
called paste
like
state
. However, there is no comprehensive study of the interaction, cross
-
linking and preparation of
superabsorbent polymers
with ioni
zing radiation of xanthan
gum
,
which
studied in this work
,
a polysaccharide commonly used in the food
industry,
which
obt
ained
through
fer
mentation of glucose or sucrose
.
In addition
to these
, the Kuhn
-
Mark
-
Houwink
-
Sakura (KMHS) constants in various solvent systems, one of the most
important parameters for determining the molecular weight of a polymer, are limited to a
singl
e solvent and low temperature for xanthan gum
in literature.
For these
reason
s, in this study, first
, the effect of ionizing radiation on pure
xanthan gum
was investigated. The fundamental changes in chemical structure and chain structure of
xanthan gum
irradiated
at different conditions (in the powder form and in solution form
with various concentrations)
were investigated by spectroscopic, chromatographic and
rheological analyzes.
Spectroscopic
analyze
s
have
shown
that the main effects
of
ionizing
radia
tion o
n
xanthan
gum
occur
red
on
main chain. | |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.title | İYONLAŞTIRICI RADYASYONLA KSANTAN SAKIZI ESASLI SÜPER EMİCİ POLİMERLERİN HAZIRLANMASI | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışmanın temel amacı
,
k
santan sakızı (KS) doğal polimerini
içeren çapraz
bağlanmış ve süper emici özellik gösteren jellerin iyonlaştırıcı
ışınlarla
hazırlanması
için
en uygu
n ışınlama doz hızı, ışınlama dozu, optimum polimer derişimi ve çapraz
bağlanmayı gerçekleştirecek yardımcı kimyasalların tipi ve derişiminin belirlenmesi ve
elde edilen hidrojellerin günümüzde ticari olarak kullanılan, sentetik esaslı süper emici
polimerl
erin (SEP) yerine kullanılabilirliğinin incelenmesidir.
Birçok polisakkarit doğal polimeri
n sentetik bir monomer
ile
h
assaslaştırıcı bir kimyasal
varlığında
veya pasta kıvamı olarak isimlendirilen koşullarda ışınlandığında çapraz
bağlanabildiği görülmüştü
r. Ancak bu çalışmada
incelenen
, gıda endüstrisinde yaygın
olarak kullanılan ve glikoz ya da sakarozun fermantasyonundan elde ed
ilen bir
polisakkarit olan KS’ni
n iyonlaştırıcı ışınlarla etkileşimi, çapraz bağlanması ve
SEP’lerinin hazırlanması konusunda ya
pılmış kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır.
Bunların yanı sıra, bir polimerin molekül ağırlığının belirlenmesi için gerekli en önemli
parametrelerden biri olan, çeşitli çözücü sistemlerindeki Kuhn
-
Mark
-
Houwink
-
Sakurada
(KMHS)
sabitleri de ksantan sakızı i
çin tek bir çözücü ve düşük sıcaklık ile
sınırlıdır. Tüm b
u nedenle
rle, bu tez çalışmasında
öncelikle iyonlaştırıcı ışınların KS
polimeri üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Bu amaçla farklı koşullarda (toz halinde ve farklı
derişimlerdeki çözeltiler halinde
), farklı doz hızı ve dozlarda ı
şınlanmış ksantan
örneklerinin
kimyasal yapısındaki ve zincir yapısındaki temel değişiklikler
spektroskopik, kromatografik ve reolojik analizlerle araştırılmıştır.
Spektroskopik
analizler, iyonlaştırıcı radyasyonun ksantan z
incirleri üzerinde
oluşturduğu
temel
etkilerin
ana zincir üzerinde
n gerçekleştiğini
göstermiştir. | |
dc.contributor.department | Kimya | tr_TR |