dc.contributor.advisor | BİLGİÇ, Pelin | |
dc.contributor.author | ÖZKAN, İrem | |
dc.date.accessioned | 2017-05-15T06:00:06Z | |
dc.date.available | 2020-05-15T06:00:06Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017-03-22 | |
dc.identifier.citation | Özkan, İ., Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2017 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/3388 | |
dc.description.abstract | Ozkan, İ., Assessment of Food Addiction, Depression and Diet Quality in Overweight/Obese Women, Hacettepe University Institute of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Dietetic, Ankara, 2017. This study is aimed to determine the prevalence of food addiction and focused on the assesment of the relationship between food addiction and depression, in the scope of diet quality and body composition in overweight/obese women. The study was conducted on 100 volunteer women, between the ages of 19 through 65 years, who did not have diabetes mellitus, or cardiovascular, psychiatric, metabolic diseases. Participants were not pregnant nor in lactating period and had BMI≥ 25 kg/m². General characteristics and anthropometrical measurements of individuals were recorded. Yale Food Addiction Scale (YFAS) was used to determine food addiction status and Beck Depression Inventory was used to determine depression. Food frequency questionnaire and 24-hour dietary recall were used to collect information about food consumption; Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010) was used to assess diet quality. The prevalence of food addiction was %38 in women. Depression prevalence was similiar in food addicted and non- addicted groups (p˃0.05), but food addicted group had a higher depression score median compared to non-addicted group (p‹0.05). Anthropometric mesaurements and HEI-2010 scores were similar in gruops (p˃0.05). Food addiction is one the most debated topics in recent years. Further study on food addiction and elucidation of the potential effects of food addicton on obesity would be useful in the prevention and treatment of obesity.
Key Words: food addiction, depression, diet quality, Yale Food Addiction Scale, Healthy Eating Index. | tr_TR |
dc.description.tableofcontents | İÇİNDEKİLER
ONAY SAYFASI
iii
YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI
iv
ETİK BEYAN SAYFASI
v
TEŞEKKÜR
vi
ÖZET
vii
ABSTRACT
viii
İÇİNDEKİLER
ix
SİMGELER ve KISALTMALAR
xii
TABLOLAR
xiv
1.GİRİŞ
1
1.1.Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam
1
1.2.Amaç ve Hipotez
3
2. GENEL BİLGİLER
4
2.1.Obezite
4
2.2. Depresyon
4
2.3.Yeme Bağımlılığı
6
2.3.1. Yeme Bağımlılığı Tanımı 6
2.3.2. Yeme Bağımlılığını Destekleyen Kanıtlar 7
2.3.3. Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği 15
2.4.Diyet Kalitesi
16
3. GEREÇ ve YÖNTEM 17
3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi
17
3.2. Araştırma Genel Planı
17
3.2.1. Genel Özellikler
17
3.2.2. Antropometrik Ölçümler
18
3.2.3. Besin Tüketim Sıklığı ve 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim
Kaydı Formu
19
3.2.4. Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği
19
3.2.5. Beck Depresyon Envanteri
21
3.2.6. Sağlıklı Yeme İndeksi
22
3.3. İstatistiksel Değerlendirme Yöntemi
25
4. BULGULAR 26
4.1 Bireylerin Genel Özellikleri
26
4.2 Bireylerin Yaş, Antropometrik Ölçümleri ve Vücut Bileşimi
28
4.3.Bireylerin Depresyon Durumu ve Yeme Bağımlılığına İlişkin Verileri
31
4.4. Bireylerin SYİ Verileri
35
4.5. Bireylerin Besin Tüketim Verileri
37
4.6. Bireylerin Yaş, Yeme Bağımlılığı Semptom Sayısı, Depresyon Puanı,
SYİ Puanı ve Bazı Antropometrik Ölçümleri ve Vücut Bileşimi Değerleri
Arasındaki Korelasyon
47
5. TARTIŞMA 49
5.1.Yeme Bağımlılığı ve Bireylerin Genel Özellikleri
49
5.2.Yeme Bağımlılığı ve Bireylerin Yaş, Antropometrik Ölçümleri ve Vücut
Bileşimi
50
5.3.Yeme Bağımlığı ve Bireylerin Depresyon Durumu
52
5.4. Yeme Bağımlılığı Semptomlarına İlişkin Veriler
52
5.5. Yeme Bağımlılığı ve SYİ
56
5.6. Yeme Bağımlılığı ve Bireylerin Besin Tüketimi Verileri
57
5.7. Bireylerin Yeme Bağımlılığı Semptom Sayısı, Yaş, Depresyon Puanı,
SYİ Puanı, Bazı Antropometrik Ölçümleri ve Vücut Bileşimi Değerleri
Arasındaki Korelasyon
60
6. SONUÇ ve ÖNERİLER 63
6.1. Sonuçlar
63
6.2. Öneriler
65
7. KAYNAKLAR 67
8. EKLER
EK-1: Tez Çalışması İle İlgili Etik Kurul İzni
EK-2: Tez Çalışması ile İlgili İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Projeler Birimi İzni
EK-3: Onam Formu
EK-4: Tez Anket Formu
EK-5: Sağlıklı Yeme İndeksi-2010
EK-6: Sosyo-Ekonomik Durum İle İlgili Bulgular
9. ÖZGEÇMİŞ | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | tr_TR |
dc.subject | yeme bağımlılığı, depresyon, diyet kalitesi, Yale yeme bağımlılığı ölçeği, sağlıklı yeme indeksi | tr_TR |
dc.title | Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Özkan, İ., Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2017. Bu çalışma, hafif şişman/obez kadınlarda yeme bağımlılığı sıklığının belirlenmesi ve yeme bağımlılığının depresyon, bazı antropometrik ölçümler ve vücut bileşimi, diyet kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya diyabeti, metabolik, psikiyatrik veya kardiyovasküler hastalığı bulunmayan, gebe ve emziklilik döneminde olmayan, BKİ ≥25 kg/m² olan 19-65 yaş arası 100 gönüllü kadın katılmıştır. Bireylere genel özelliklerinin sorgulandığı bir anket uygulanmış ve antropometrik ölçüm ve vücut bileşimi verileri alınmıştır. Bireylerin yeme bağımlılığı durumu Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği ile depresyon durumu ise Beck Depresyon Envanteri ile saptanmıştır. Ayrıca 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı ve besin tüketim sıklığını kapsayan bir anket ile bireylerin besin tüketimi verileri kaydedilmiş ve Sağlıklı Yeme İndeksi-2010 (SYİ-2010) ölçeği ile bireylerin diyet kalitesi değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda kadınların %38’i yeme bağımlısı (YB) olarak bulunmuştur. YB ve yeme bağımlısı olmayan (YBO) bireylerde depresyon görülme sıklığı açısından fark bulunmazken (p˃0.05), depresyon puanı ortancası YB bireylerde daha yüksek bulunmuştur (p‹0.05). YB ve YBO bireylerin antropometrik ölçüm ve vücut bileşimi değerleri ve toplam SYİ-2010 puanları arasında fark bulunmamıştır (p˃0.05). Yeme bağımlılığı son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Bu konu üzerinde daha fazla çalışma yapılması ve yeme bağımlılığının obezite üzerindeki olası etkisinin aydınlatılması, obezitenin önlenmesinde ve tedavisinde yararlı olacaktır.
Anahtar Kelimeler: yeme bağımlılığı, depresyon, diyet kalitesi, Yale yeme bağımlılığı ölçeği, sağlıklı yeme indeksi. | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |