dc.contributor.advisor | Toker, Cenk | |
dc.contributor.author | Bilici, Gamze Zeynep Bilici | |
dc.date.accessioned | 2023-07-03T08:50:05Z | |
dc.date.issued | 2022-09-30 | |
dc.date.submitted | 2022-09-02 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11655/33504 | |
dc.description.abstract | In the past, FMCW radars were not preferred in the industry because they were large and bulky. With developing technology, they have expanded their usage areas due to the high resolution, low transmission power, simpler and small structure. In the literature, FMCW radars are used in industrial and military areas. Some of these are vehicle speed measurement on highways, vehicle collision warning systems, human and target detection in different environments.
FMCW radars emit a continuous frequency modulated signal at low power and receive at this emitted instantaneously. However, since this type of radar uses bidirectional data transmission as it transmits and receives simultaneously, the strong transmit signal leakage the receiver path. This leakage is called self-interference. For the received signals to be detected properly, the biggest and limiting problem in the FMCW radar, self-interference must be canceled.
This cancellation can be done in three different areas such as propagation, analog, and digital domain. In this thesis, self-interference cancellation with Wiener filter in the analog domain is studied.
In the literature, IMST 24 FMCW Radar, which has lots of work in the field study, will be used as the radar to which Wiener filter will be applied. In the field study, assuming that two scatterers are placed in the field, the self-interference of these scatterers will be suppressed with a Wiener filter. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | Özgirişim | tr_TR |
dc.subject | Wiener Filtre | |
dc.subject | Tam çift yönlü veri iletimi | |
dc.subject | Analog özgirişim giderim | |
dc.subject | FMCW Radar | |
dc.title | Sürekli Dalga Radar Sistemlerinde Özgirişim Tekniklerinin İncelenmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Eskiden büyük ve hantal yapıda olduklarından endüstride çok tercih edilmeyen FMCW radarlarının, teknolojik gelişmeler sonucunda sahip olduğu küçük ve basit yapı ile yüksek çözünürlük ve düşük güçlerde iletim sağlamasıyla günümüzde kullanım alanları genişlemiştir. Literatürde, FMCW radarları başta askeri alan olmak üzere artık sivil olarak da birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları; otonom otomobil sürümü, otoyollarda araç hızı ölçümü, araç uyarı sistemleri, güvenlik ya da araştırma amaçlı askeri olamayan ortamlarda insan ve hedef tespitidir.
FMCW Radarları çalışma prensipleri gereğince düşük güçte frekans modüleli sürekli bir sinyal yaymakta ve bu yaydığı sinyalleri anlık olarak işlemektedirler. Aynı anda alma ve gönderme yaptığı için bu radar tipi çift yönlü veri iletimi kullanmaktadır. Bu veri iletim tipinde karşılaşılan en büyük ve kısıtlayıcı sorun doğrudan yoldan ve çevresel etkenlerden dolayı yansıyan yollardan oluşan özgirişimdir.
FMCW radarlarda bu özgirişimin giderilmesi üzerine yayılım, analog ve dijital alanlarda birçok çalışma yapılmıştır. Gürültü tabanına kadar ya da makul sinyal gürültü girişim miktarına ulaşana kadar özgirişimin giderilmesi için bütün alanlardan faydalanılmalıdır. Bu tez kapsamında ise analog alanda Wiener süzgeç ile özgirişimin giderilmesi amaçlanacaktır.
Bu filtrenin uygulanacağı FMCW radarı olarak, literatürde dış alan çalışmalarının yapıldığı IMST 24 GHz FMCW Radarı kullanılacaktır. Ölçüm alanı içine iki adet saçıcı konulduğu varsayılarak bu saçıcıların yarattığı yansıyan yoldan oluşan özgirişim Wiener süzgeç ile giderilmeye çalışılacaktır. | tr_TR |
dc.contributor.department | Elektrik –Elektronik Mühendisliği | tr_TR |
dc.embargo.terms | Acik erisim | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2023-07-03T08:50:05Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |