dc.contributor.advisor | Tengilimoğlu Metin, Mercan Merve | |
dc.contributor.author | Arslan, Merve | |
dc.date.accessioned | 2023-06-23T08:42:44Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.date.submitted | 2023-06-02 | |
dc.identifier.citation | Arslan, M., Gebe Kadınlarda Sağlık ve Dijital Sağlıklı Diyet Okuryazarlığı, Pişirme ve Yiyecek Hazırlama Becerileri ile Diyet Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplu Beslenme Sistemleri Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2023. | tr_TR |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11655/33468 | |
dc.description.abstract | Pregnancy is a period during
which numerous physiological and psychological changes occur, and nutrition
becomes more crucial. This thesis study was conducted with the voluntary
participation of 310 pregnant individuals in their 3rd trimester in order to examine the
relationship between the health and nutrition literacy level, cooking and food
preparation skills, and diet quality in healthy pregnant women. The face-to-face survey
consists of sections on general information, health status and dietary habits, the Short
Form of the Health Literacy Scale (HLS-SF12), the Digital Healthy Diet Literacy
(DDL) Scale, the Cooking Skills (CS) and Food Skills (FS) Measure, anthropometric
measurements, and a one-day food intake record. The Nutrient Adequacy Ratio (NAR)
and Mean Adequacy Ratio (MAR) scores, which evaluate the adequacy of the diet in
terms of nutrients, were calculated. HL and DDL index of pregnant women showed
significant differences between groups according to education and income status and
DDL index showed significant differences between groups according to employment
status (p<0.05). The total score of the CS and FS measure of the participants showed
significant differences among groups according to education status, income level,
cooking frequency and Boddy Mass Index (BMI) classification (p<0.05). The MAR
scores of pregnant women differed significantly by pre-pregnancy BMI classification
and education level (p<0.05). A positive correlation was found between the HL and
DDL index and the subscale scores of CS and FS, as well as the total scale score CS
and FS (p <0.05). There was no significant relationship between participants' MAR
score and their CS and FS total scale score, HL and DDL index (p>0.05), but a positive
relationship was found with the CS subscale score (p<0.05). High levels of cooking
and food preparation skills, health and nutrition literacy of pregnant women may
improve their diet quality. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | gebe beslenmesi | tr_TR |
dc.subject | sağlık ve dijital sağlıklı diyet okuryazarlığı | tr_TR |
dc.subject | pişirme ve yiyecek hazırlama becerileri | tr_TR |
dc.title | Gebe Kadınlarda Sağlık ve Dijital Sağlıklı Diyet Okuryazarlığı, Pişirme ve Yiyecek Hazırlama Becerileri ile Diyet Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Gebelik; birçok fizyolojik
ve psikolojik değişimin yaşandığı, beslenmenin daha önemli hale geldiği bir dönemdir.
Bu tez çalışması, sağlıklı gebe kadınlarda sağlık ve beslenme okuryazarlık düzeyi ve
pişirme ve yiyecek hazırlama becerileri ile diyet kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek
amacıyla üçüncü trimesterde olan 310 gebe bireyin gönüllü katılımıyla
gerçekleştirilmiştir. Sosyodemografik özellikler, sağlık durumu ve beslenme
alışkanlıkları, Sağlık Okuryazarlığı (SOY) Ölçeği-Kısa Form ve Dijital Sağlıklı Diyet
Okuryazarlık (DSDOY) Ölçeği, Pişirme ve Yiyecek Hazırlama Becerileri (PB ve
YHB) Ölçeği, antropometrik ölçümler ve besin tüketim kaydı bölümlerinden oluşan
anket yüz yüze uygulanmıştır. Diyetin besin ögeleri yönünden yeterliliğini
değerlendiren Besin Öğesi Yeterlilik Oranı (NAR) ve Ortalama Yeterlilik Oranı
(MAR) skorları hesaplanmıştır. Gebelerin SOY ve DSDOY indeksi eğitim ve gelir
durumuna göre, DSDOY indeksi çalışma durumlarına göre gruplar arasında anlamlı
farklılık göstermiştir (p<0.05). Gebelerin PB ve YHB ölçek toplam puanı; eğitim
durumu, gelir durumu, yemek pişirme sıklığı ve Beden Kütle İndeksi (BKİ)
sınıflamasına göre gruplar arasında anlamlı olarak farklılık göstermiştir (p<0.05).
Gebelerin MAR skorları; gebelik öncesi BKİ sınıflaması ve eğitim durumlarına göre
gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.05). SOY ve DSDOY indeksleri
ile PB ve YHB Ölçeği toplam ve alt boyut puanları arasında pozitif yönlü ilişki
bulunmuştur (p<0.05). MAR skoru ile PB ve YHB toplam ölçek puanı, SOY ve
DSDOY indeksleri arasında ilişki bulunmamıştır (p>0.05) ancak PB alt boyut puanı
arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur (p<0.05). Gebelerin pişirme ve yiyecek
hazırlama becerileri, sağlık ve beslenme okuryazarlık seviyelerinin yüksek olması
diyet kalitelerini artırabilir. | tr_TR |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.embargo.terms | 6 ay | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2023-12-26T08:42:44Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |