Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBoyacı, İsmail Hakkı
dc.contributor.advisorHasan Murat, Velioğlu
dc.contributor.authorErcioğlu, Elif
dc.date.accessioned2017-01-26T08:02:51Z
dc.date.available2017-01-26T08:02:51Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-01-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/3107
dc.description.abstractSpices have own characteristic flavor arises from volatile compounds that they have comprised. Terpenoid compounds constitute a majority of volatile oil (essential) of spices. Terpenoids, which are present in aromatic plants and essential oils, have been identified and investigated as quality criteria in the analysis of these products. The method has been developed for fast, simple and non-destructive analysis of terpenoid compounds and discrimination of aromatic plants and essential oil obtained by hydrodistillation. For this purpose, chemometric methods have been studied together with spectroscopic analysis and partial least squares (PLS) regression analysis and principal component analysis (PCA) models have been developed. Analyzes of the plant samples in the form of pellets were carried out using Raman spectoscopy, near infrared spectroscopy (NIRS) and laser induced plasma spectroscopy (LIBS). PCA model, developed using NIRS spectra, showed 81.42 % of the cumulative reliability of PC1 and PC2 for the spice samples discrimination. The terpenoid composition of the spice samples was investigated using NIRS. A linear correlation for the quantitative analysis of 24 terpenoids was found between NIRS spectrum data and gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) analysis (R2 values in the range of 0.984-1.000) through the PLS model developed. The elemental composition of the spice samples was investigated by LIBS and the cumulative reliability of PC1 and PC2 was found to be 92.74 % with the PCA model generated using LIBS data. In the second step of the research, hydrodistillation method was used to extract volatile oils from aromatics plants. Investigation of terpenoid composition of laboratory distilled and commercial essential oil samples have been carried out using Raman spectroscopy. A linear correlation was established between Raman spectrum data and GC-MS analysis results (R2 values in the range of 0.988-1.000) through the PLS model developed for the quantitative analysis of the terpenoid composition of volatile oils obtained by hydrodistillation method. The cumulative reliability of PC1 and PC2 was found to be 96.08 % as a result of the PCA model established with Raman measurements of essential oils. As a result of real sample tests handled with commercial samples, some commercial volatile oil samples were found to be adulterated with edible oil, plasticizer and solvents substances.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.titleFarklı Kaynaklardan Elde Edilen Esansiyel Yağlar Ve Baharatlarda Bazı Kalite Özelliklerinin Spektrometrik Yöntemlerle Tespititr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetHer baharatın kendine has aromasını veren uçucu bileşikleri karakteristiktir. Baharatların uçucu yağ bileşiminin büyük bir kısmını terpenoid bileşikler oluşturmaktadır. Aromatik bitkilerin ve uçucu yağların içerdiği terpenoidler bu ürünlerin analizinde kalite kriteri olarak belirlenmiş ve araştırılmıştır. Aromatik bitkilerin ve bu bitkilerden hidrodistilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağların ayrımı ve içerdikleri terpenoid bileşimlerinin hızlı, kolay ve çevreye zararsız analizi için metot geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla yürütülen spektroskopik analizler ile kemometrik metotlar birlikte çalışılmış, kısmi en küçük kareler (PLS) regresyon analizi ve temel bileşen analizi (PCA) modelleri geliştirilmiştir. Pellet formuna getirilen bitki örneklerinin analizleri, Raman spektroskopisi, yakın kızılötesi spektroskopisi (NIRS) ve lazer indüklenmiş plazma spektroskopisi (LIBS) kullanılarak yürütülmüştür. NIRS spektrumları kullanılarak geliştirilen PCA modeli ile bitki örneklerinin ayrımı yapılmış PC1 ve PC2'nin (ilk iki temel bileşen) kümülatif güvenilirliklerinin % 81,42 olduğu gösterilmiştir. Baharat örneklerinin terpenoid bileşimi NIRS kullanılarak araştırılmıştır. 24 terpenoidin kantitatif analizi için geliştirilen PLS modeli ile NIRS spektrum verileri ve gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi (GC-MS) analiz sonuçları arasında lineer bir korelasyon bulunmuştur (0,984-1,000 aralığında R2 değerleri). Baharat örneklerinin elemental kompozisyonu LIBS ile araştırılmış ve LIBS verileri kullanılarak oluşturulan PCA modeli ile PC1 ve PC2’nin kümülatif güvenilirliklerinin % 92,74 olduğu saptanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında değerlendirilen aromatik bitkilerden hidrodistilasyon yöntemi ile uçucu yağları elde edilmiş, terpenoid bileşimleri ve satın alınan ticari uçucu yağ örneklerinin safsızlıklarının araştırılması Raman spektroskopisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Raman spektroskopisi ile elde edilen uçucu yağların terpenoid bileşiminin kantitatif analizi için geliştirilen PLS modeli ile Raman spektrum verisi ve GC-MS analiz sonuçları arasında lineer bir korelasyon kurulmuştur (0,988-1,000 aralığında R2 değerleri). Uçucu yağların Raman ölçümleri ile kurulan PCA modeli sonucunda PC1 ve PC2’nin kümülatif güvenilirlikleri % 96,08 bulunmuştur. Ticari örnekler ile yapılan gerçek örnek denemeleri sonucunda, bazı ticari uçucu yağ örneklerinde sabit yağ tespit edilirken, bazılarında da plastikleştirici ve çözücü kimyasal maddeler tespit edilmiştir.tr_TR
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliğitr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster