Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAkıncı, Seda Banu
dc.contributor.authorSoysal Kaya, Merve Göknur
dc.date.accessioned2023-03-27T08:54:12Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-11-22
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/29528
dc.description.abstractLevels in COVID-19 Patients in Intensive Care, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara, 2022. The COVID-19 pandemic continues its effects worldwide. In addition, the investigation of the clinical prognostic risk factors and the treatment options for the disease continue. Coenzyme Q10 is an important antioxidant that plays a role in membrane stability, energy conversion and ATP production. In the literature, studies showing the relationship of coenzyme Q10 level with disease course and survival in critical COVID-19 patients are very limited. In our study, it is aimed to examine the clinical effects of coenzyme Q10 level in COVID-19 patients in intensive care. After Ethics Committee Approval, COVID positive and suspected patients over 18 years of age who were admitted to the Hacettepe University Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit between 1st January 2021 and 1st January 2022 were included in the study. Patients were divided into two groups as positive and negative. Criteria for the COVID-19 negative group; consecutive 4 negative PCR of the patient and the symptoms during hospitalization such as respiratory failure, general conditional disorder and gastrointestinal symptos could be explained by another clinical condition. Demographic data, comorbidities, admission symptoms, COVID-19 PCR results, APACHE-II and SOFA scores, length of stay, laboratory results, coenzyme Q10 levels, mechanical ventilation and vasopressor requirement and mortality of the patients were recorded prospectively. The relationship between coenzyme Q10 level with clinical findings, in-hospital morbidity and mortality was analyzed by statistical methods. Positive group has 96 and negative group has 62 patients. When factors related to coenzyme Q10 level at hospitalization were investigated, it was observed that the median coenzyme Q10 level was significantly higher in women than in men (1.28 and 1.18, p=0.035). Malignancy (p=0.008), neurological disease (p=0.038), and malnutrition (p=0.001) were associated with low coenzyme Q10 levels. No correlation was found between coenzyme Q10 level and vasopressor therapy, mechanical ventilation, RRT, and mortality. In addition, the presence of malnutrition was shown to increase the risk of mortality in the ICU 3-fold (HR: 3, 95% CI: 1.6- 5.4, p<0.001). In our study, no demographic and clinical factors related to coenzyme Q10 levels were found between the COVID positive and negative groups. It has been shown that plasma coenzyme Q10 level alone cannot be a factor predicting mortality and morbidity in this patient group. However, it should be kept in mind that low coenzyme Q10 level is an important component of malnutrition and malnutrition may be a significant risk factor for mortality.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherTıp Fakültesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectcovid 19tr_TR
dc.subjectkoenzim q10tr_TR
dc.titleYoğun Bakımdaki Covıd-19 Hastalarında Koenzim Q10 Plazma Düzeyinin Klinik Etkilerinin İncelenmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetSoysal Kaya M.G. Yoğun Bakımdaki COVID-19 Hastalarında Koenzim Q10 Plazma Düzeyinin Klinik Etkilerinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara, 2022. COVID 19 pandemisi dünya genelinde etkilerini sürdürmektedir. Hastalığın klinik prognostik risk faktörlerinin araştırılması ve tedavi arayışları halen devam etmektedir. Koenzim Q10 membran stabilitesinin sağlanmasında, enerji dönüşümünde ve ATP üretiminde rol oynayan önemli bir antioksidan maddedir. Literatürde kritik COVID-19 hastalarında koenzim Q10 düzeyinin hastalık seyri ve sağkalımla ilişkisini gösteren çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Çalışmamızda yoğun bakımdaki kesin tanı veya şüpheli COVID-19 hastalarında koenzim Q10 düzeyinin klinik ve prognostik etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Etik kurul onayı alındıktan sonra, çalışmaya 1 Ocak 2021 – 1 Ocak 2022 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi’ne kabul edilen COVID-19 veya şüpheli 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Hastalar COVID-19 pozitif veya negatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. COVID-19 negatif grup için kriterler; hastadan üst üste gönderilen 4 PCR sonucunun negatif gelmesi ve solunum yetmezliği, genel durum bozukluğu, gastrointestinal semptomlar gibi yatış sırasındaki semptomlarının başka bir klinik durumla açıklanabilir olması olarak kabul edildi. Hastalara ait demografik veriler, komorbiditeler, başvuru semptomları, COVID-19 PCR sonuçları, APACHE-II ve SOFA skorları, yatış süreleri, laboratuvar sonuçları, koenzim Q10 düzeyleri, mekanik ventilasyon gereksinimi, vazopressör ihtiyacı ve mortalite bilgileri prospektif olarak kaydedildi. Koenzim Q10 düzeyinin; klinik bulgular, hastane içi morbidite ve mortalite ile ilişkisi istatistiksel yöntemlerle incelendi. Hastaların 96’sı COVID pozitif, 62 tanesi negatif gruptaydı.Yatışta koenzim Q10 düzeyi ile ilişkili faktörler araştırıldığında, kadınlarda ortanca koenzim Q10 düzeyinin erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (1.28 ve 1.18, p=0.035). Malignite (p=0.008), nörolojik hastalık (p=0.038) ve malnütrisyon (p=0.001) düşük koenzim Q10 düzeyleri ile ilişkili bulundu. Yatışta koenzim Q10 düzeyi ile vazopressör tedavi, mekanik ventilasyon, RRT ve mortalite arasında ilişki olmadığı gösterildi. Ek olarak, malnütrisyon varlığının YBÜ`de mortalite riskini 3 kat artırdığı gösterildi (HR: 3, %95 CI: 1.6-5.4, p<0.001). Çalışmamızda COVID-19 pozitif ve negatif gruplar arasında, koenzim Q10 düzeyi ile ilişkili herhangi bir demografik ve klinik faktör saptanmadı. Bu hasta grubunda plazma koenzim Q10 düzeyinin tek başına mortalite ve morbiditeyi öngördüren faktör olamayacağı gösterildi. Bununla birlikte düşük koenzim Q10 düzeyinin malnütrisyonun önemli bir komponenti olduğu ve malnütrisyonun mortalite için anlamlı bir risk faktörü olabileceği unutulmamalıdır.tr_TR
dc.contributor.departmentAnesteziyoloji ve Reanimasyontr_TR
dc.embargo.termsAcik erisimtr_TR
dc.embargo.lift2023-03-27T08:54:12Z
dc.fundingBilimsel Araştırma Projeleri KBtr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster