dc.contributor.advisor | Aslan, Dilek | |
dc.contributor.author | Taşın, Şeyma Nur | |
dc.date.accessioned | 2023-02-21T11:14:42Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.date.submitted | 2022-12-27 | |
dc.identifier.citation | Taşın, Ş.N., Türkiye Diyetisyenler Derneği’ne Kayıtlı Diyetisyenlerin İklim Krizinin
Beslenmeye Olan Etkileri Konusundaki Farkındalık Durumlarının ve İklim Krizini
Önleme Konusundaki Yaklaşımlarının Saptanması Araştırması, Hacettepe
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Gıda Bilimleri Programı Yüksek
Lisans Tezi, Ankara, 2023. | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/29346 | |
dc.description.abstract | Sustainable nutrition concept is one of the most important
themes of global public health. The theme is linked with the holistic approach of health.
In this research, it is aimed to determine the awareness of dietitians who are members of
the Turkish Dietitians Association about the impact of the climate crisis on nutrition, to
define their views and approaches on the prevention of the climate crisis, to have the
opinions of dietitians on how to reflect the concept of the climate crisis in practice. The
research was designed as a descriptive study. 114 volunteer dietitians who are members
of the Turkish Dietetic Association participated in the study. A questionnaire including of
five parts was applied online between 12 August 2021 and 18 April 2022. SPSS (IBM
SPSS Statistics23.0) package program was used for the analysis of statistical data. Ethical
Board approval and institutional permission were obtained. 99.1% of dietitians
participated in the study know the concept of climate crisis and 97.4% of them know the
concepts of sustainable nutrition, and 89.6% of them think that the climate crisis requires
sustainable nutrition. While 86.9% of dietitians think that the climate crisis requires
sustainable nutrition, 90.4% think that the climate crisis concerns dietitians. It has been
observed that most of the dietitians who graduated from the faculty before 2010 know the
concept of climate crisis. (p=0.022) Dietitians having healthy eating habits are more
familiar with the concept of climate crisis than those with unhealthy eating habits
(p=0.01). Those who know the concept of climate crisis are aware of the concept of
sustainable nutrition significantly more than those who do not (p=0.00). In conclusion,
activities in order to improve the awareness of the dietitians about climate crisis and
sustainable nutrition are recommended to be conducted. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | tr_TR |
dc.subject | diyetisyen | tr_TR |
dc.subject | bilgi | tr_TR |
dc.subject | iklim krizi | tr_TR |
dc.subject | yaklaşım | tr_TR |
dc.subject | beslenme | tr_TR |
dc.subject | sürdürülebilirlik | tr_TR |
dc.subject.lcsh | Halk sağlığı | tr_TR |
dc.title | Türkiye Diyetisyenler Derneği’ne Kayıtlı Diyetisyenlerin İklim Krizinin Beslenmeye Olan Etkileri Konusundaki Farkındalık Durumlarının ve İklim Krizini Önleme Konusundaki Yaklaşımlarının Saptanması Araştırması | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Sürdürülebilir beslenme kavramı küresel halk sağlığının
önemli konuları arasındadır. Kavram, sağlığın tümelci yaklaşımı ile ilişkilidir. Bu
araştırmada, Türkiye Diyetisyenler Derneği üyesi diyetisyenlerin; iklim krizinin
beslenmeye olan etkisi konusundaki farkındalık durumlarının belirlenmesi, iklim krizinin
önlenmesi konusundaki görüş ve yaklaşımlarının saptanması, iklim krizi kavramının
diyetisyenlik uygulamalarına yansıtılabilmesi için diyetisyenlerin görüşlerinin alınması
amaçlanmıştır. Araştırma, tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya,
Türkiye Diyetisyenler Derneği’ne üye 114 gönüllü diyetisyen katılmıştır. Katılımcılara
yönelik çevrimiçi olarak 12 Ağustos 2021 ve 18 Nisan 2022 tarihlerinde beş bölümden
oluşan veri toplama formu uygulanmıştır. İstatistiksel verilerin analizi için SPSS (IBM
SPSS Statistics23.0) paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın yapılması için etik kurul
ve kurumsal izinler alınmıştır. Araştırmaya katılan diyetisyenlerin %99,1’i iklim krizi
kavramını ve %97,4’ü sürdürülebilir beslenme kavramlarını bilmektedir ve %89,6’sı
iklim krizinin sürdürülebilir beslenmeyi gerektirdiğini düşünmektedir. Diyetisyenlerin
%86,9’u iklim krizinin sürdürülebilir beslenmeyi gerektiğini düşünürken %90,4’ü iklim
krizinin diyetisyenleri ilgilendirdiğini düşünmektedir. Fakülteden 2010 yılından önce
mezun olan diyetisyenlerin daha çoğunun iklim krizi kavramını bildiği görülmüştür
(p=0,022). Beslenme alışkanlığı sağlıklı olan diyetisyenler sağlıksız olanlara göre iklim
krizi kavramını daha fazla sıklıkta bilmektedir (p=0,01). İklim krizi kavramını bilenler
bilmeyenlere göre anlamlı olarak daha fazla sürdürülebilir beslenme kavramını
bilmektedir (p=0.00). Sonuç olarak; diyetisyenlerin iklim krizi ve sürdürülebilir beslenme
konusunda farkındalıklarının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin yapılması
önerilmektedir. | tr_TR |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.embargo.terms | 6 ay | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2023-08-26T11:14:42Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |