dc.contributor.advisor | Boyacı, İsmail Hakkı | tr_TR |
dc.contributor.author | Şen, Yasin | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-15T08:50:52Z | |
dc.date.available | 2015-10-15T08:50:52Z | |
dc.date.issued | 2015 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/2757 | |
dc.description.abstract | This study focuses on the utilization of plasma technique for the reduction of fungal spores,inoculated on model foods (hazelnut, flaked red pepper), to determine whether non-thermal atmospheric and low-pressure plasmas could provide an effective alternative method to current decontamination and detoxification methods. Both plasma systems were tested for the inactivation of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Different plasma parameters and different gas types were tested for low and atmospheric pressure plasmas. After each plasma treatment, remained spores were counted and optimum plasma parameters were determined. After that, physicochemical and aflatoxin analysis, and toxicological experiments were carried out to determine the effects of non-thermal plasma treatment on basic components and bioactive compounds of model foods. Results were also compared with 10 kGy gamma irradiated test samples. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Plasma decontamination | tr_TR |
dc.title | Atmosferik Basınç Plazma Uygulamasının Gıdaların Dekontaminasyonu ve Detoksifikasyonu Amacıyla Kullanımı | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.callno | 2015/1847 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışma, ısıl olmayan atmosferik ve düşük basınç plazmalarının model gıdalar (fındık, pul biber) üzerine inoküle edilen fungal sporların indirgenmesinde kullanılarak mevcut dekontaminasyon ve detoksifikasyon metotlarına etkin alternatif bir yöntem olup olmadığının belirlenmesini amaçlamaktadır. Her iki plazma sistemi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus inaktivasyonu için test edilmiştir. Farklı plazma parametreleri ve farklı gaz türleri kullanılarak düşük ve atmosferik basınç plazmaları için test edilmiştir. Her bir plazma uygulamasından sonra kalan sporlar sayılmış ve optimum plazma parametreleri belirlenmiştir. Daha sonra, ısıl olmayan plazma uygulamalarının model gıdaların temel gıda bileşenleri ile biyoaktif bileşikleri üzerine olan etkisini belirlemek için fizikokimyasal ve aflatoksin analizleri ile sitotoksisite deneyleri yapılmıştır. Sonuçlar, 10 kGy gamma ile ışınlaması yapılmış örneklerle kıyaslanmıştır. | tr_TR |