Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBoyacı, İsmail Hakkıtr_TR
dc.contributor.authorŞen, Yasintr_TR
dc.date.accessioned2015-10-15T08:50:52Z
dc.date.available2015-10-15T08:50:52Z
dc.date.issued2015tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/2757
dc.description.abstractThis study focuses on the utilization of plasma technique for the reduction of fungal spores,inoculated on model foods (hazelnut, flaked red pepper), to determine whether non-thermal atmospheric and low-pressure plasmas could provide an effective alternative method to current decontamination and detoxification methods. Both plasma systems were tested for the inactivation of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Different plasma parameters and different gas types were tested for low and atmospheric pressure plasmas. After each plasma treatment, remained spores were counted and optimum plasma parameters were determined. After that, physicochemical and aflatoxin analysis, and toxicological experiments were carried out to determine the effects of non-thermal plasma treatment on basic components and bioactive compounds of model foods. Results were also compared with 10 kGy gamma irradiated test samples.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectPlasma decontaminationtr_TR
dc.titleAtmosferik Basınç Plazma Uygulamasının Gıdaların Dekontaminasyonu ve Detoksifikasyonu Amacıyla Kullanımıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.callno2015/1847tr_TR
dc.contributor.departmentoldGıda Mühendisliğitr_TR
dc.description.ozetBu çalışma, ısıl olmayan atmosferik ve düşük basınç plazmalarının model gıdalar (fındık, pul biber) üzerine inoküle edilen fungal sporların indirgenmesinde kullanılarak mevcut dekontaminasyon ve detoksifikasyon metotlarına etkin alternatif bir yöntem olup olmadığının belirlenmesini amaçlamaktadır. Her iki plazma sistemi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus inaktivasyonu için test edilmiştir. Farklı plazma parametreleri ve farklı gaz türleri kullanılarak düşük ve atmosferik basınç plazmaları için test edilmiştir. Her bir plazma uygulamasından sonra kalan sporlar sayılmış ve optimum plazma parametreleri belirlenmiştir. Daha sonra, ısıl olmayan plazma uygulamalarının model gıdaların temel gıda bileşenleri ile biyoaktif bileşikleri üzerine olan etkisini belirlemek için fizikokimyasal ve aflatoksin analizleri ile sitotoksisite deneyleri yapılmıştır. Sonuçlar, 10 kGy gamma ile ışınlaması yapılmış örneklerle kıyaslanmıştır.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster