Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNergiz Ünal, Reyhan
dc.contributor.authorYürük, Armağan Aytuğ
dc.date.accessioned2020-02-05T06:22:21Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-01-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/22018
dc.description.abstractHeterocyclic aromatic amines are formed during cooking process of high protein including food. In general, the health outcomes are investigated on cancer development while they are not considered enough on the basis of cardiovascular disease. In addition, there are no studies investigating the effects of exposure duration to heterocyclic aromatic amines on the development of atherosclerosis. Therefore, this study was planned to investigate the effects of short or long term exposure to heterocyclic aromatic amines via diet in terms of atherosclerosis and the basic mechanisms of cardiovascular diseases. C57Bl/6 origin (n=80, 3 weeks old, female) mice were fed with a high fat and cholesterol diet (%20,w/w coconut oil; %0,2 w/w cholesterol) for 21 weeks. Different types of heterocyclic amines containing high fat diets were administered either 3 or 10 weeks after randomisation to 8 groups (10 mg/kg bw PhIP, MeIQx or PhIP+MeIQx). At the end of dietary manipulation total cholesterol, triglyceride, LDL, VLDL, HDL, Apo A1 and Apo B leves determined in the plasma and liver; plasma ICAM-1 and VCAM-1 levels determined by a colorimetric/ELISA method; ICAM-1 and VCAM-1 protein levels determined by Western Blot analysis and expression levels determined by RT-qPCR analysis. The plasma and liver levels of total cholesterol, LDL, Apo A1 and Apo B were not affected by the type and exposure duration of heterocyclic amines. It was found that long-term (10 weeks) intake of heterocyclic aromatic amines decreased plasma triglyceride (p = 0,037) levels and increased liver HDL levels (p = 0,025) in rats receiving high fat and cholesterol diet. Compared with respectively for the short and long term intake of heteroscyclic amines; plasma HDL levels in PhIP groups were 0,284 ± 0,03 and 0,152 ± 0,01 mmol / L, in MeIQx groups were 0,204 ± 0,02 and 0,210 ± 0,01 mmol / L and in groups that receiving both types of heterocyclic amines together were 0,250±0,02 ve 0,216±0,01 mmol/L (p<0,05). There was no statictical difference in endothelial dysfunction and atherosclerotic plaque development between groups (p> 0,05). However, despite their potential positive health effects, it is important to limit dietary intake of heterocyclic amines when it is considered their negative health outcomes such as carcinogenic/mutagenic effects, oxidative stress and neurotoxicity.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectheterosiklik aromatik amintr_TR
dc.subjectateroskleroztr_TR
dc.subjectkardiyovasküler hastalıktr_TR
dc.titleDiyetle Alınan Bazı Heterosiklik Aromatik Amin Türlerinin Farelerde Ateroskleroz, Kan Lipid Profili ve Endotel Disfonksiyon Üzerine Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.description.ozetHeterosiklik aromatik aminler protein içeren besinlerin pişirilmesiyle oluşmaktadır. Genel olarak kanser oluşumu üzerindeki etkileri araştırılırken; kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar oldukça yetersizdir. Ayrıca heterosiklik aminlere maruz kalınan sürenin dislipidemi ve ateroskleroz gelişimindeki etkilerini inceleyen çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu tez heterosiklik aminlerin kısa veya uzun süreli alımının etkilerinin ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıkların temel oluşum mekanizmaları açısından incelenmesi amacıyla planlanmıştır. C57Bl/6 orijinli (n=80, 3 haftalık, dişi) fare 21 hafta boyunca yüksek yağ ve kolesterol (%20,w/w Hindistan cevizi yağı; %0,2 w/w kolesterol) içeren diyet ile beslenmiştir. Randomize olarak 8 gruba ayrılan farelere 3 ya da 10 hafta boyunca farklı türde heterosiklik amin içeren yüksek yağlı yem verilmiştir (10 mg/kg va PhIP, MeIQx veya PhIP+MeIQx). Müdahalenin sonunda plazma ve karaciğerde total kolesterol, trigliserit, LDL, VLDL, HDL, Apo B, Apo A1; plazmada VCAM-1 ve ICAM-1 düzeyleri kolorimetrik/ELISA yöntemiyle; aortta ICAM-1 ve VCAM-1 miktarı Western Blot yöntemiyle; ekspresyon düzeyleri RT-qPCR yöntemiyle incelenmiştir. Plazma ve karaciğerde total kolesterol, LDL, Apo A1 ve Apo B düzeyleri hem heterosiklik amin türünden hem de alım süresinden etkilenmemektedir (p>0,05). Yüksek yağlı ve kolesterol içeren diyet alan farelerde uzun süreli (10 hafta) heterosiklik aromatik amin alan gruplarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında plazma trigliserit (p=0,037) düzeylerinin azaldığı, karaciğer HDL düzeylerinin arttığı (p=0,025) bulunmuştur. Aynı heterosiklik amini uzun ve kısa süreli alan gruplar karşılaştırıldığında plazma HDL düzeylerinin PhIP gruplarında kısa ve uzun süre sırasıyla; 0,284±0,03 ve 0,152±0,01 mmol/L, MeIQx gruplarında 0,204±0,02 ve 0,210±0,01 mmol/L her iki türü birlikte alan gruplarda 0,250±0,02 ve 0,216±0,01 mmol/L olduğu bulunmuştur (p<0,05). Endotel disfonksiyon ve aterosklerotik plak gelişiminde gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuç olarak heterosiklik amin alımının vücutta meydana getirdiği kardiyovasküler hastalık riski ve karsinojenik/mutajenik etki gibi etkileri de göz önüne alınarak diyetle alımının sınırlandırılması önemlidir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2020-08-09T06:22:21Z
dc.fundingTÜBİTAKtr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/restrictedAccess