dc.contributor.advisor | Halit Tanju ,Besler | tr_TR |
dc.contributor.author | Nazif, Sultan | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:29Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:29Z | |
dc.date.issued | 2012 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1589 | |
dc.description.abstract | This study was planned to assess nutritional status
and to evaluate calcium intake of women living in the TRNC. The data was collected
from 209 healthy women who applied to the Famagusta State Hospital laboratories
between June 2010-October 2010. Pregnant, lactating and chronically ill women
were excluded in the study. A questionnaire was applied to determine general
information, nutritional habits, food frequency, 24 hour recall, and attendance to
exercise. The questionnaire and the anthropometric measurements were carried out
by the researcher while blood tests were conducted by the health professionals
working at the hospital. Energy and nutrient intake were analysed and statistical tests
were applied by using computerized software programmes (BEBIS 6.1 student
version and SPSS 16.0 respectively). The mean (±S) age of subjects was found to be
31.13±5.74 years. Meal skipping rate of women was observed to be 49.3%. The most
widely skipped meal during the day was breakfast (16.3%). No significant difference
was found in terms of calcium intakes of women according to number of meals
consumed and meal skipping status (p>0.05). Full fat cheese was found to have the
highest daily consumption rate (83.7%) among the other dairy products. The
contribution rate of dairy products in daily calcium intake of participants was found
to be 56%. According to participants` daily nutrient consumption, the contribution
rates of protein, carbohydrate and fat to total energy were determined to be
16.50±4.12%, 45.22±8.89% and 38.16±8.17% respectively. No significant difference
was found between daily calcium intake of subjects with different education levels
(p>0.05). The calcium intake of women aged 19-30 was found to be higher than the
calcium intake of women aged 31-40 years (p<0.05). Daily energy, fibre, vitamins E,
D, B1, folic acid, calcium, iron, iodine, fluoride, magnesium, copper, and potassium
intakes were observed to be lower than DRI values while carbohydrate, protein, fat,
vitamins A, K, C, phosphorus, manganese and sodium intakes were above DRI
values. A moderate positive correlation was found between calcium and fat intakes
of participants. Out of total 67.4% of participants were rated as normal according to
BMI classification. The waist circumference and waist/hip ratio of women
particiating in exercise were found to be lower than the values of the women not
participating in exercise (p<0.05). No significant correlation was found between the
biochemical parameters and food consumption of participants. Assessment of
nutritional status and evaluation of calcium intake will act as a guide in maintaining
and improving women health. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Nutritional status | tr_TR |
dc.title | Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Yaşayan 19-40 Yaş Arası
Kadınların Beslenme Durumunun Saptanması ve Kalsiyum Tüketim
Durumunun Değerlendirilmesi. | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.callno | 2012/74 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu
çalışma, KKTC’de yaşayan kadınların beslenme durumlarını saptamak ve kalsiyum
(Ca) tüketimlerini değerlendirmek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Haziran
2010- Ekim 2010 tarihleri arasında, Gazimağusa Devlet Hastanesi laboratuvar ve kan
alma merkezlerine başvuran, 19-40 yaş arası sağlıklı 209 kadın üzerinde yapılmıştır.
Gebe ve emzikli olan, kronik hastalığı bulunan kadınlar çalışmaya dahil
edilmemiştir. Bireylerin genel özelliklerine, beslenme alışkanlıklarına, besin tüketim
sıklıklarına, geriye dönük 24 saatlik besin tüketimlerine ve egzersize katılım
durumlarına yönelik anket formu uygulaması ve antropometrik ölçümler araştırmacı
tarafından, kan tahlilleri hastanede çalışan sağlık profesyonelleri tarafından
yapılmıştır. Besin tüketimlerinin analizi için Beslenme Bilgi Sistemleri Paket
Programı (BEBİS) 6.1 öğrenci versiyonu, elde edilen verilerin istatistik analizi için
ise SPSS 16.0 istatistik programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş
ortalaması (±S) 31.13±5.74 yıldır. Kadınların %49.3’ü öğün atlamazken, %50.7’si
öğün atlamaktadır. En çok atlanan ana öğün %16.3 oranla kahvaltıdır. Katılımcıların
öğün sayısına ve öğün atlama durumlarına göre Ca açısından anlamlı bir ilişki
bulunmamıştır (p>0.05). Süt ve süt ürünleri grubunda günlük tüketimi en yüksek
olan %83.7 ile tam yağlı peynirdir. Katılımcıların kalsiyum alımının %56’sı süt ve
süt ürünlerinden sağlanmaktadır. Katılımcıların günlük besin ögesi tüketim
ortalamalarına göre, enerjinin %16.50±4.12’si proteinden, %45.22±8.89’u
karbonhidrattan ve %38.16±8.17’si yağdan gelmektedir. Günlük besin ögesi alımı
eğitim durumuna göre değerlendirildiğinde kalsiyum açısından anlamlı bir fark
bulunmamıştır (p>0.05). Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde 19-30 yaş
grubunda olan kadınların kalsiyum tüketiminin, 31-40 yaş grubundaki kadınların
kalsiyum tüketimine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Katılımcıların
günlük enerji, diyet posası, E, D, B1 vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir, iyot,
flor, magnezyum, bakır ve potasyum alımlarının önerilen değerlerin altında, günlük
karbonhidrat, protein, yağ, A, K, C vitaminleri, fosfor, manganez ve sodyum
alımlarının da önerilen değerlerin üzerinde olduğu gösterilmiştir. Kadınların Ca
tüketimi ile yağ tüketimi arasında orta düzeyde pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur.
Katılımcıların %67.4’ü BKİ sınıflamasına göre normal aralıktadır. Egzersize katılan
bireylerin bel çevresi ölçümleri ve bel/kalça oranları egzersize katılmayan bireylerin
değerlerine göre daha düşük bulunmuştur (p<0.05). İncelenen biyokimyasal
parametrelerle besin tüketimleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Beslenme
durumunun saptanması ve kalsiyum tüketiminin değerlendirilmesi kadın sağlığını
korumada ve geliştirmede yol gösterici olacaktır. | tr_TR |