dc.contributor.advisor | Karaağaoğlu, Nilgün | tr_TR |
dc.contributor.author | Seremet Kürklü, Nilgün | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:29Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:29Z | |
dc.date.issued | 2013 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1588 | |
dc.description.abstract | It is estimated that %15-20 of persons in general population exhibit symptoms
suggestive of gastroesophageal reflux disease, such as pyrosis and acid regurgitation.
This research was planned to determine general characteristics, dietary habits, food
consumption, physical activity levels and anthropometric measurements of newly
diagnosed gastroesophageal reflux (GER) patients. 150 individuals aged between 18-
65 years old who refer to living gastroesophageal reflux disease (GERD) symptoms
in İzmir Atatürk Training and Research Hospital last one year and apply endoscopy
with a diagnosis of GERD were selected by random sampling method. Individuals
often determined with symptoms of GERD as acid regurgitation and heartburn. Men
with GERD BMI were 27.6±3.2 kg/m² and women were 30.4±6.2 kg/m² (p <0.05).
The eating habits of individuals by were evaluated before and after GERD
symptoms, there were significant differences about the number of meals, skipping
meals status, rates of eating, cooking temperatures, salt intake (p <0.05). Revealed
that individuals after living symptoms of GERD reduced consumption of
refluxogenic foods as cola drinks, coffee, ready-made fruit juice, spices, chocolate,
fried foods, onions, tomatoes, citrus fruits. 62.7% of individuals with GERD with a
sedentary life and individuals male of physical activity was higher in female (p
<0.05). The result that changes in dietary habits is effective in reducing the frequency
and severity of GERD symptoms, shows that body weight control and increasing
physical activity will reduce the symptoms of GERD and the formation of GERD. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Gastroesophageal reflux disease | tr_TR |
dc.title | Yeni Tanı Alan Gastroözefageal Reflü Hastalarının Beslenme Durumunun Saptanması | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.callno | 2013/21 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Pirozis ve asit
regürjitasyonu gibi bulguları olan gastroözefageal reflü hastalığı (GÖRH) görülme
sıklığının %15-20 olduğu tahmin edilmektedir. Bu araştırma, yeni tanı alan
gastroözefageal reflü (GÖR) hastalarının genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları,
besin tüketim durumları, fiziksel aktivite düzeyleri ile bazı antropometrik ölçümlerini
belirlemek amacıyla planlanmıştır. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Gastroenteroloji Polikliniği’ne son bir yıldır gastroözefageal reflü hastalığı (GÖRH)
semptomları yaşayan endoskopik girişim uygulanarak GÖRH tanısı alan, yaşları 18-
65 arasında değişen 150 birey rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Bireylerin
sıklıkla GÖRH semptomlarından olan asit regürjitasyonu ve yanma hissini
yaşadıkları belirlenmiştir. GÖRH olan erkeklerin BKİ 27.6±3.2 kadınların ise
30.4±6.2 kg/m²’dir (p<0.05). Bireylerin beslenme alışkanlıkları GÖRH semptomları
öncesi ve sonrasına göre değerlendirildiğinde, bireylerin öğün sayısı, öğün atlama
durumu, yemek yeme hızları, yemek ısıları, tuz tüketimleri açısından önemli
farklılıklar olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Bireylerin GÖRH semptomlarını
yaşadıktan sonra reflüjenik besinler olan kolalı içecek, kahve, hazır meyve suyu,
baharat, çikolata, kızartılmış yiyecekler, soğan, domates, turunçgiller tüketimlerini
azalttıkları öğrenilmiştir. GÖRH olan bireylerin %62.7’sinin sedanter olduğu ve
erkek bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin kadın bireylerden daha yüksek olduğu
belirlenmiştir (p<0.05). Sonuçlar; beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin GÖRH
semptomlarının sıklığının ve şiddetinin azalmasında etkili olduğunu; vücut ağırlığı
denetiminin ve fiziksel aktivitenin arttırılmasının ise GÖRH oluşumunu ve GÖRH
semptomlarını azaltacağını göstermektedir. | tr_TR |