Show simple item record

dc.contributor.advisorGülhan Samur, Fatmatr_TR
dc.contributor.authorEde, Gözdetr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:25Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:25Z
dc.date.issued2015tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1545
dc.description.abstractGestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most significant health problem which is defined as a glucose intolerance of any degree with onset or first recognition during pregnancy. The study was planned to compare the nutritional status, anthropometric measurements, several biochemical findings in special serum vitamin D levels of women with and without GDM and to determine the possible association between serum vitamin D levels, nutritional status, dietary glycemic index (GI), load (GL) during pregnancy and the development of gestational diabetes mellitus. The study conducted on 40 women with GDM as a case group and 40 healthy women as a control group recruiting from the Department of Obstetrics and Gynecology of Gulhane Miltr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectGestational diabetes mellitustr_TR
dc.titleSağlıklı Ve Gestasyonel Diyabetli Gebe Kadınların Serum D Vitamini Düzeyleri Ile Beslenme Durumlarının Karşılaştırılmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2015/1730tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetGestasyonel diabetes mellitus (GDM), gebelikte başlayan ve tanısı ilk kez gebelikte konulan çeşitli derecelerdeki glukoz tolerans bozukluğu ile karakterize önemli sağlık sorunlarından birisidir. Bu çalışma, sağlıklı ve GDM li gebelerin beslenme durumlarını, diyet glisemik indeksi (Gİ), glisemik yükü (GY) ve serum D vitamini düzeylerini karşılaştırarak, GDM oluşumundaki muhtemel ilişkilerini belirlemek amacıyla, Ankara GATA Hastanesi Gebe Polikliniği nde izlenen gönüllü 40 sağlıklı (kontrol) ve 40 GDM li (vaka) gebe kadın olmak üzere toplam 80 gebe üzerinde yapılmıştır. Klinikte, fizik muayeneleri yapılan gebelerin genel özellikleri, besin tüketimleri ve beslenme durumları değerlendirilmiş, biyokimyasal analizleri yapılmıştır. Vaka grubunun yaş ortalamasıtr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record