dc.contributor.advisor | Büyüktuncer Demirel, Zehra | tr_TR |
dc.contributor.author | Kaleli, Saliha | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:25Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:25Z | |
dc.date.issued | 2014 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1539 | |
dc.description.abstract | Nutrient labels are accepted as nutrition education
devices which can effect peoples’ nutrient choices. Studies points out that the information on nutrient
labels are not used efficiently. Implementation of school based education program can provide more
effective use of nutrition labels and encouragement of healthy food choices for children. In this
research ıt has been aimed to measure the changes on students’ nutrient preferences by educating
children about nutrition principles and using information on nutrient labels efficiently. Study is an
intervention study which has short and long term observation. For this study ıt has been choosen
totally 120 students from 2 different schools, 60 students as working group and 60 students as
controlling group. Education about healthy nutrition and understanding nutrient labels has been given
to the working group students for 4 weeks as two hours a week. The short-term efficacy of the
education has been evaluated right after a week later of completion of training and the long-term
efficacy has been evaluated by applying the survey again 8 weeks after the completion of
training.The level of nutrition knowledge of the working group students’ parents and the assesment of
their children are recorded.There has been no interference for the controlling group students but it has
been procuredto apply the survey at the same terms with the working group studets. Participants’
nutritional status,food consumption frequency,24 hours food consumption records were evaluated by
using some anrtopometric measurements.
When compared to the controlling group, it has been seen that there is an important icrease on the
situation of using nutrition label information of the working group students,both at the short and long
terms after the education stage (%16.6)(%11.6)(p=0.000). After training it has been seen that all the
students have started to read the nutrition labels on packaged productions and also they have kept on
doing this for long term (%100.0)(%96.70)(p=0.000). It s been seen that there is %73 increase for
short term and % 60 increase for long term on using information about products’ energy and nutrition
contents which take part on nutrition labels (p=0.000).
After training term,it is shown that nutrition and reading nutrition labels education have effected the
chldrens’ nutrition choices. Both at the short and long terms it has been determined that the number
of the people who consumed milk, fully cerealed bread, milky sweet or ice cream , fresh fruit juice
daily have increased at an important level(p<0.05 ). Nutrition education is an important attempt to
provide healthy nutrition for school aged children.In this case it is endured big value to give healthy
nutrition education to the students. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Nutrition labels | tr_TR |
dc.title | Sağlıklı Beslenme ve Besin Etiketi Okuma Eğitimlerinin Ortaokul Öğrencilerinin Besin Tercihlerine Etkisinin Değerlendirilmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | tr_TR |
dc.callno | 2014/1098 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Besin etiketleri,
bireylerin besin tercihlerini etkileyebilen beslenme eğitim araçları olarak kabul edilmektedir.
Çalışmalar, besin etiketlerindeki bilgilerin etkin bir şekilde kullanılamadığını göstermektedir. Okul
temelli eğitim programların uygulanması çocuklarda besin etiketlerinin daha etkin kullanımını ve
sağlıklı besin seçiminin teşvikini sağlayabilir. Bu çalışmada öğrencilere sağlıklı beslenme ilkeleri ve
besin etiketi üzerinde yer alan bilgilerin etkinkullanımı konularında eğitim verilerek, öğrencilerin
besin tercihlerindeki değişimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kısa ve uzun dönem
izlem içeren bir müdahale çalışmasıdır. Çalışmaya biri çalışma grubu diğeri kontrol grubu olarak
seçilen iki farklı okuldan 60 öğrenci olmak üzere toplam 120 öğrenci dahil edilmiştir. Çalışma grubu
öğrencilerine 4 hafta boyunca haftada iki saat sağlıklı beslenme ve besin etiketi okuma eğitimi
verilmiştir. Eğitimin kısa dönem etkinliği eğitimin tamamlanmasından hemen sonraki hafta; uzun
dönem etkinliği ise eğitimin tamamlanmasından 8 hafta sonra geliştirilen anketin tekrar uygulanması
ile değerlendirilmiştir. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin velilerinin beslenme bilgi düzeyleri ve
çocuklarının beslenme ile ilgili değerlendirmeleri kaydedilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerine hiçbir
müdahale yapılmamış olup çalışma grubu öğrencileriyle aynı dönemlerde anketlerin uygulanması
sağlanmıştır. Katılımcıların beslenme durumları besin tüketim sıklığı, 24 saatlik besin tüketim kaydı
ve bazı antropometrik ölçümler ile değerlendirilmiştir.
Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin besin etiketi üzerindeki bilgileri kullanma durumlarında
kontrol grubu ile karşılaştırıldığında eğitimi izleyen kısa ve uzun dönemlerde (%16.6,%11.6) önemli
düzeyde artış olduğu saptanmıştır (p=0.000). Verilen eğitim sonrasında öğrencilerin tamamının
(%100) ambalajlı ürünlerin üzerindeki besin etiketlerini okumaya başladıkları ve bu davranışları uzun
dönemde (%96.7) de sürdürdükleri saptanmıştır (p=0.000). Besin etiketlerinde yer alan ürünün enerji
ve besin ögesi içeriklerine yönelik bilgilerin kullanımında kısa dönemde %73.4’lük, uzun dönemde
%60.0’lık artış saptanmıştır (p=0.000).
Eğitim sonunda beslenme ve besin etiketi okuma eğitimlerinin çocukların besin tercihlerinin etkilediği
gösterilmiştir. Hem kısa hem uzun dönemde her gün süt, tam tahıllı ekmek, sütlü tatlı-dondurma, taze
meyve suyu tüketenlerin önemli oranda arttığı saptanmıştır (p<0.05). Beslenme eğitimleri okul çağı
çocuklarının sağlıklı beslenmelerini sağlayabilmek açısından önemli müdahalelerdir. Bu durumda
öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimlerinin verilmesi önem taşımaktadır. | tr_TR |