Search
Now showing items 1-10 of 10
Diyabetik Makula Ödemi Olan Bireylerde Serum İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGEs) ile Beslenme Durumları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-09-03)
Diabetic macular
edema (DME) is a disease that can be seen at all stages of diabetic retinopathy, causing
visual impairment and blindness. Uncontrolled (or poorly controlled) diabetes is more
likely to cause retinopathy, ...
Obezitede FTO Gen Varyantlarının Diyet Bileşenleri ile İlişkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-02-18)
The interactions of FTO gene variants with diet and other lifestyle habits on obesity indicators have attracted attention in recent years. Evidences from studies conducted in different populations are important for ...
Chia Tohumunun (Salvia Hispanica L.) Ratlarda Kafeterya Diyeti ile İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Today, obesity is an important health problem with an increasing rate globally. Fast foods and high-energy-dense foods have a great effect on this problem. In this case, the importance of herbal foods, which are a source ...
Sporculara Yönelik Beslenme Eğitimi Modülleri Oluşturma: “M-Öğrenme” Uygulama Örneği
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Nutrition plays an important role in athlete’s performance. Professional guides are needed for the athletes in order to perform the proper nutrition practices. In this study, it is aimed to create education modules containing ...
Zayıflama Diyeti Alan Metabolik Sendrom Hastalarında Biyokimyasal ve Antropometrik Değişkenler ile CD36 Düzeyi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
This study was planned to evaluate the effect of weight loss diet on biochemical and anthropometric variables and CD36 level on 80 patients with newly diagnosed metabolic syndrome (MetS) who started weight loss diet. The ...
Sürdürülebilir Besin Tüketim Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik-Güvenirliği ve Bazı Sürdürülebilir Diyet Modelleriyle İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Unsustainable food systems pose a risk to the planet, as 26% of global greenhouse gas emissions come from food. In this respect, it is essential to increase the awareness of individuals on sustainable nutrition and to get ...
YETİŞKİNLERDE YEME FARKINDALIĞI, BESLENME BİLGİ DÜZEYİ VE BESİN ALIMININ İNCELENMESİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
The aim of this study was to examine the relationship between mindful eating and nutritional knowledge level, food intake in adults. A total of 332 adults, 205 women and 127 men, between ages of 19-45 were included in this ...
DİYABETİK AYAK ÜLSERİ TANISI İLE NEGATİF BASINÇLI YARA TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALARA VERİLEN ORAL BESLENME TAKVİYESİNİN BESLENME DURUMU VE YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Medical nutrition therapy practices’ efficacy on diabetes complications is could not been fully proven. In this study, the potential contributions of wound specific oral nutritional supplement to improve nutritional status, ...
Yetişkin Bireylerin Yeme Farkındalığı ile Diyet Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
This study has been conducted with 207 volunteer men and women adults between age 20-50 in Ankara. The demographic characteristics, health information, physical activity status and nutritional habits of the participants ...
Koroner Bypass Geçiren Bireylerde Kan ve Arterde Oksidatif Stres Belirteçleri ile Diyetin Antioksidan Kapasitesi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)
Yurdakul, A.V., The Relationship Between Oxidative Stress Markers, in Blood and Arteries, and Antioxidant Capacity of The Diet in Individuals Undergoing Coronary Bypass. Hacettepe University Graduate School of Health ...