Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorUygun, Ümrantr_TR
dc.contributor.authorNumanoğlu, Erentr_TR
dc.date.accessioned2015-10-15T08:50:52Z
dc.date.available2015-10-15T08:50:52Z
dc.date.issued2013tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/2759
dc.description.abstractIn this study, the effects of heat treatments on some Fusarium toxins in various corn products were investigated. Within this scope, firstly the natural occurence of major Fusarium mycotoxins in corn samples collected from different regions of Turkey were determined. Considering the presence and levels of the toxins in corn samples, products were not analysed for T-2 ve HT-2 toxins. The effect of processing was investigated for deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZEA), fumonisin FB1 (FB1) and fumonisin FB2 (FB2). Naturally contaminated corn samples were used as raw material throughout the study. Mycotoxin analysis methods for corn were modified for corn and corn products. The thermal stability and degradation kinetics of ZEA and DON were studied on crust-like model samples, representing traditional unfermented corn bread. Under isothermal heating conditions in the temperature range of 100-250C, thermal degradation rate constants, activation energies for degradation and half lives of the toxins were determined. Particularly at low temperatures, ZEA was found to be more heat stable than DON and degradation of both toxins increased with increasing temperature.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectDeoxynivalenoltr_TR
dc.titleMısır ve Ürünlerinde Prosesin Fusarium Toksinlerine Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.callno2013/107tr_TR
dc.contributor.departmentoldGıda Mühendisliğitr_TR
dc.description.ozetBu tez çalışmasında, çeşitli mısır ürünlerinin üretiminde uygulanan ısıl işlemlerin bazı Fusarium mikotoksinleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak, Türkiye’nin farklı yörelerinden toplanan mısırlarda başlıca Fusarium toksinlerinin varlığı belirlenmiştir. Mısırlarda bulunan toksinler ve düzeyleri dikkate alındığında, çok az örnekte bulunan T-2 ve HT-2 toksinlerinin ürünlerde incelenmesine gerek görülmemiştir. Mısır ürünlerinde deoksinivalenol (DON), zearalenon (ZEA), fumonisin B1 (FB1) ve fumonisin B2 (FB2) toksinleri üzerine işleme tekniklerinin etkisi araştırılmıştır. Çalışma boyunca doğal yollarla kontamine olmuş mısır örnekleri kullanılmıştır. Mısır için mevcut olan toksin analiz yöntemleri, mısır ve ürünleri için modifiye edilerek kullanılmıştır. ZEA ve DON’un ısıya dayanıklılığı ve termal bozunma kinetiği, geleneksel tipte mayasız mısır ekmeğini temsil edecek şekilde hazırlanan kabuk-model örnekleri üzerinde incelenmiştir. İzotermal kabul edilebilecek şartlarda ve 100-250C sıcaklık aralığında gerçekleştirilen ısıl işlemler sonucu toksinlerin bozunma hız sabitleri, bozunma aktivasyon enerjileri ve yarılanma süreleri belirlenmiştir. Özellikle düşük sıcaklıklarda ZEA’nın DON’a göre ısıya karşı daha stabil olduğu ve her iki toksinin de artan sıcaklıkla daha fazla yıkıma uğradığı belirlenmiştir.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster