dc.contributor.advisor | Uygun, Ümran | tr_TR |
dc.contributor.author | Numanoğlu, Eren | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-15T08:50:52Z | |
dc.date.available | 2015-10-15T08:50:52Z | |
dc.date.issued | 2013 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/2759 | |
dc.description.abstract | In this study, the effects of heat treatments on some Fusarium toxins in various
corn products were investigated. Within this scope, firstly the natural occurence of
major Fusarium mycotoxins in corn samples collected from different regions of
Turkey were determined. Considering the presence and levels of the toxins in corn
samples, products were not analysed for T-2 ve HT-2 toxins. The effect of
processing was investigated for deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZEA),
fumonisin FB1 (FB1) and fumonisin FB2 (FB2). Naturally contaminated corn
samples were used as raw material throughout the study. Mycotoxin analysis
methods for corn were modified for corn and corn products.
The thermal stability and degradation kinetics of ZEA and DON were studied on
crust-like model samples, representing traditional unfermented corn bread. Under
isothermal heating conditions in the temperature range of 100-250C, thermal
degradation rate constants, activation energies for degradation and half lives of
the toxins were determined. Particularly at low temperatures, ZEA was found to be
more heat stable than DON and degradation of both toxins increased with
increasing temperature. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Deoxynivalenol | tr_TR |
dc.title | Mısır ve Ürünlerinde Prosesin Fusarium Toksinlerine Etkisi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.callno | 2013/107 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu tez çalışmasında, çeşitli mısır ürünlerinin üretiminde uygulanan ısıl işlemlerin
bazı Fusarium mikotoksinleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda ilk
olarak, Türkiye’nin farklı yörelerinden toplanan mısırlarda başlıca Fusarium
toksinlerinin varlığı belirlenmiştir. Mısırlarda bulunan toksinler ve düzeyleri dikkate
alındığında, çok az örnekte bulunan T-2 ve HT-2 toksinlerinin ürünlerde
incelenmesine gerek görülmemiştir. Mısır ürünlerinde deoksinivalenol (DON),
zearalenon (ZEA), fumonisin B1 (FB1) ve fumonisin B2 (FB2) toksinleri üzerine
işleme tekniklerinin etkisi araştırılmıştır. Çalışma boyunca doğal yollarla kontamine
olmuş mısır örnekleri kullanılmıştır. Mısır için mevcut olan toksin analiz yöntemleri,
mısır ve ürünleri için modifiye edilerek kullanılmıştır.
ZEA ve DON’un ısıya dayanıklılığı ve termal bozunma kinetiği, geleneksel tipte
mayasız mısır ekmeğini temsil edecek şekilde hazırlanan kabuk-model örnekleri
üzerinde incelenmiştir. İzotermal kabul edilebilecek şartlarda ve 100-250C
sıcaklık aralığında gerçekleştirilen ısıl işlemler sonucu toksinlerin bozunma hız
sabitleri, bozunma aktivasyon enerjileri ve yarılanma süreleri belirlenmiştir.
Özellikle düşük sıcaklıklarda ZEA’nın DON’a göre ısıya karşı daha stabil olduğu ve
her iki toksinin de artan sıcaklıkla daha fazla yıkıma uğradığı belirlenmiştir. | tr_TR |