Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKızıl, Mevlüde
dc.contributor.authorAydın, Ayşenur
dc.date.accessioned2024-07-01T13:00:16Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-05-17
dc.identifier.citationVancouvertr_TR
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11655/35133
dc.description.abstractAflatoxin B1 (AFB1) is a type of mycotoxin produced by the secondary metabolism of the fungi Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. Mycotoxin induced possible health risks can be reduced with AFB1 detoxification. In this study, the binding capacity of Leuconostoc lactis as a probiotic and oat bran as a prebiotic in almond milk and its bioaccessibility level were investigated using an in vitro digestion model. The amount of free AFB1 in the created study groups (Positive and negative control, AFB1 + L. lactis, AFB1 + oat bran, AFB1 + L. lactis + oat bran) was determined after incubation and after digestion in the small intestine and colon using the in vitro digestion model (High Performance Liquid Chromatography). Determined by HPLC analysis. AFB1 binding level after incubation was found to be between 19.2-21.1%. The highest AFB1 binding capacity was seen in the group containing L. lactis + oat bran, and the lowest AFB1 binding capacity was seen in the group containing L. lactis, but the results were not statistically significant (p>0.05). Post-digestion AFB1 binding levels in the small intestine were found to be between 25.8-60.3%. The lowest AFB1 binding level was found in the group containing L. lactis probiotic bacteria and the highest AFB1 binding level was found in the group containing L. lactis + oat bran. The data was found to be statistically significant (p <0.05). Post-digestion AFB1 binding level in the colon was found to be between 39.6-51.9%, but the difference between groups was not statistically significant (p>0.05). Using an in vitro digestion model, the bioaccessibility of AFB1 in almond milk was found to be between 74.2-39.7% after digestion in the small intestine and 60.5-48.1% after digestion in the colon. After digestion in the small intestine, a statistically significant decrease was observed in the group containing L. lactis + oat bran compared to the positive control group (p <0.05). The lowest bioaccessibility after digestion in the colon was seen in the group containing L. lactis + oat bran, but it was not found to be statistically significant (p>0.05). In this study, the effects oat bran with Leuconostoc lactis probiotic bacteria on AFB1 binding capacity and bioaccessibility after in vitro digestion were demonstrated. Oat bran with L. lactis can be used as a reducing strategy of AFB1 bioaccessibility in almond milk.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectAflatoksin B1tr_TR
dc.subjectBiyoerişilebilirliktr_TR
dc.subjectYulaf kepeğitr_TR
dc.subjectLeuconostoc lactistr_TR
dc.subjectbadem sütütr_TR
dc.titleYulaf Kepeği ile LEUCONOSTOC LACTIS Probiyotik Bakterisinin Badem Sütünde Aflatoksin B1 (AFB1) Biyoerişilebilirliği Üzerine Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetAflatoksin B1 (AFB1), Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus mantarlarının ikincil metabolizması ile üretilen bir tür mikotoksindir. AFB1 detoksifikasyonu mikotoksin kaynaklı olası sağlık risklerini azaltılabilmektedir. Bu çalışmada probiyotik olarak Leuconostoc lactis, prebiyotik olarak yulaf kepeğinin badem sütünde AFB1’i bağlama kapasitesi ve in vitro sindirim modeli kullanılarak biyoerişilebilirlik düzeyi araştırılmıştır. Oluşturulan çalışma gruplarında (Pozitif ve negatif kontrol, AFB1+ L. lactis, AFB1+ yulaf kepeği, AFB1+ L. lactis+yulaf kepeği) serbest olarak bulunan AFB1 miktarı inkübasyon sonrası, in vitro sindirim modeli kullanılarak ince bağırsak ve kolonda sindirim sonrası Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) analizi ile belirlenmiştir. İnkübasyon sonrası AFB1 bağlama düzeyi %19,2-21,1 arasında bulunmuştur. En yüksek AFB1 bağlama kapasitesi L. lactis+ yulaf kepeği, en düşük AFB1 bağlama kapasitesi L. lactis içeren grupta görülmüştür, ancak sonuçlar istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). İnce bağırsakta sindirim sonrası AFB1 bağlama düzeyi %25,8-60,3 oranları arasında bulunmuştur. En düşük AFB1 bağlanma düzeyi L. lactis probiyotik bakterisi içeren grupta en yüksek AFB1 bağlama düzeyi ise L. lactis+ yulaf kepeği içeren grupta bulunmuştur, veriler istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Kolonda sindirim sonrası AFB1 bağlanma düzeyi %39,6-51,9 arasında bulunmuştur ancak gruplar arası fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). İn vitro sindirim modeli kullanılarak AFB1’in badem sütünde biyoerişilebilirliği ince bağırsakta sindirim sonrası %74,2-39,7 arasında, kolonda sindirim sonrası %60,5-48,1 arasında bulunmuştur. İnce bağırsakta sindirim sonrası L. lactis+ yulaf kepeği içeren grupta pozitif kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bir düşüş görülmüştür (p<0,05). Kolonda sindirim sonrası en düşük biyoerişilebilirlik L. lactis + yulaf kepeği içeren grupta görülmüştür ancak istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Bu çalışmada Leuconostoc lactis probiyotik bakterisi ile yulaf kepeğinin AFB1 bağlanma kapasitesi ve in vitro sindirim sonrası biyoerişilebilirliği üzerine etkisi gösterilmiştir. L. lactis ile yulaf kepeği badem sütünde AFB1 biyoerişilebilirliği azaltıcı bir strateji olarak kullanılabilir.tr_TR
dc.contributor.departmentToplu Beslenme Sistemleritr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2025-01-03T13:00:16Z
dc.fundingYoktr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster