Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKızıl, Mevlüde
dc.contributor.authorKündeş, Hande
dc.date.accessioned2019-09-26T06:52:08Z
dc.date.issued2019-09-16
dc.date.submitted2019-09-02
dc.identifier.citationKündeş H. Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi [Yüksek lisans tezi]. Ankara: Hacettepe Üniversitesi; 2019.tr_TR
dc.identifier.urihttp://openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/handle/11655/9030
dc.description.abstractKündeş, H, Effect of Adherence to Mediterranean Diet and DASH Diet to Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Master Thesis in Food Service Systems Programme, Ankara, 2019. Although it has been reported that diets affect glycemic status and anthropometric measurement values of patients with type 2 diabetes mellitus (Type II DM) and insulin resistance (IR), the related studies are very limited in the literature. This study was conducted with 70 volunteers (20 male, 50 female) aged 20-64 years who were admitted to Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy State Hospital Diet Clinic in order to evaluate the effect of adaptation of Mediterranean diet and DASH diet on biochemical parameters (fasting plasma glucose, HbA1c, triglyseride, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, VLDL cholesterol) and anthropometric measurements (body weight, height, body fat ratio, body fat, lean body mass) of Type II DM and IR patients. The questionnaire includes general information, 24-hour diet recall, food frequency questionnaire, Mediterranean Diet Assessment Tool, DASH Diet Score and International Physical Activity Questionnaire Short Form. The questionnaire was applied by face to face interview method. Participants were interviewed at beginning of the study and three months later. In the study, adherence to Mediterranean diet showed a negative correlation with insulin levels (r=-0.468; p<0.01), and positive correlation with HDL-cholesterol (r=0.372; p<0.01). There was no correlation between DASH diet adherence with biochemical parameters and anthropometric measurement values (p>0.05). In conclusion, Mediterranean diet in patients with Type II DM and IR can be considered as nutrional therapy approaches that can improve the nutrional status and biochemical parameters of the patients. Further investigation is needed with regard to the role of the DASH diet on Type II DM and IR.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xiii ŞEKİLLER xv TABLOLAR xvi 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2. Amaç ve Hipotezler 2 1.2.1. Amaç 2 1.2.2. Hipotezler 2 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Diabetes Mellitus 4 2.1.1. Tanımı ve Etiyolojisi 4 2.1.2. Tarihçesi 6 2.1.3. Epidemiyolojisi 6 2.1.4. Sınıflandırılması 7 2.1.5. Tanı Kriteri 8 2.1.6. Patogenez 9 2.1.7. Belirtileri 11 2.1.8. Komplikasyonları 11 2.1.9. Tedavisi 11 2.2. İnsülin Direnci 16 2.3. Akdeniz Diyeti Genel Özellikleri 18 x 2.4. DASH Diyeti Genel Özellikleri 20 2.5. Akdeniz ve DASH diyetinin Tip II DM ve IR Üzerine Etkisi 22 3. BİREYLER VE YÖNTEM 25 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 25 3.2. Araştırma Genel Planı 25 3.3. Demografik Özelliklerin Saptanması 26 3.4. Antropometrik Ölçümler 26 3.5. Biyokimyasal Parametreler 27 3.6. Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği 27 3.7. DASH Diyeti Skoru 27 3.8. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (International Physical Activity Questionnaire [IPAQ- SF]) 28 3.9. Bireylerin Besin Tüketim Durumlarının Saptanması 29 3.10. Verilerin İstatistiksel Değerlendirilmesi 29 4. BULGULAR 30 4.1. Bireylerin Cinsiyete Göre Demografik Özellikleri ve Bazı Beslenme Alışkanlıkları 30 4.2. Bireylerin Cinsiyete Göre Bazı Antropometrik Ölçümleri 32 4.3. Bireylerin Cinsiyete Göre Fiziksel Aktivite Düzeyleri 34 4.4. Bireylerin Cinsiyete Göre Enerji ve Bazı Besin Ögelerinin Alım Düzeyleri 35 4.5. Bireylerin Cinsiyete Göre Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği Sonuçları 38 4.6. Bireylerin Cinsiyete Göre Akdeniz Diyetine Uyumları 41 4.7. Bireylerin Cinsiyete Göre DASH Diyet Skorları 41 4.8. Bireylerin Cinsiyete Göre DASH Diyetine Uyumları 44 4.9. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyumlarının ve İlişkili Faktörlerin İncelenmesi 44 4.9.1.Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyumlarına Göre Bazı Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi 44 4.9.2. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyumlarına Göre Bazı Antropometrik Ölçümleri 46 4.9.3. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyumlarına Göre Bazı Biyokimyasal Bulguları 49 xi 4.9.4. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği ve Biyokimyasal Parametrelerinin İlişkisi 52 4.10. Bireylerin DASH Diyet Skorlarının ve İlişkili Faktörlerin İncelenmesi 54 4.10.1. Bireylerin DASH Diyet Skorlarına Göre Bazı Beslenme Alışkanlıkları 54 4.10.2. Bireylerin DASH Diyet Skorlarına Göre Bazı Antropometrik Ölçümleri 56 4.10.3. Bireylerin DASH Diyet Skorlarına Göre Biyokimyasal Bulguları 58 4.10.4. Bireylerin DASH Diyet Skorları ve Biyokimyasal Parametrelerinin İlişkisi 59 5. TARTIŞMA 61 5.1. Bireylerin Cinsiyete Göre Demografik Özelliklerinin ve Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi 61 5.2. Bireylerin Cinsiyete Göre Bazı Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 62 5.3. Bireylerin Cinsiyete Göre Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Değerlendirilmesi 63 5.4. Bireylerin Cinsiyete Göre Enerji ve Bazı Besin Ögesi Alımlarının Değerlendirilmesi 64 5.5. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyumlarına Göre Bazı Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi 65 5.6. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyumlarına Göre Bazı Biyokimyasal Bulgularının Değerlendirilmesi 66 5.7. Bireylerin DASH Diyet Skorlarına Göre Bazı Antropometrik Ölçümlerin Değerlendirilmesi 67 5.8. Bireylerin DASH Diyet Skorlarına Göre Bazı Biyokimyasal Bulgularının Değerlendirilmesi 68 6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER 71 6.1. Sonuçlar 71 6.2. Öneriler 76 7. KAYNAKLAR 77 8. EKLER EK-1: Etik Kurul Onayı EK-2: Anket Araştırmaları İçin Aydınlatılmış Onam Formu xii Ek-3: Araştırma Amaçlı Çalışma İçin Aydınlatılmış Onam Formu EK-4: Anket Formu EK-5: Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesi’nin Bazı Laboratuvar Bulguları İçin Kabul Ettiği Referans Değerler EK-6: Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği EK-7: DASH Diyet Skoru EK-8: Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form)102 EK-9: Dijital Makbuz EK-10. Orjinallik Ekran Çıktısı 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAkdeniz diyetitr_TR
dc.subjectDASH diyetitr_TR
dc.subjecttip 2 diyabettr_TR
dc.subjectinsülin direncitr_TR
dc.subjectglisemik kontroltr_TR
dc.titleTip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti Ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetKündeş, H, Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti ve DASH Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplu Beslenme Sistemleri Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Tip 2 Diyabetes Mellitus (Tip II DM) ve insülin direnci (IR) olan hastaların beslenme şekillerinin glisemik durumlarını ve antropometrik ölçüm değerlerini etkilediği bildirilmesine rağmen ilgili çalışmalar literatürde oldukça kısıtlıdır. Bu çalışma Tip II DM ve IR olan hastaların Akdeniz diyeti ve DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diyetine uyumlarının biyokimyasal parametreleri (açlık kan glikozu, HbA1c, trigliserit, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, insülin) ve antropometrik ölçümlerine (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, vücut yağ oranı, vücut yağ miktarı, yağsız vücut ağırlığına) etkisini değerlendirmek amacıyla Gölbaşı Şehit Ahmet Özsoy Devlet Hastanesi Diyet Polikliniği’ne başvuran 20-64 yaş arası 70 (20 erkek, 50 kadın) gönüllü birey ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireylere genel bilgiler, 24 saatlik besin tüketim kaydı, besin tüketim sıklığı, Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği, DASH diyet skoru ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formunu (International Physical Activity Questionnaire [IPAQ- SF]) içeren anket yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerle çalışmanın başlangıcında ve üç ay sonrasında olmak üzere toplam iki kez görüşülmüştür. Çalışmada Akdeniz diyetine uyum, bireylerin insülin seviyeleri ile negatif yönlü orta şiddette (r=-0,468; p<0,01) ve HDL-kolesterol seviyeleri ile pozitif yönlü zayıf şiddette (r=0,372; p<0,01) korelasyon gösterirken; DASH diyetine uyum ile biyokimyasal parametreler ve antropometrik ölçümler arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak Tip II DM ve IR olan hastalarda Akdeniz diyeti hastaların beslenme durumu ve biyokimyasal parametrelerini iyileştirebilecek beslenme tedavisi yaklaşımı olarak değerlendirilebilir, DASH diyeti ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2020-03-30T06:52:08Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster