Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü listeleme
Toplam kayıt 382, listelenen: 257-276
-
Ramazanda ve Tatil Dönemlerinde Egzersiz Yapan ve Yapmayan Bireylerin Antropometrik Ölçümlerindeki Değişimlerin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Tutumlu, H. Effects of Ramadan and Holiday Season on Anthropometric Measurements of Exercising and Non-Exercising Individuals. Hacettepe University, Health Sciences Institute, Nutrition Sciences Program, Master Thesis, ... -
Ratlarda Maternal Düşük Kaliteli Protein Diyetinin Gebeliğe Adaptasyon, Fetal Gelişim Ve Plazma Amino Asit Profili Üzerine Etkisi.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study aimed to examine the effect of maternal low quality protein diet on maternal adaptation to pregnancy, fetal growth and maternal and fetal plasma free amino acid profile at weaning. Thirteen, 9-11-week old virgin ... -
Ratlarda Maternal Obezite ve Taurin Suplementasyonunun Gebelik, Fetal Büyüme ve Gelişim Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-06)Kabasakal Çetin, A. The Effects of Maternal Obesity and Taurine Supplementation on Pregnancy, Fetal Growth and Development. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program, Doctoral ... -
Reishi Mantarı Ekstraktının Köftede Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Guzel, B., Effect of Reishi Mushroom Extract on the Formation of Heterocyclic Aromatic Amines in Patties, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Master of Sciences Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Relationships Between the Htas2R38 Genetype, Food Choice, and Anthropometric Variables in Normal-Weighted and Overweight Adults
(Serbian Genetics Soc, 2013)Aim: Taste is a major determinant of food choice; however, there is a great lack of knowledge about how taste perception affects human nutrition. Bitter taste perception presents unique opportunities for investigating this ... -
Romatoid Artritli Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study aims to determine the food consumption states and nutritional element deficiency in patients with RA, evaluate the conformability of some anthropometric measurements to standards, and examine the relation of ... -
Romatoid Artritli Yetişkin Kadınların Akdeniz Diyetine Uyumu ile Serum Toplam Antioksidan Durumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to determine the serum total antioxidant and oxidant level and nutritional status of adult women with rheumatoid arthritis and to examine the relation between these parameters, compliance with the ... -
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırılması Projesi Kapsamında İlkokul Öğrencilerinin Ebeveynlerine Verilen Beslenme Eğitiminin, Çocukların Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)This study was conducted as a case-control study with 168 students and parents in January-April 2019 to evaluate the changes in children's nutrition and activity habits 15 days after the nutrition education given to parents ... -
Sağlıklı Beslenme ve Besin Etiketi Okuma Eğitimlerinin Ortaokul Öğrencilerinin Besin Tercihlerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Nutrient labels are accepted as nutrition education devices which can effect peoples’ nutrient choices. Studies points out that the information on nutrient labels are not used efficiently. Implementation of school based ... -
Sağlıklı Bireylerde Bitter Çikolatanın Kan Glikoz ve İnsülin Düzeyleri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted to compare blood glucose and insulin levels after consumption of milk (MC) and dark (DC) chocolate. Fifteen healthy individuals who had ideal body weights participated in the study. Frequency ... -
Sağlıklı Bireylerde Geleneksel Üzüm İçeceği Hardaliyenin Serum Antioksidan ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Hardaliye is a traditional, fermented, and alcohol-free beverage that its own history spans hundred of years. Hardaliye is a grape beverage considered to have antioxidative effects as a potential source of bioactive ... -
Sağlıklı Okul Çağı Çocuk ve Adölesanların (6-18 Yaş) Diyet Asiditeleri ile Diyet Kalite İndekslerinin ve Antropometrik Ölçümlerinin İlişkisinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-13)This study was conducted to determine the relationship between diet acidity and diet quality, anthropometric measurements in school-age children and adolescents. A total of 213 students (51.2% girl, 48.8% boy, mean age ... -
Sağlıklı Ve Gestasyonel Diyabetli Gebe Kadınların Serum D Vitamini Düzeyleri Ile Beslenme Durumlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)Gestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most significant health problem which is defined as a glucose intolerance of any degree with onset or first recognition during pregnancy. The study was planned to compare ... -
Sağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity is an important health problem worldwide and it is associated with cardiovascular diseases, diabetes and some types of cancers. Studying the effects of food on hunger and satiety is important for maintaining appetite ... -
Serebral Palsili Çocuklarda Beslenme Durumlarının Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)In order to evaluate the nutritional status of children with Cerebral Palsy (CP), 71 CP diagnosed children, aged 4-13, admitted to Turkish Armed Forces Rehabilitation Center outpatient clinic were included to this study. ... -
Serum Interleukin-35 And Pentraxin-3 Levels In Patients With Mild Acute Pancreatitis
(2019)Introduction Interleukin-35 (IL-35) is a newly defined potent anti-inflammatory cytokine that is predominantly produced by regulatory T cells, and pentraxin-3 belongs to the acute-phase proteins. Aim To measure the serum ... -
Sleeve Gastrektomi Yapılan Bireylerde Diyet Asit Yükü ile Kan Lipid Profili ve Glisemik Kontrol Parametreleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Betul Busra, U.O. Evaluation of the Relationship between Dietary Acid Load and Blood Lipid Profile and Glycemic Control Parameters of Individuals who had Sleeve Gastrectomy. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Sleeve Gastrektomi Yapılan Obez Kadınlarda Serum Ghrelin Düzeyinin ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)Neşe, A. Assessment of Serum Ghrelin Level and Nutritional Status in Obese Women with Sleeve Gastrectomy. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutritional Sciences Programme, M.Sc. Thesis, Ankara, 2019. ... -
Solid Tümörlü Çocuklarda Kemoterapiye Bağlı Tat Değişimi ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Research was planned to examine the effects of intensive chemotherapy treatment for solid tumor children on their nutrition,taste and food aversion.Malnutritioned patients increased from 26.7% before 1st course to 42.68% ...