Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü listeleme
Toplam kayıt 357, listelenen: 251-270
-
Sağlıklı Bireylerde Geleneksel Üzüm İçeceği Hardaliyenin Serum Antioksidan ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Hardaliye is a traditional, fermented, and alcohol-free beverage that its own history spans hundred of years. Hardaliye is a grape beverage considered to have antioxidative effects as a potential source of bioactive ... -
Sağlıklı Okul Çağı Çocuk ve Adölesanların (6-18 Yaş) Diyet Asiditeleri ile Diyet Kalite İndekslerinin ve Antropometrik Ölçümlerinin İlişkisinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-09-13)This study was conducted to determine the relationship between diet acidity and diet quality, anthropometric measurements in school-age children and adolescents. A total of 213 students (51.2% girl, 48.8% boy, mean age ... -
Sağlıklı Ve Gestasyonel Diyabetli Gebe Kadınların Serum D Vitamini Düzeyleri Ile Beslenme Durumlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)Gestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most significant health problem which is defined as a glucose intolerance of any degree with onset or first recognition during pregnancy. The study was planned to compare ... -
Sağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity is an important health problem worldwide and it is associated with cardiovascular diseases, diabetes and some types of cancers. Studying the effects of food on hunger and satiety is important for maintaining appetite ... -
Serebral Palsili Çocuklarda Beslenme Durumlarının Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)In order to evaluate the nutritional status of children with Cerebral Palsy (CP), 71 CP diagnosed children, aged 4-13, admitted to Turkish Armed Forces Rehabilitation Center outpatient clinic were included to this study. ... -
Serum Interleukin-35 And Pentraxin-3 Levels In Patients With Mild Acute Pancreatitis
(2019)Introduction Interleukin-35 (IL-35) is a newly defined potent anti-inflammatory cytokine that is predominantly produced by regulatory T cells, and pentraxin-3 belongs to the acute-phase proteins. Aim To measure the serum ... -
Sleeve Gastrektomi Yapılan Bireylerde Diyet Asit Yükü ile Kan Lipid Profili ve Glisemik Kontrol Parametreleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Betul Busra, U.O. Evaluation of the Relationship between Dietary Acid Load and Blood Lipid Profile and Glycemic Control Parameters of Individuals who had Sleeve Gastrectomy. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Sleeve Gastrektomi Yapılan Obez Kadınlarda Serum Ghrelin Düzeyinin ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)Neşe, A. Assessment of Serum Ghrelin Level and Nutritional Status in Obese Women with Sleeve Gastrectomy. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutritional Sciences Programme, M.Sc. Thesis, Ankara, 2019. ... -
Solid Tümörlü Çocuklarda Kemoterapiye Bağlı Tat Değişimi ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Research was planned to examine the effects of intensive chemotherapy treatment for solid tumor children on their nutrition,taste and food aversion.Malnutritioned patients increased from 26.7% before 1st course to 42.68% ... -
Sonik Hedgehog Ekspresyonunun Tat Duyarlılığı ve Besin Alımına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)This study investigated the effect of sonic hedgehog expression on taste sensitivity and food intake, with 46 subjects aged 19-44 who did not smoke or suffer from any chronic or metabolic diseases. Preliminary research ... -
Special Low Protein Foods For Phenylketonuria: Availability In Europe And An Examination Of Their Nutritional Profile
(2015)Background Special low protein foods (SLPF) are essential in the nutritional management of patients with phenylketonuria (PKU). The study objectives were to: 1) identify the number of SLPF available for use in eight European ... -
Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Türk Toplumunda Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmasının Yapılması ve Diyet Kalitesi ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this research is to correctly determine elite athletes’ knowledge about sports nutrition by doing validity and reliability of Sports Nutrition Knowledge Questionnaire (SNNQ); and also to assess the relationship ... -
Spor Merkezine Devam Eden Bireylerin Beslenme Durumları ve Yeme Davranışlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The study was conducted with 269 participants aged from 19 to 64 who attended either of two sports centers located in Ankara for at least three months from 2014-2015. The study aimed to identify the nutrition status, and ... -
Sporculara Yönelik Beslenme Eğitimi Modülleri Oluşturma: “M-Öğrenme” Uygulama Örneği
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Nutrition plays an important role in athlete’s performance. Professional guides are needed for the athletes in order to perform the proper nutrition practices. In this study, it is aimed to create education modules containing ... -
Sporcuların Besin Seçimlerinin Beden İmajı ve Yeme Davranışına Göre Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Athletes are defined as a group of consumers with special dietary needs. The aim of this study is to determine; the factors that athletes generally pay attention to, the differences in athletes' food choice behavior in ... -
Sürdürülebilir Besin Tüketim Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik-Güvenirliği ve Bazı Sürdürülebilir Diyet Modelleriyle İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Unsustainable food systems pose a risk to the planet, as 26% of global greenhouse gas emissions come from food. In this respect, it is essential to increase the awareness of individuals on sustainable nutrition and to get ... -
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study aimed to evaluate possible distinctive effects of cafeteria diet (CAF) and high fat diet (HF) on rats’ food consumption, obesity and biochemical parameters. 18 male 3-week old Wistar rats were included in the ... -
Sıçanlarda Maternal Diyetle Fruktoz Alımının Fetüse Etkilerinin Bazı Lipit Parametreleri ve Lipogenez Açısından İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to examine the effects of high fructose intake during preconception, throughout pregnancy and lactation on some lipid parameters and insulin level in the plasma, triglyceride accumulation in the ... -
Şişman Kadınlarda Farklı Protein İçerikli Diyetlerin Beslenme Durumu ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)The aim of this study was to evaluate the general nutritional habits, nutritional and physical activity status of the women and to evaluate the effect of high protein and control diet on inflammatory markers, some biochemical ...