Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBilgiç, Pelin
dc.contributor.authorMetin, Ziya Erokay
dc.date.accessioned2019-08-22T06:35:55Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-07-18
dc.identifier.citationMetin, Z.E., Sağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2019.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/8663
dc.description.abstractObesity is an important health problem worldwide and it is associated with cardiovascular diseases, diabetes and some types of cancers. Studying the effects of food on hunger and satiety is important for maintaining appetite control in the treatment of obesity. The aim of this study is to investigate acute effects of consuming coconut oil as a source of medium chain fatty acids and olive oil as a source of long chain fatty acids in normal weight and obese subjects. This study was conducted on normal weight (n=10) and obese (n=10) male subjects at Presidency of the Republic of Turkey Health Center. The mean age of the normal weight and obese subjects was 33,5 ± 3,9 years and 35,5 ± 4,1 years, respectively. Individuals who agreed to participate in the study consumed breakfast meals containing skimmed milk (300 mL), fat-free white cheese (30 g), bread (75 g) and coconut oil (25g) or olive oil (25g) on non-consecutive days. Visual analog scale evaluations (at 0., 30., 60., 120., 180. minutes), energy expenditure measurements by indirect calorimetry (at 0., 60., 120., 180. minutes), some blood parameters analyzes (glucose, triglyceride, insulin and plasma peptide YY) (at 0., 30., 60., 120., 180. minutes) were performed before and after the test breakfast meals. In addition, energy intakes were evaluated by ad libitum lunch meal at 180 minutes. Visual analogue scale values of hunger and desire to eat decreased significantly after coconut oil consumption than olive oil consumption in normal weight subjects at 180. minutes (p=0.031, 0.020, respectively). The change of peptide YY levels after consumption of coconut oil and olive oil at 30., 60., 120. and 180. minutes were 41,8±67,7, 52,5±103,2, 28,2±43,3, 47,7±77,9 pg/dL and -1,8±71,1, 15,9±53,9, 7,8±51,6, -5±59 pg/dL (p=0,075, 0,322, 0,454, 0,073, respectively). Ad libitum energy intakes after coconut oil and olive oil consumption in normal weight subjects were 924,86±302,91, 845,47±158,39 kcal (p=0,272), respectively, whereas in obese subjects were 859,26±238,37, 994,69±265,16 kcal (p=0,069), respectively. There were no significant differences in the areas under the curve of resting energy expenditure values after consumption of coconut oil and olive oil in both normal weight and obese subjects (p=0,274, 0,337, respectively). The results of this study shows that consumption of coconut oil compared to olive oil may have suppressive effect on hunger and desire to eat, may affect postprandial peptide YY levels differently and have no effect on postprandial energy expenditure.tr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER ONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xii ŞEKİLLER xiii TABLOLAR xvi 1. GİRİŞ 1 1.1. Kuramsal Yaklaşımlar ve Kapsam 1 1.2. Amaç ve Hipotezler 3 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Obezite 4 2.1.1. Obezitenin Tanımı 4 2.1.2. Obezitenin sınıflandırılması 5 2.1.3. Obezite Prevalansı 6 2.2. Obezite İle İlintili Hastalıklar 8 2.2.1. Tip 2 Diyabet 8 2.2.2. Kardiyovasküler Hastalıklar 9 2.2.3. Kanser 10 2.3. Obezite Etiyolojisi 11 2.3.1. Besin Alımının Enerji Homeostazı Tarafından Kontrolü 11 2.3.2. Besin Alımı ve İştah 12 2.3.3. Enerji Yoğunluğu ve Besin Ögelerinin Besin Alımı ve İştah (Açlık/Tokluk) Üzerine Etkileri 14 2.3.4. Enerji Homeostazında Beynin Rolü 18 2.3.5. Yeme Davranışı 19 2.3.6. Beyin, İştah ve Obezite 20 2.3.7. Enerji Dengesinin Gastrointestinal Regülasyonu 21 2.4. Açlık – Tokluk Metabolizması 22 2.5. Obezite ve Diyet Yağ Asitleri 25 2.5.1. Orta Zincirli Yağ Asitleri 25 2.6. Hindistan Cevizi Yağı 26 x 3. GEREÇ VE YÖNTEM 27 3.1. Araştırmanın Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 27 3.2. Çalışma Protokolü 28 3.3. Test kahvaltı öğünü 30 3.4. Analizler 30 3.4.1. Antropometrik Ölçümler 30 3.4.2. VAS Değerlendirmeleri 31 3.4.3. Enerji Harcaması 31 3.4.4. Kan Örneklerinin Toplanması ve Analizleri 31 3.4.5. Ad Libitum Öğle Öğünü (Besin Alımı) 32 3.4.6. İstatistiksel Analizler 32 4. BULGULAR 34 4.1. Dinlenme Enerji Harcaması (DEH) 34 4.2. Biyokimyasal Parametreler 38 4.2.1. Glukoz 40 4.2.2. İnsülin 43 4.2.3. Peptid YY 47 4.2.4. Trigliserit 51 4.3. VAS Değerlendirmeleri 55 4.3.1. Açlık 57 4.3.2. Tokluk 60 4.3.3. Yeme İsteği 64 4.3.4. Yeme Miktarı Düşüncesi 67 4.4. Ad Libitum Enerji Alımları 71 5. TARTIŞMA 73 5.1. Dinlenme Enerji Harcaması 74 5.2. Biyokimyasal Parametreler 76 5.2.1. Serum Glukoz ve İnsülin 76 5.2.2. Peptid YY 78 5.2.3. Trigliserit 80 5.3. VAS Değerlendirmeleri ve Ad Libitum Enerji Alımları 81 6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER 84 7. KAYNAKLAR 86 8. EKLER 103 EK 1. Etik Kurul Onay Belgesi 103 EK 2. Turnitin Orjinallik Raporu 105 EK 3. Genel Sağlık Anketi 111 xi EK 4. Üç Faktörlü Beslenme Anketi 113 EK 5. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi 116 EK 6. Vizüel Analog Skala 118 EK 7. Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu 119 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectDinlenme enerji harcamasıtr_TR
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Tıptr_TR
dc.titleSağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesistr_TR
dc.description.ozetObezite dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve bazı kanser türleri ile ilişkilendirilmektedir. Besinlerin açlık ve tokluk üzerine etkilerinin araştırılması obezite tedavisinde iştah kontrolünün sağlanması açısından önemlidir. Bu çalışmada uzun zincirli yağ asitlerinin kaynağı zeytinyağı tüketimine göre orta zincirli yağ asitlerinin kaynağı hindistan cevizi yağı tüketiminin normal ağırlıktaki ve obez erkek bireylerde akut etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma T.C. Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Merkezinde, normal ağırlıkta (n=10) ve obez (n=10) 20 erkek birey üzerinde yapılmıştır. Normal ağırlıktaki ve obez bireylerin yaş ortalaması sırasıyla 33.5±3.9 ve 35,5±4,1 yıldır. Çalışmaya katılmayı kabul eden bireylere birbirini takip etmeyen günlerde yağsız inek sütü (300 mL), yağsız beyaz peynir (30 g), beyaz ekmek (75 g) ve hindistan cevizi yağı (25g) veya zeytinyağı (25g) içeren kahvaltı öğünü verilmiştir. Bireylerin test kahvaltı öğünü öncesi ve sonrası vizüel analog skala değerlendirmeleri (0., 30., 60., 120 ve 180. dakikalarda), indirek kalorimetre ile enerji harcaması ölçümleri (0., 60., 120 ve 180. dakikalarda), bazı kan parametreleri analizleri (serum glukoz, serum trigliserit, serum insülin ve peptid YY hormonu) (0., 30., 60., 120 ve 180. dakikalarda) yapılmıştır. Ayrıca ad-libitum öğle öğünü (180. dakika) tüketimi ile enerji alımları değerlendirilmiştir. Normal ağırlıktaki bireylerde zeytinyağına göre hindistan cevizi yağı tüketimi sonrası 180. dakikada açlık ve yeme isteği vizüel analog skala değerlerinin anlamlı seviyede daha fazla azaldığı saptanmıştır (sırasıyla p=0,031, 0,020). Normal ağırlıktaki bireylerde hindistan cevizi yağı tüketimi sonrası 30., 60., 120. ve 180. dakikalarda peptid YY değişimi sırasıyla 41,8±67,7, 52,5±103,2, 28,2±43,3, 47,7±77,9 pg/dL olarak saptanırken zeytinyağı tüketimi sonrası -1,8±71,1, 15,9±53,9, 7,8±51,6, -5±59 pg/dL olarak saptanmıştır (sırasıyla p=0,075, 0,322, 0,454, 0,073). Normal ağırlıktaki bireylerde kahvaltı öğünü sonrası öğle öğünündeki ad libitum enerji alımları hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı tüketimi sonrası sırasıyla 924,86±302,91, 845,47±158,39 kkal (p=0,272) olarak saptanırken obez bireylerde sırasıyla 859,26±238,37, 994,69±265,16 kkal (p=0,069) olarak saptanmıştır. Hem normal ağırlıktaki hem de obez bireylerde hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı tüketimi sonrası dinlenme enerji harcaması değerlerinin eğri altında kalan alanlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (sırasıyla p=0,274, 0,337). Bu çalışmanın sonuçları zeytinyağına göre hindistan cevizi yağı tüketiminin normal ağırlıktaki bireylerde açlık ve yeme isteği üzerine baskılayıcı etkisinin olabileceğini, tokluk peptid YY düzeylerini farklı etkileyebileceğini ve tokluk enerji harcaması üzerine farklı etkisinin olmadığını göstermektedir.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2020-02-24T06:35:55Z
dc.identifier.ORCID0000-0002-0685-8150tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster