Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGökalp Alpaslan, G. Gonca
dc.contributor.authorÖztek, Uğur
dc.date.accessioned2019-07-16T11:15:31Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-06-17
dc.identifier.citationÖztek, U. (2019). Selim İleri'nin Eserlerinde Yeme İçme Kültürü, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı, Ankara.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/7878
dc.description.abstractLiterature contains the elements of the society that was created in. One of the most important items we can include these cultural elements without a doubt is food culture. Selim İleri’s works contain a lot of elements belong to food culture. In the different genres of literary outputs he wrote, the author has an important place on using the aspects of food culture and the environment. The author, especially in the series called İstanbul Kitaplığı, İstanbul Yalnızlığı, İstanbul İlk Romanımda Leylak, İstanbul Seni Unutmadım, İstanbul Hatıralar Kolonyası, İstanbul Lale ile Sümbül, İstanbul’un Sandık Odası, İstanbul Mayısta Bir Akşamdı, İstanbul’un Tramvayları Dan Dan!, Yaşadığım İstanbul, İstanbul Bu Gece Yine Sensiz, and the one consists of food stories Oburcuk Mutfakta tells the İstanbul of his childhood, youth and adulthood. The author often mentions the city’s eating habits, eating places, the role of eating in the house. The author’s narratives he frames as food culture appears in his fiction as well. In this study, the food culture elements mentioned in the novels, stories, essays, memories and theatre scripts that Selim İleri wrote between 1968-2018 were researched thematically.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSosyal Bilimler Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectÇağdaş Türk Edebiyatı
dc.subjectGündelik yaşam
dc.subjectYeme içme
dc.subjectSelim İleri
dc.subjectMutfak
dc.subjectAdab-ı muaşeret
dc.subjectKültür çalışmaları
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Dil ve edebiyat::Türk dili ve edebiyatıtr_TR
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Dil ve edebiyattr_TR
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Dil ve edebiyat::Türk dili ve edebiyatı::Yazarlar ve eserleri - 1961-2000tr_TR
dc.subject.lcshKonu Başlıkları Listesi::Dil ve edebiyat::Türk dili ve edebiyatı::Yazarlar ve eserleri - 2001 yılından günümüzetr_TR
dc.titleSelim İleri'nin Eserlerinde Yeme İçme Kültürütr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetEdebi eserler içinde yaratıldığı toplumun kültürel unsurlarını içerirler. Bu kültürel unsurlara dâhil edebileceğimiz en önemli başlıklardan biri kuşkusuz yeme içme kültürüdür. Selim İleri’nin eserleri yeme içme kültürüne ait birçok unsuru barındırmaktadır. Yazar, farklı türde yazdığı eserlerinde yeme içme unsurlarını ve mekânlarını kullanma noktasında Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Yazar, özellikle İstanbul Kitaplığı serisinde yer alan İstanbul Yalnızlığı, İstanbul İlk Romanımda Leylak, İstanbul Seni Unutmadım, İstanbul Hatıralar Kolonyası, İstanbul Lale ile Sümbül, İstanbul’un Sandık Odası, İstanbul Mayısta Bir Akşamdı, İstanbul’un Tramvayları Dan Dan!, Yaşadığım İstanbul, İstanbul Bu Gece Yine Sensiz ve sadece yemek yazılarından oluşan Oburcuk Mutfakta isimli eserlerinde çocukluğunun, gençliğinin ve yetişkinliğinin İstanbul’unu anlatır. Yazar bu eserlerinde kentin yeme içme kültürüne, yeme içme mekânlarına, ev içi hayatında yeme içmenin rolüne sıklıkla değinmiştir. Yazarın yeme içme kültürü çerçevesinde görüp anlattıkları, kendisinin kurmaca eserlerinde de ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Selim İleri’nin 1968-2018 yılları arasında yazmış olduğu roman, öykü, deneme, anı ve tiyatro metinlerinde geçen yeme içme kültürüne ait unsurların tematik bir incelemesi yapılmıştır.tr_TR
dc.contributor.departmentTürk Dili ve Edebiyatıtr_TR
dc.embargo.termsAcik erisimtr_TR
dc.embargo.lift2019-07-16T11:15:31Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster