Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFisunoğlu, Mehmet
dc.contributor.authorTekin Güler, Tuğçe
dc.date.accessioned2019-05-21T11:27:08Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted4/29/2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/7318
dc.description.abstractThe aim of this study was to compare the fatty acid composition of foremilk and hindmilk at obese and normal weight mothers. Additionally, we were aimed to investigate the relationship between the effects of maternal diet, breast milk fatty acid composition and newborn’s anthropometric measurements. 20 obese and 20 normal weight mothers whose babies were 40 to 70 days old and only fed with breast milk were included to the study. The study was conducted in Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi. A questionnaire was applied to mothers about their general characteristics and nutritional habits. Anthropometric measurements of mothers and babies were taken. 5 ml of foremilk and 5 ml of hindmilk were collected from the mothers. In normal weight and obese mothers, saturated fatty acids were 37.69±5.10% and 36.94 ± 5.19% (p=0.638); monounsaturated fatty acids were 30.44±3.72% and 33.08±5.29% (p=0.185); polyunsaturated fatty acid were 28.65±5.52% and 26.53±4.66% (p=0.213) respectively. DHA (p=0.044) and total n-3 fatty acids (p=0.045) in foremilk were significantly higher in mothers with normal body weight compared to obese mothers. Total n-3 fatty acid in the foremilk samples and n-6/n-3 fatty acid ratio in hindmilk samples were significantly higher (p<0.05). A significant positive correlation was found between EPA in the hindmilk and total n-3 in maternal diet (r=0.454; p=0.045). As a result of this study, it was determined that the fatty acid composition of breast milk of obese and non-obese mothers could be different.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectAnne sütütr_TR
dc.subjectYağ asitleritr_TR
dc.subjectMaternal obezitetr_TR
dc.subjectMaternal diyettr_TR
dc.titleObez ve Obez Olmayan Annelerin Mature Anne Sütü Yağ Asidi Kompozisyonlarının Karşılaştırılmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetBu çalışma, obez ve normal vücut ağırlığına sahip annelerden alınan olgun anne sütünün yağ asidi kompozisyonlarını karşılaştırmak, ön süt ve son süt arasındaki yağ asidi kompozisyonlarının farklarını belirlemek, anne sütündeki yağ asitleri ile maternal diyet ve bebeğin antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkiyi inceleme amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran, 40-70 günlük bebeği olan ve bebeğine sadece anne sütü veren, 20 normal vücut ağırlığına sahip ve 20 obez anne ve bebekleri dahil edilmiştir. Annelere genel özellikleri ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili anket uygulanmış, annelerin ve bebeklerin antropometrik ölçümleri alınmış ve annelerden 5 mL ön süt ve 5 mL son süt toplanmıştır. Normal vücut ağırlığına sahip ve obez annelerde sırasıyla doymuş yağ asidi %37,69±5,10 ve %36,94±5,19 (p=0,638); tekli doymamış yağ asidi %30,44±3,72 ve %33,08±5,29 (p=0,185); çoklu doymamış yağ asidi %28,65±5,52 ve %26,53±4,66 (p=0,213)’dır. Ön süt örneklerinde normal vücut ağırlığına sahip annelerde obez annelere göre, DHA (p=0,044) ve toplam n-3 yağ asitleri (p=0,045) istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Ön süt örneklerinde toplam n-3 yağ asidi, son süt örneklerinde n-6/n-3 yağ asidi oranı istatistiksel açıdan anlamlı daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Son sütteki EPA ile diyetteki toplam n-3 arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,454; p=0,045). Bu çalışma sonucunda, obez olan ve olmayan annelerin anne sütü yağ asidi bileşiminin farklı olabileceği saptanmıştır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2019-11-23T11:27:08Z


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster