Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKIZIL, Mevlüde
dc.contributor.authorUÇAR, Enes Mustafa
dc.date.accessioned2018-08-14T12:49:08Z
dc.date.available2018-08-14T12:49:08Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-08-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4766
dc.description.abstractAlthough food neophobia (FN) are reported to have nutritional effects, the studies on the subject are fairly limited in the literature. This study was conducted with 174 volunteers (89 female, 85 male) with a range of 20-60 years living in Adana so as to evaluate the relationship between FN and dietary quality. Participants' demographic characteristics, physical activity status, nutritional habits, food consumption frequency, 24-hour food consumption record, anthropometric measurements and food neophobia level (with FNS scale) were obtained by means of a questionnaire administered by face-to-face interview method. Furthermore, Dietary Diversity Score (DDS) and Healthy Eating Index (HEI) -2015 scales were used to assess dietary qualities. İt was being determined that there is a weak positive correlation between FN and age (r = 0.286, p <0.05). Moreover, although the body mass index increased with FN level, this increase was insignificant (p>0.05). As the level of FN increases, it is indicated that the amount of bread and grain group foods consumed by male subjects and the amount of cheese, eggs, vegetables, and wholemeal bread consumed by female subjects decreased; contrariwise, the consumption of sweets in women significantly increased (p<0.05). In addition, it was found that the consumption of red meat, chicken, fish and eggs decreased insignificantly in male individuals with increased fear levels (p>0.05). Besides, with increasing FN level, the intake of cholesterol, retinol, biotin and B 12 vitamins and magnesium and zinc minerals decreased considerably (p <0.05). There is not an significant association between FNS and DDS, whereas, it is stated that there is a negative weak correlation between FNS and HEI-2015 (r = -0.182, p =0.016). As a consequence, these attitudes had better be taken into account when individual’s diets are being regulated, as some vitamin and mineral intake might be inadequate due to the reduced level of food resources (especially animal-derived nutrients) consumed with increasing levels of FN.en
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectyeni besin korkusutr_TR
dc.subjectdiyet kalitesi
dc.subjectbeslenme durumu
dc.titleYetişkin Bireylerde Yeni Besin Korkusu ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen
dc.description.ozetYeni besin korkusunun (FN) beslenme üzerinde etkilerinin olduğu bildirilmesine karşın konuyla ilgili çalışmalar literatürde oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, FN ile diyet kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla Adana’da yaşayan 20-60 yaş aralığına sahip 174 gönüllü birey (89’u kadın, 85’i erkek) ile yürütülmüştür. Katılımcıların demografik özellikleri, fiziksel aktivite durumu, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı, antropometrik ölçümleri ve FN düzeyi (FNS ölçeği ile) yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanan anket aracılığıyla elde edilmiştir. Ayrıca diyet kalitelerini değerlendirmek amacıyla Besin Çeşitliliği Skoru (DDS) ve Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI)-2015 ölçekleri kullanılmıştır. FN ile yaş arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır (r=0,286, p<0,05). Ayrıca beden kütle indeksi, artan yeni besin korkusu düzeyiyle birlikte artış gösterse de bu artışın anlamsız olduğu görülmüştür (p>0,05). Korku düzeyi artıkça, erkek bireylerin tükettikleri ekmek ve tahıl grubu besinler ile kadın bireylerin tükettikleri peynir, yumurta, sebze ve kepekli ekmek miktarı azalırken, kadınların şekerleme tüketimlerinin arttığı görülmüştür (p<0,05). Ayrıca artan korku düzeyiyle birlikte erkek bireylerde anlamlı düzeyde olmasa da kırmızı et, tavuk, balık ve yumurta tüketim miktarlarının azaldığı bulunmuştur (p>0,05). Yine artan korku düzeyiyle birlikte erkeklerin kolesterol, retinol, biotin ve B 12 vitaminleri ile magnezyum ve çinko minerallerini alım miktarlarının önemli düzeyde azaldığı gözlenmiştir (p<0,05). FNS ile DDS arasında önemli ilişki bulunmazken, FNS ile HEI-2015 arasında negatif yönde, zayıf ilişki olduğu saptanmıştır (r=-0,182, p=0,016). Sonuç olarak, artan korku düzeyiyle birlikte tüketilen besin kaynaklarının (özellikle hayvansal kaynaklı besinler) azalmasına bağlı olarak bazı vitamin ve mineral alımlarının yetersiz düzeyde olabileceği için bireylerin diyetleri düzenlenirken bu tutumları göz önünde bulundurulmalıdır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.contributor.authorID261073tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster