Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorRakıcıoğlu, Neslişah
dc.contributor.authorDemirtaş, Emine Merve
dc.date.accessioned2018-07-16T12:55:55Z
dc.date.available2018-07-16T12:55:55Z
dc.date.issued2018-07-16
dc.date.submitted2018-06-26
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/4688
dc.description.abstractDemirtaş, E.M., Assesment of the Relationship between Nutritional Status, Body Composition and Some Biochemical Parameters of Postmenopausal Women, Hacettepe University Institute of Health Sciences Community Nutrition Program Master Thesis, Ankara, 2018. The study was conducted on 90 postmenopousal women aged between 45-60 years and as control group 30 women with regular menstruation aged between 18-40 years. The purpose of the study was to determine the nutritional status of postmenopausal women and to assess the relationship between serum vitamin D levels and serum lipid levels and, body fat mass. General characteristics and some nutritional behaviours of the participants were determined by a questionnaire. In order to determine their nutritional status, food-frequency questionnaire and 3-days dietary records were administered. Also, the physical activity level of the participants has been determined. Anthropometric measurements and some biochemical parameters has been assessed. Body composition has been analysed. In postmenopausal group, BMI, waist circumference, waist/hip ratio and waist/height ratio were significantly higher than control group (p<0,05). Body fat content and fat percentage was significantly higher, lean body mass was significantly lower in postmenopausal group (p<0,05). Total cholesterol and LDL-C levels were significantly higher, HDL-C levels was significantly lower in postmenopausal group (p<0,05). Vitamin D deficiency was observed in %54,4 of the postmenopausal group and in %83,3 of the control group. In control group, low BMI, waist/hip ratio and waist/height ratio were found associated with high serum vitamin D levels (p<0,05). Calcium consumption was inadequate in %75,56 of the postmenopausal group and %53,3 of the control group. As conclusion, sufficient vitamin D levels are important for bone health, cardiovascular health and general health. At menopausal period, vitamin D levels should be evaluated and supplemented if necessary.en
dc.description.tableofcontentsONAY SAYFASI iii YAYIMLAMA VE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI BEYANI iv ETİK BEYAN SAYFASI v TEŞEKKÜR vi ÖZET vii ABSTRACT viii İÇİNDEKİLER ix SİMGELER VE KISALTMALAR xii ŞEKİLLER xiv TABLOLAR xv 1. GİRİŞ 1 1.1. Amaç ve Varsayımlar 2 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Menopoz 3 2.1.1. Menopozun Tanımı ve Sınıflandırılması 3 2.1.2. Reprodüktif Yaşlanma 4 2.1.3. Menopozal Geçişte Endokrin Değişiklikler 5 2.1.4. Menopozal Semptomlar 6 2.1.5. Menopozun Hastalıklarla İlişkisi 8 2.1.6. Menopoz ve Fiziksel Aktivite 11 2.1.7. Menopozda Beslenme İlkeleri 12 2.2. D Vitamini 13 2.2.1. D Vitamininin Metabolizması 14 2.2.2. D Vitamini Fonksiyonları 15 2.2.3. D Vitamini Gereksinmesi 16 2.2.4. D Vitamini Kaynakları 16 2.2.5. D Vitamini Eksikliği 17 2.2.6. D Vitamininin Hastalıklarla İlişkisi 19 2.3. Menopoz ile D Vitamini İlişkisi 21 2.3.1. D Vitamini ile Menopozal Semptomların İlişkisi 21 3. GEREÇ VE YÖNTEM 22 3.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem Seçimi 22 3.2. Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi 22 3.2.1. Kişisel Özellikler 22 3.2.2. Biyokimyasal Parametreler 23 3.2.3. Antropometrik Ölçümler 23 3.2.4. Aktivite Kaydı 25 3.2.5. Besin Tüketim Sıklığı 26 3.2.6. Üç Günlük Besin Tüketim Kaydı 26 3.2.7. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 26 4. BULGULAR 28 4.1. Bireylerin Genel Özellikleri 28 4.2. Bireylerin Hastalık, İlaç ve Besin Desteği Kullanım Durumu Bilgileri 30 4.3. Bireylerde Görülen Menopoz Semptomları 31 4.4. Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları 32 4.5. Bireylerin Antropometrik Ölçümleri 34 4.6. Bireylerin Fiziksel Aktivite Düzeyleri 37 4.7. Bireylere İlişkin Biyokimyasal Parametreler 38 4.8. Bireylerin Besinleri Tüketim Durumu 48 4.8.1. Besin Tüketim Sıklığı Kullanılarak Tüketilen Besin Miktarları 48 4.8.2. Üç Günlük Besin Tüketimi Kullanılarak Tüketilen Besin Miktarı 50 4.9. Bireylerin Enerji ve Besin Ögesi Alım Durumları 53 5. TARTIŞMA 60 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 77 7. KAYNAKLAR 83 8. EKLER EK-1: Kurul Kararı EK-2: Etik Kurul Kararı EK-3: Araştırma Amaçlı Çalışma İçin Aydınlatılmış Onam Formu EK-4: Anket Formu EK-5: Besin Tüketim Sıklığı Kayıt Formu EK-6: Üç Günlük Besin Tüketim Kayıt Formu EK-7: Tablo 1. Postmenopozal gruptaki kadınların besin tüketim sıklıklarının değerlendirilmesi Tablo 2. Kontrol grubundaki kadınların besin tüketim sıklıklarının değerlendirilmesi Tablo 3. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile diyetin protein miktarı arasındaki korelasyon Tablo 4. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile diyetin karbonhidrat miktarı arasındaki korelasyon Tablo 5. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile diyetin posa miktarı arasındaki korelasyon Tablo 6. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile diyetin yağ miktarı arasındaki korelasyon Tablo 7. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile toplam öğün sayısı arasındaki korelasyon Tablo 8. Bireylerin lipit profili ile basit şeker tüketimi arasındaki korelasyon Tablo 9. Bireylerin lipit profili ile diyet yağ örüntüsü ve posa tüketimi arasındaki korelasyon 9. ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectBeslenmetr_TR
dc.subjectHiperlipidemitr_TR
dc.subjectObezitetr_TR
dc.subjectMenopoztr_TR
dc.subjectD vitaminitr_TR
dc.titlePostmenopozal Kadınlarda Besin Tüketimi, Vücut Bileşimi ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişkinin İncelenmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetDemirtaş, E.M., Postmenopozal Dönemdeki Kadınlarda Besin Tüketimi, Vücut Bileşimi ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplum Beslenmesi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Bu çalışma 45-60 yaş aralığındaki gönüllü 90 postmenopozal kadın ve kontrol grubu olarak 18-40 yaş aralığındaki 30 düzenli adet gören gönüllü kadının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada postmenopozal dönemdeki kadınlarda beslenme durumunun saptanması ve serum D vitamini düzeyi ile serum lipit düzeyleri ve vücut kompozisyonu arasındaki olası ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bireylerin genel özellikleri ve bazı beslenme alışkanlıkları anket formu ile, beslenme durumları besin tüketim sıklığı ve üç günlük bireysel besin tüketim kaydı ile saptanmış, fiziksel aktivite seviyeleri kaydedilmiştir. Bireylerin antropometrik ölçümleri alınmış, bazı biyokimyasal parametreleri incelenmiş ve vücut kompozisyonu analizi yapılmıştır. Postmenopozal grupta BKİ, bel çevresi, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı değerleri, kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yine postmenopozal grupta vücut yağ miktarı ve yağ yüzdesi kontrol grubuna kıyasla önemli derecede yüksek, yağsız kütle ise önemli derecede düşük bulunmuştur (p<0,05). Postmenopozal kadınların total kolesterol ve LDL-kolesterol düzeyleri kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek, HDL- kolesterol düzeyleri ise düşük bulunmuştur (p<0,05). Serum 25 (OH)D vitamini düzeylerine göre postmenopozal gruptaki kadınların %54,4’ünde, kontrol grubundaki kadınların ise %83,3’ünde D vitamini eksikliği vardır. Kontrol grubunda düşük BKİ, bel/kalça oranı ve bel/boy oranı yüksek serum D vitamini düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur (p<0,05). Postmenopozal kadınların %75,56’sı, kontrol grubunun ise %53,3’ünün yetersiz kalsiyum aldığı görülmüştür. Sonuç olarak postmenopozal kadınlarda yeterli D vitamini düzeyleri kemik sağlığı, kalp-damar hastalıkları ve genel sağlık durumu için önemlidir. Menopozal dönemde kadınlar D vitamini düzeyleri açısından da değerlendirilmeli ve gerekli olan durumlarda takviye yapılmalıdır.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster