Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu by Funding "Yok"
Now showing items 1-20 of 31
-
Açlık ve Tokluk Durumunda Yapılan Submaksimal Aerobik Egzersizin Substrat Oksidasyonuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-07)The aim of study was to investigate the effect of submaximal aerobic exercise performed in different days on substrate oxidation in fasting and postprandial conditions.13 male football players, aged between 18-25, included ... -
Adolesanlarda Karbonhidrat Alımı, Şeker Bağımlılığı ve Stres Durumu Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The behavioral changes seen in addictive substances against frequently consumed foods have led researchers to investigate the addictive effects of foods. This study was carried out to reveal the relationship between ... -
Adrese Teslim Diyet Yemek Hizmetinin Ağırlık Kaybı ve Metabolik Parametreler Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Home delivered diet meal service is used in weight loss diets as a result of the need for new diet-based concepts in weight management. This study was planned to evaluate some biochemical parameters, antropometric measurements ... -
Ağırlık Kaybı Programına Ek Olarak Verilen Krill ve Balık Yağının Obezite ile İlişkili Parametrelere Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Obesity has been considered as a significant public health problem and its management mainly comprised of medical nutrition theraphy, therefore and the effectiveness of different dietary bioactive compounds in the treatment ... -
Bariatrik Cerrahi Hastalarında Yeme Davranışı Bozuklukları, Duygu Durumu ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Aycan, M., Evaluation of Eating Behavior Disorders, Emotional State and Quality of Life in Bariatric Surgery Patients, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Dietetics Programme, Ankara, ... -
COVID-19 Geçiren ve Geçirmeyen Bireylerin Gıda Güvenliği Algıları, Satın Alma Davranışları ve Hijyen Uygulamalarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The purpose of this study was to investigate the food safety perceptions, purchasing behaviors, and hygiene practices of individuals COVID-19 positive and COVID-19 negative. The study was conducted online, and the questionnaire ... -
COVID-19 PANDEMİSİNDE YETİŞKİN BİREYLERDE DEPRESYON VE COVİD-19 KORKU DURUMU İLE DİYET KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN SAPTANMASI
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Erdoğan, B., Detection of the Relationship Between Depression and Covid-19 Fear and Diet Quality in Adults During Covid-19 Pandemic, Hacettepe University, Graduate of Health Sciences, Dietetics Program Master's Thesis, ... -
Çoklu Doz İnsülin Tedavisi Alan Tip 1 Diyabetli Çocuklarda Gece Ara Öğün Seçeneklerinin Nokturnal Glisemiye Etkilerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-10-04)Gökçe, T. Assessment of the impact of bedtime snack choices on nocturnal glycemia in young children with type 1 diabetes undergoing multiple dose insulin injection therapy. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Diyabetik Makula Ödemi Olan Bireylerde Serum İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGEs) ile Beslenme Durumları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-09-03)Diabetic macular edema (DME) is a disease that can be seen at all stages of diabetic retinopathy, causing visual impairment and blindness. Uncontrolled (or poorly controlled) diabetes is more likely to cause retinopathy, ... -
Diyetin Total Fitokimyasal İçeriğinin Saptanmasına Yönelik Araç Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Doğan, F., Development of a Tool fort he Determination of Total Phytochemical Content of Diet, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutrition Sciences Program Master Thesis, Ankara, 2022. The aim of ... -
DİYABETİK AYAK ÜLSERİ TANISI İLE NEGATİF BASINÇLI YARA TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALARA VERİLEN ORAL BESLENME TAKVİYESİNİN BESLENME DURUMU VE YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Medical nutrition therapy practices’ efficacy on diabetes complications is could not been fully proven. In this study, the potential contributions of wound specific oral nutritional supplement to improve nutritional status, ... -
Duygusal İştahın Metabolik Sendrom, Obezite ve Depresyon Durumu ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Nutrients are used as a method of coping with negative mood and stress in case of emotional eating. It can lead to weight gain and obesity. The aim of this study was to evaluate the relationship between emotional eating ... -
Erkek Voleybolcularda Kurkumin Kullanımının Kahverengi Yağ Dokusu ve Spor Performansı Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-01-16)Brown adipose tissue is responsible for regulating thermogenesis and energy metabolism. The aim of this double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study, was to determine the effects of curcumin use in male ... -
Farklı Mevsimlerde Üretilmiş Dondurmaların Ve Sütlü Buz Ürünlerinin Aflatoksin M1 İçeriklerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-12-06)The presence of Aflatoxin B1 mycotoxin, which is generally produced by Aspergillus species in animal feeds, varies according to the seasons. Exposure of lactating animals to this Aflatoxin B1 results in contamination of ... -
Gebelikte Yeme Davranış Bozuklukları ve Depresyon Görülme Durumu ile Beslenme Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-06)Eroglu ZB. Evaluation of the Relationship Between Eating Behavior Disorders, Depression, and Nutrition During Pregnancy. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Dietetics Program, Master Thesis, Ankara, ... -
Koroner Bypass Geçiren Bireylerde Kan ve Arterde Oksidatif Stres Belirteçleri ile Diyetin Antioksidan Kapasitesi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Yurdakul, A.V., The Relationship Between Oxidative Stress Markers, in Blood and Arteries, and Antioxidant Capacity of The Diet in Individuals Undergoing Coronary Bypass. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Menstrual Siklus Fazlarının Hedonik Açlık, Besin Seçimi ve Aşırı Besin İsteği Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Candan E. Evaluatıon of The Effect of Menstrual Cycle Phases on Hedonıc Hunger, Food Choıce and Excessıve Food Desıre. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Community Nutrition Programme, Master's Thesis, ... -
Prematüre Telarşlı Çocukların Besin Tüketim Durumları ve İştah ile ilgili Parametrelerin Değerlendirmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022-01-26)In recent years, the decline in the average age of puberty has important public health, clinical, and social implications. The aim of the present study is to determine the nutritional status and appetite-related peptids ... -
Sporculara Yönelik Beslenme Eğitimi Modülleri Oluşturma: “M-Öğrenme” Uygulama Örneği
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Nutrition plays an important role in athlete’s performance. Professional guides are needed for the athletes in order to perform the proper nutrition practices. In this study, it is aimed to create education modules containing ... -
Sürdürülebilir Besin Tüketim Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik-Güvenirliği ve Bazı Sürdürülebilir Diyet Modelleriyle İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Unsustainable food systems pose a risk to the planet, as 26% of global greenhouse gas emissions come from food. In this respect, it is essential to increase the awareness of individuals on sustainable nutrition and to get ...