Yayın tarihi için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 271, listelenen: 41-60
-
Sıçanlarda Maternal Diyetle Fruktoz Alımının Fetüse Etkilerinin Bazı Lipit Parametreleri ve Lipogenez Açısından İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to examine the effects of high fructose intake during preconception, throughout pregnancy and lactation on some lipid parameters and insulin level in the plasma, triglyceride accumulation in the ... -
Premenstrual Sendromda Beslenme Durumu ve Yeme Tutumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The objective of this study was to examine the role of diet in premenstrual syndrome (PMS) and to determine nutritional status, food preference, eating attitude and also parameters related to diet such as anthropometri ... -
Yetişkin Bireylerde Diyet Kalitesi ile Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlenlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This study aimed to determine the relationship between diet quality and life quality in an adult population. The study was conducted on 1181 individuals, aged 19 to 65 years who were admitted to 19 Family Health Centers ... -
Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Nar Ekşisi, Nar Ekşisi Sosu ve Üzüm Pekmezlerinin Hidroksimetilfurfural Düzeyinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)5- Hydroxymethylfurfural is an intermediate compound as a result of non-enzymatic browning reaction, appears with dehydration of hexoses in acidic conditions and is a compound gives information about applied thermal ... -
Sağlıklı Beslenme ve Besin Etiketi Okuma Eğitimlerinin Ortaokul Öğrencilerinin Besin Tercihlerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Nutrient labels are accepted as nutrition education devices which can effect peoples’ nutrient choices. Studies points out that the information on nutrient labels are not used efficiently. Implementation of school based ... -
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı Olan Bireylerde Fruktoz Tüketiminin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This study was conducted to determine the level of fructose-rich foods consumption and evaluate a possible relationship between fructose intake and biochemical parameters in blood, anthropometric measurements in individuals ... -
Metilentetrahidrofolat Redüktaz Gen Olimorfizmi Olan Gebe Kadınlarda Antenatal Depresyon ve Bazı Aminoasitlerle İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHFR) is the enzyme converting 5,10-methylenetetrahydrofolate (product of cytosolic serine hydroxymethyltransferase) to 5- methyltetrahydrofolate for homocysteine remethylation. MTHFR ... -
Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'ne Başvuran Hiperkolesterolemili Bireylerin Zeytinyağı Tüketimi ile Kan Yağları Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Seventy three invididuals (24 male, 49 female) of newly diagnosed hypercholesterolemia aged 30-60 years with serum total cholesterol level of 240-350 mg/dL, who resorted to Adnan Menderes University Practice and Research ... -
Özel Bir Beslenme Danışmanlık Merkezine Başvuran Obez Kadınların Öz Yeterlilik ve Beslenme Durumlarının Vücut Ağırlığı Yönetimi Programı ile Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This research has been conducted to evaluate the relationship between the weight management program and the self-efficacy and nutritional status of obese women, aged between 32 and 51 years applied to a private nutrition ... -
Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi ve Sağlıklı Yeme Indekslerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to evaluate the nutritional status, dietary patterns, eating habits and to assess the dietary quality index (DQI-I), dietary diversity score (DDS) and healthy eating index (HEĠ-2005) of Bingöl ... -
Hiperkolesterolemili Bireylerde İşlevsel Yoğurt Tüketiminin Serum Lipid Profili Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Cardiovascular diseases (CVD) and CVD-related deaths are the most common causes of deaths and chronic diseases not only in Turkey, but also in the rest of the world. It has been long known that serum LDL cholesterol ... -
Zayıflama Diyeti Uygulayan Bireylerin Menü Etiketleri ile İlgili Algıları, Öğün Seçimlerindeki Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Menu labeling is a strategy for prevention of obesity and diet related diseases with aiming to help consumers choose healthier foods on the basis of the provided nutritional information in food services' menu items such ... -
Nörolojik Disfajisi Olan Çocuklarda Malnütrisyon ve Beslenme Durumunun Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)In order to evaluate the nutritional statement of 96 children with neurological dysphagia, aged 1-10 years (3.8±2.4), followed-up with the diagnosis of neurological disorders and dysphagia by Hacettepe University Faculty ... -
Tip 2 Diyabetik Bireylerde Diyet Magnezyum Alımı ve Serum Magnezyum Düzeyi ile Metabolik Kontrol Parametreleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)To optimize the metabolic control is focus in order to manage and prevent the chronic complications of Type 2 DM. Magnesium is responsible for glucose metabolism as a consequence the mineral is potential preventive and ... -
Yeni Tanı Almış Akciğer Kanserli Hastalarda Malnütrisyon Riski ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The aim of this study, was to determine the effect of malnutrition risk, metastasis and stage of cancer to the quality of life and nutritional status of hospitalized patients newly diagnosed with lung cancer, by evaluating ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Tuz Tüketimi ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The study was to aim emphasise the importance of implementing proper eating suggestions in patients with diabetes by examining their eating habits and the metabolic control of diabetes through salt intake. This research ... -
Ratlarda Maternal Düşük Kaliteli Protein Diyetinin Gebeliğe Adaptasyon, Fetal Gelişim Ve Plazma Amino Asit Profili Üzerine Etkisi.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study aimed to examine the effect of maternal low quality protein diet on maternal adaptation to pregnancy, fetal growth and maternal and fetal plasma free amino acid profile at weaning. Thirteen, 9-11-week old virgin ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Verilen Merkezlerde Kullanılan El Kurutma Makinalarının El Hijyeni Üzerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted to assess the effect on the hand hygiene of the hand dryers which is placed in the toilets of the food courts food service systems of the 8 shopping centers found in Ankara. In this study first ... -
Sağlıklı Ve Gestasyonel Diyabetli Gebe Kadınların Serum D Vitamini Düzeyleri Ile Beslenme Durumlarının Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)Gestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most significant health problem which is defined as a glucose intolerance of any degree with onset or first recognition during pregnancy. The study was planned to compare ... -
Türk Kahvesi ve Bazı Hazır Kahve Karışımlarının Total Fenol İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The aim of this study was to determine how total phenol content, antioxidant activity (DPPH, TEAC, FRAP), chlorogenic acid content and caffeine content of traditionally prepared Turkish coffee changed by addition of milk ...