Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 271, listelenen: 235-254
-
Ultra Dayanıklılık Sporcularının Beslenme Durumu ile Probiyotik Kullanımının Egzersizle İndüklenen Semptomlar ve Dayanıklılık Performansına Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Exercise-induced symptoms and oxidative stress are commonly seen in ultra-endurance athletes, especially in triathletes and marathoners. The aim of this study is to define the effects of regularly used food supplements on ... -
Ülseratif Kolit Hastalarında Standart Tedaviye Sinbiyotik Eklenmesinin Hastalık aktivitesi ile İlgili Parametrelere ve Yaşam Kalitesine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-10-23)Ulcerative colitis (UC) is a disease affecting the quality of life, workforce and nutrition of patients negatively due to its symptoms. This study was conducted for the purpose of evaluating the effect of the synbiotic ... -
Üniversite Öğrencilerinde Besin Güvencesizliği ile Obezite Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)ABSTRACT Bor, H. Investigation of the Relationship between Obesity and Food Insecurity among University Students, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Food Service Systems Program, ... -
Üniversite Öğrencilerinde Menü Etiketi Algısının Besin Seçimi ve Obezite Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)Menu labels based on informing consumers to ensure healthy food choices are becoming widespread in many countries and are used as a tool for the fight against obesity and non-communicable diseases related to nutrition ... -
Üniversite Öğrencilerinde Obsesif Kompulsif Yeme Davranışı Ölçeği ile Beslenme Durumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This study was planned and conducted in order to determine the validity and reliability of Obsessive Compulsive Eating Scale (OCES) consisting of 14 questions and to evaluate the relationship between this scale and nutritional ... -
Üniversite Öğrencilerinde Öğün Sıklığı, Öğün Örüntüsü ve Beslenme Durumunun Belirlenmesi ve Fiziksel Aktivite Düzeyi ile Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-05)The purpose of this study is to determine the relationship between frequency and content of meals, nutritional status and physical activity levels. A total of 200 volunteer university students participated in the study ... -
Üniversite Öğrencilerinde Sağlığın ve Hastalıkların Gelişimsel Orijinleri Eğitiminin Beslenme Bilgisine ve Diyet Kalitesine Etkisinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-26)The aim of the present study was to investigate the relationship between healthy nutrition knowledge, diet quality, and anthropometric measurement values of university students within the concept of Developmental Origins ... -
Üniversite Öğrencilerinde Uyku Süresi ile Diyet Kalitesi ve Obezite Arasındaki Ilişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)We aimed to examine the relationship between sleep duration and anthropometric measurements and diet quality among 19-30 years old individuals studying in Hacettepe University in Ankara. This study was conducted on 202 ... -
Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi ve Sağlıklı Yeme Indekslerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to evaluate the nutritional status, dietary patterns, eating habits and to assess the dietary quality index (DQI-I), dietary diversity score (DDS) and healthy eating index (HEĠ-2005) of Bingöl ... -
Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Durumları ile Sağlıklı Beslenme İndekslerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2012)This studywasconducted in fouruniversities in Ankara, withtheaim of evaluatingthephysicalactivitylevelsandnutritionalhabits of universitystudents. Thesamplecomprised of 1000 universitystudents, %52.6 (n: 526) ... -
Üzüm Çekirdeği Tozunun Çiğ ve Pişmiş Dana Eti Köftelerde Antioksidan Kapasite ve Lipit Oksidasyonuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Arslan, M. The Effect of Grape Seed Powder on Antioxidant Capacity and Lipid Oxidation in Raw and Cooked Meatballs, Hacettepe University Graduate School Health Sciences Nutrition and Dietetics Doctor of Philosophy Thesis, ... -
Vardiyalı Sağlık Çalışanlarında Sirkadiyen Ritim ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-20)The aim of this study was to evaluate the relationship between circadian rhythm and nutritional status in shift health professionals. A total of 44 health professionals working in shifts were included in this study. Within ... -
Vücut Ağırlığını Azaltmaya Yönelik Uzaktan Beslenme Tedavisine Uyumun Farklı Besin Tüketim Günlüğü Yöntemleri İle Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)The aim of this study is to evaluate the effect of recording their food consumption and physical activities in a paper diary and mobile application on the online diet therapy, to reduce body weight in overweight and obese ... -
Yağ Eşik Değeri ve Besin Alımı Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-01-22)This study was planned to assess the effect of fat threshold on food intake with 44 non-smoking healthy male subjects, age between 19-54 years. Eating Attitude Test-26 (EAT-26) was administered to assess individual’s eating ... -
Yaşlı Diyabetik Hastaların Tıbbi Beslenme Tedavisine Uyumları ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Diabetes as a disease associated with aging is considered a major public health problem in the world and in our country. For the effectiveness of diabetes treatment, compliance with medical nutrition therapy is very ... -
Yaşlı ve Yetişkin Bireylerde Diyetin Toplam Antioksidan Kapasitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to evaluate total antioxidant capacity (TAC) of diet for elderly and adult individuals. A total of 38 elderly subjects over 65 years of age and 38 young subjects between 19-30 years of age who were ... -
Yaşlılarda Fiziksel Aktivite Düzeyi, Beslenme Durumu ve Bilişsel Fonksiyon Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Ilhan, A., Assessment of Relationship Between Physical Activity Level, Nutritional Status and Cognitive Function in Elderly, Hacettepe University Institute of Health Sciences, MSc Thesis in Community Nutrition Program, ... -
Yeni Tanı Alan Gastroözefageal Reflü Hastalarının Beslenme Durumunun Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)It is estimated that %15-20 of persons in general population exhibit symptoms suggestive of gastroesophageal reflux disease, such as pyrosis and acid regurgitation. This research was planned to determine general ... -
Yeni Tanı Almış Akciğer Kanserli Hastalarda Malnütrisyon Riski ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The aim of this study, was to determine the effect of malnutrition risk, metastasis and stage of cancer to the quality of life and nutritional status of hospitalized patients newly diagnosed with lung cancer, by evaluating ... -
Yeni Zelanda Frenk Üzümü Özütü Tüketiminin Dinlenim ve Egzersiz Sırasında Substrat Oksidasyonu ve Kardiyovasküler Yanıtlara Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-20)New Zealand Blackcurrant (NZBC) is a high anthocyanin content fruit. It has been shown that 7-day intake of NZBC extract increase fat oxidation and improve cardiovascular responses but it is not known optimal duration and ...