Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 296, listelenen: 221-240
-
Televizyonda Yayınlanan Fast Food Reklamlarının Besin Ögesi Örüntü Profili Modelleri Kullanılarak Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-07)Fast food meal and beverage advertisements are made on television, which is still the most widely used and influential of the mass media. Studies have shown that these foods are among the causes of childhood obesity. This ... -
Tip 1 Diyabetli Adölesanlarda Protein ve Yağların Postprandiyal Glisemik Yanıta Etkisi ve Bu Yanıtın İnsülin Rejimiyle Yönetiminin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)This study was designed as a mono-center, randomized single-blind study with regards to insulin, and conducted on 11 participants aged between 12-18 with Type 1 diabetes using continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) ... -
Tip 1 Diyabetli Adölesanlarda Yeme Davranış Tutumu ve Beslenme Durumu İlişkisi ile Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09)Çelik, H., Evaluation of Quality of Life and Relationship between Eating Behavior Attitude and Nutritional Status in Adolescents with Type 1 Diabetes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition ... -
Tip 1 Diyabetli Bireylerde Kahvaltıda Alınan Karbonhidrat Miktarı ve Türünün Öğün Sonrası Kan Glukozu Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-07-07)Carbohydrates are the most important essential nutrient that affects postprandial glycemic response. In this study, which was conducted with the participation of 19-24 aged 14 individuals with type 1 diabetes who received ... -
Tip 1 Diyabetli Hastalarda Diyetle İleri Glikasyon Son Ürünleri (Age) Alımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-26)Type 1 Diabetes mellitus (T1DM) is a chronic autoimmune disease in which β-cells in the pancreas are progressively damaged, leading to a critical loss of insulin production and causing hyperglycemia. As a consequence of ... -
Tip 1 Diyabette Diyet Proteinlerinin ve Yağlarının Kan Glukozu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The present study was conducted to determine the effects of dietary proteins and fats on blood glucose and the effects of fat-protein counting in addition to carbohydrate counting for calculating prandial insulin dosage ... -
Tip 2 Diyabet Tanılı Bireylerde Yeme ve Ağırlık Modelleri Anketi-5 (YAMA-5)'in Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması ve Anketin Diyabet Distress Ölçeği ile İlişkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-08)Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM), often accompanied by insulin resistance, is a chronic and metabolic disease that causes disorders in carbohydrate, protein and fat metabolism. Especially in individuals with T2DM who have ... -
Tip 2 Diyabet ve İnsülin Direnci Olan Bireylerde Beslenme ve Egzersiz Tedavisinin Bazı Serum Miyokin ve Adipokin Düzeyleri Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)The aim of the present study is to investigate the changes in anthropometric and biochemical parameters, serum irisin, FGF21, FSTL1, visfatin, and Metrnl levels in response to diet and exercise in T2D and insulin resistant ... -
Tip 2 Diyabetik Bireylerde Diyet Magnezyum Alımı ve Serum Magnezyum Düzeyi ile Metabolik Kontrol Parametreleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)To optimize the metabolic control is focus in order to manage and prevent the chronic complications of Type 2 DM. Magnesium is responsible for glucose metabolism as a consequence the mineral is potential preventive and ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetin Fitokimyasal İçeriğinin ve Total Antioksidan Kapasitesinin Serum FGF21 Seviyesi Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Dietary phytochemicals and total antioxidant capacity of diet are thought to have positive effects in type 2 diabetes mediated by oxidative stress and it has been discussed recently that fibroblast growth factor 21 (FGF21) ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetle Demir Alımı ve Serum Demir Depoları ile Glisemik Kontrol Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Gönen B. Evaluation of the Relationship between Glycemic Control and Dietary Iron Intake, Serum Iron Storage in Patients with Type 2 Diabetes. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Dietetics Program, M.Sc. ... -
Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyetle İleri Glikasyon Son Ürünleri (Ages) Alımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Diabetes has been accepted one of the major health problems globally, and medical nutrition therapy is an important component of its management. It is known that in addition to the macro and micro nutrient content of the ... -
Tip 2 diyabetli bireylerde diyetsel faktörlerin inflamatuvar belirteçler ve serum adiponektin düzeyi üzerindeki etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-07-23)The aim of this study was to determine the effect of dietary factors on serum adiponectin and inflammatory markers in newly diagnosed Type 2 diabetic subjects. This study was conducted with 46 newly diagnosed Type 2 diabetic ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti Ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-16)Kündeş, H, Effect of Adherence to Mediterranean Diet and DASH Diet to Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Master Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to investigate the association between serum irisin level, dietary quality and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The study was conducted on 80 volunteers who were applied to Endocrinology Department ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Tuz Tüketimi ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The study was to aim emphasise the importance of implementing proper eating suggestions in patients with diabetes by examining their eating habits and the metabolic control of diabetes through salt intake. This research ... -
Tip 2 Diyabetli Obez Kadınlarda Serum Fetuin-A Düzeyi ve Diyetin İnflamatuar Yükü Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was conducted to investigate the relationship between inflammatory character of diet and type 2 diabetes risk in diabetic obese women, to examine the possible role of fetuin-A in this relationship, and to determine ... -
Tip II Diyabetli Hastalarda Beslenme Durumu ile Kanda CD36 Yağ Asit Transport Düzeyi ve Bazı İnflamasyon Belirteçleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Ekici, E.M., Investigating the Relationship of Nutritional Status with Blood CD36 Fatty Acid Transport Receptor Levels and Some Inflammation Markers in Type II Diabetes Patients, Hacettepe University, Graduate School of ... -
TİP 2 Diyabetli Bireylerde Beslenme Durumu ve Sağlıklı Beslenme Takıntısı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Kamanlı, B. Assessment of Relationship Between The Nutritional Status and Orthorexia Nervosa of Patients with Type 2 Diabetes. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, The Community Nutrition Program M.Sc. Thesis, ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Veren Bir Kurum Mutfa ğı ve Personelinin Hijyen Yönünden De ğerlendirilmesi ve Beslenme Durumlarının Saptanması.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This research has been planned and conducted to evaluation of employers’ (n=58) nutrition status and knowledge of hygiene who are working at catering industry kitchen and Food and Beverages service in Ankara between ...