Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 275, listelenen: 217-236
-
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti Ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-16)Kündeş, H, Effect of Adherence to Mediterranean Diet and DASH Diet to Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Master Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Serum İrisin Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study is to investigate the association between serum irisin level, dietary quality and type 2 diabetes mellitus (T2DM). The study was conducted on 80 volunteers who were applied to Endocrinology Department ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Tuz Tüketimi ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The study was to aim emphasise the importance of implementing proper eating suggestions in patients with diabetes by examining their eating habits and the metabolic control of diabetes through salt intake. This research ... -
Tip 2 Diyabetli Obez Kadınlarda Serum Fetuin-A Düzeyi ve Diyetin İnflamatuar Yükü Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)This study was conducted to investigate the relationship between inflammatory character of diet and type 2 diabetes risk in diabetic obese women, to examine the possible role of fetuin-A in this relationship, and to determine ... -
Tip II Diyabetli Hastalarda Beslenme Durumu ile Kanda CD36 Yağ Asit Transport Düzeyi ve Bazı İnflamasyon Belirteçleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Ekici, E.M., Investigating the Relationship of Nutritional Status with Blood CD36 Fatty Acid Transport Receptor Levels and Some Inflammation Markers in Type II Diabetes Patients, Hacettepe University, Graduate School of ... -
TİP 2 Diyabetli Bireylerde Beslenme Durumu ve Sağlıklı Beslenme Takıntısı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Kamanlı, B. Assessment of Relationship Between The Nutritional Status and Orthorexia Nervosa of Patients with Type 2 Diabetes. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, The Community Nutrition Program M.Sc. Thesis, ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Veren Bir Kurum Mutfa ğı ve Personelinin Hijyen Yönünden De ğerlendirilmesi ve Beslenme Durumlarının Saptanması.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This research has been planned and conducted to evaluation of employers’ (n=58) nutrition status and knowledge of hygiene who are working at catering industry kitchen and Food and Beverages service in Ankara between ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Verilen Merkezlerde Kullanılan El Kurutma Makinalarının El Hijyeni Üzerine Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)This study was conducted to assess the effect on the hand hygiene of the hand dryers which is placed in the toilets of the food courts food service systems of the 8 shopping centers found in Ankara. In this study first ... -
Toplu Beslenme Sistemleri Çalışanlarına Yönelik Besin Güvenliği Eğitiminin Çalışanların Besin Güvenliği Bilgi Düzeyler ve Davranışları Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)İnalkaç, T.N, Effect of Food Safety Training on Food Handler’s Food Safety Knowledge and Attıtudes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Food Service System Programme Master Thesis, Ankara, 2019. The aim ... -
Toplu Beslenme Sistemlerinde Çalışan Personelin Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlara Maruziyeti
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)ABSTRACT Demirtaş, B. The Exposure of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) on Personnel of Food Service Systems. Hacettepe University Graduate School Health Sciences, M.Sc. Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Dezenfektanların Çiğ Olarak Servis Edilen Bazı Sebzelerin T
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Effect of Natural Disinfectants on the Total Antioxidant Capacity of the Some Raw -
Tüketicilerin Besin Seçimi ve Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-01)The aim of this study was to determine the underlying motivations of food choices in normal weight and overweight/ obese women who are employed in a university. In order to achieve this aim, food choice motivations were ... -
Tüketicilerin Gıda Güvenilirliği Yönünden Etiket Okuma Alışkanlığı Ve Algısının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)This research was aimed to determine nutrition label reading habits and perceptions of food reliability of consumers’. In this study 404 individuals participated whose ages are between 19-64, live in Adana and buy food for ... -
Tüp Mide Ameliyatı Geçiren Bireylerde Beslenme Durumu, Serum Nesfatin Düzeyi ve Glikoz Regülasyonunun İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 7/18/2019)Nesfatin-1 was discovered in 2006 by Oh-I et al. and it is thought to be an anorectic protein with significant effects on glucose regulation. The aim of this study was to determine the nutritional status and serum nesfatin ... -
Türk Kahvesi ve Bazı Hazır Kahve Karışımlarının Total Fenol İçeriği ve Antioksidan Aktivitelerinin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2015)The aim of this study was to determine how total phenol content, antioxidant activity (DPPH, TEAC, FRAP), chlorogenic acid content and caffeine content of traditionally prepared Turkish coffee changed by addition of milk ... -
Türk Mutfak Kültürünün Sera Gazı Emisyonu ve Su Ayak İzinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The definition of food security is that every individual is physically and economically able to reach nutrients anytime which are essential to maintain his/her health. The feasibility of providing food security depends on ... -
Türkiye'de Fenilketonüri Hastalığında Tanı, Tedavi, Izlem ve Uygulamaların Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study was planned and conducted in order to identify the diagnosis, treatment, monitoring and procedures in the pediatric nutrition and metabolic disease clinics in different regions of Turkey, to evaluate the ... -
Türkiye'de Organik ve Klasik Yöntemlerle Üretilen Zeytinyağlarının Ağır Metal İçeriğine Yönelik Bir Araştırma
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The rapid industrialization in the second half of the twentieth century caused important environmental problems. In order to cope with these problems alternative agricultural production systems have been established. Organic ... -
Türkiye'de Ulusal Diyetin Sera Gazı Emisyonu ve Su Ayak İzinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study examined the environmental effects of the national diet in Turkey. The study sample consisted of 9012 (3390 men, 5622 women) and 12318 (5516 men, 6802 women) people aged 15 and older who participated in the 2010 ... -
Türkiye'de Yaşayan Vegan ve Vejetaryen Bireylere Özgü Besin Tüketim Sıklığı Anketi Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The purpose of this study to develop a food frequency questionnaire specific to vegan and vegetarians living in Turkey and to assess their nutritional status. Vegan and vegetarians aged between 19-64 years participated in ...