• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Title 
  •   DSpace Home
  • Mühendislik Fakültesi
  • Gıda Mühendisliği Bölümü
  • Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu
  • Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Title
  •   DSpace Home
  • Mühendislik Fakültesi
  • Gıda Mühendisliği Bölümü
  • Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu
  • Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Title
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Title

  • 0-9
  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z

Sort by:

Order:

Results:

Now showing items 1-20 of 93

  • title
  • issue date
  • submit date
  • xmlui.ArtifactBrowser.ConfigurableBrowse.sort_by.indexing
  • ascending
  • descending
  • 5
  • 10
  • 20
  • 40
  • 60
  • 80
  • 100
    • Aminoasitlerin Farklı Fermantasyon Koşullarında Ortaya Çıkan Değişimlerinin İncelenmesi 

      Yılmaz, Cemile (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
      Fermentation is one of the food processing techniques, which can change the chemical composition of foods. Changes in chemical composition during fermentation stem from metabolism of microorganisms found in fermented foods, ...
    • Antibiyotik Tayinine Yönelik Biyosensör Geliştirilmesi 

      Karaçağlar, Nazife Nur (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017-06-20)
      Antibiotics are one of the most used drug type in pharmaceutical. But the efficiency of these drugs comes to a standstill point because of the bacterial resistance fact that has become widespread day after day. Inefficient ...
    • Arpa Unu ve Çavdar Unu İlavesinin Buğday Unlarının Bazı Fiziksel, Kimyasal, Reolojik ve Ekmek Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi 

      Hatami Golzari, Eımira (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
      The aim of this study was to investigate dough rheological properties and bread quality characteristics of wheat flour supplemented with hulless barley and rye flours at different ratios. Hulless barley and rye flours were ...
    • Atmosferik Basınç Plazma Uygulamasının Gıdaların Dekontaminasyonu ve Detoksifikasyonu Amacıyla Kullanımı 

      Şen, Yasin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
      This study focuses on the utilization of plasma technique for the reduction of fungal spores,inoculated on model foods (hazelnut, flaked red pepper), to determine whether non-thermal atmospheric and low-pressure plasmas ...
    • Aureobasidium Pullulans İle Pullulan Üretimine Etki Eden Çeşitli Parametrelerin İncelenmesi 

      Müjdeci, Gamze Nur (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12)
      In this thesis, the effects of various fermentation parameters on the pullulan production of Aureobasidium pullulans AZ-6 strain were investigated. Fermentation experiments in the study were carried out in the batch ...
    • Ayvalık (Edremit Yağlık) Çeşidi Naturel Sızma Zeytinyağı Uçucu Bileşenlerinin Spme-Gc/Ms Ve Raman Spektroskopisi İle Karakterize Edilmesi 

      Üçüncüoğlu, Didar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
      Olive oil, which has a great importance for Mediterranean diet, and its consumption is rising around the world. Moreover, the "geographic indications", which are considered as an assurance of quality and enhance the product ...
    • Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Fonksiyonel ve Tam Buğday Ekmeği Özelliklerinin Karşılaştırılması, Kalite ve Fonksiyonel Özellikler Bakımından İyileştirilme Olanaklarının Araştırılması 

      Çetiner, Buket (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
      Six bread wheat varieties (modern cultivars) widely grown in Turkey, nine different bread wheat varieties registered in former years prior to 1970 (old cultivars) and three different local wheats grown in Anatolia in the ...
    • Besinsel Liflere Bağlı Biyoaktif Maddelerin Antioksidan Kapasitesi ve Rejenerasyon Davranışının Quencher Metoduyla Belirlenmesi 

      Çelik, Ecem Evrim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      This study aimed to investigate the regeneration potential of antioxidants bound to insoluble food matrix. Studies were performed in vitro with several food matrices rich in dietary fiber (DF) and bound antioxidants. After ...
    • Beyaz Peynir ve Süt İşleme Tesisinden İzole Edilen Mikrobiyotanın Karakterizasyonu 

      Cerit , Zeynep Görkem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-06-25)
      In this study, it was aimed to determine the microbiota of industrially produced white cheese, dairy products that occur during production and equipment using in production by culturomics based on Matrix Assisted Laser ...
    • Biyofortifikasyonun Arpa, Yulaf ve Öğütme Fraksiyonlarında Bazı Mineraller ve Fonksiyonel Bileşenler Üzerine Etkisinin Araştırılması 

      Acar, Oğuz (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-05)
      This study was carried out i) to compare fibre rich fraction (FRF) yields of two milling systems from biofortified (+) and non-biofortified (-) hull-less barley cv. Yalin and ii) to compare bran yields of short and long ...
    • Çeşitli Doğal Substratların Yerel Bir Aureobasidium Pullulans Suşunun Pullulan Üretimine Etkilerinin İncelenmesi 

      Akdeniz, Büşra (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
      In this thesis, effects of the usage of various natural substrates as fermentation media on production of pullulan by domestic A. pullulans AZ-6 strain were investigated. For this purpose various citrus peels (orange, ...
    • Çimlendirilmiş Esmer Pirinç Keki Üretiminin Biyoaktif Bileşenlere Etkisi 

      Turan, Abdulkadir (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, cereal cakes from paddy, brown rice, white rice, wheat, bulgur, corn and brown rice germinated for 24, 48 and 72-hour at 250°C were prepared by using pressure drop method. In addition, brown rice cakes were ...
    • Çölyak Hastaları İçin Baklagil Unları ile Zenginleştirilmiş Mısır Eriştesi 

      Savtekin, Nilgün (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      Celiac disease is one of the most common food intolerances. People genetically predisposed to celiac disease cannot tolerate the gliadin fraction of wheat and similar alcohol-soluble proteins (prolamines) of barley, oats ...
    • Determination of Liquid Egg Quality and Effects of Heat Treatment on Egg Proteins 

      Uysal, Reyhan Selin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017-04)
      Egg is one of the fundamental food that has been consumed by human beings for many years due to its high nutritional value. Besides high nutrient content, it contributes to textural and sensory properties of food thanks ...
    • Determination Of The Interactions Between Bound And Free Antioxidants Naturally Occurring In Foods 

      Çelik, Ecem Evrim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
      This thesis study aimed at investigating the interactions between free and macromolecule- bound antioxidants naturally occurring in foods, to estimate the possible status of antioxidant environment when they are found ...
    • Development of Jak1 Sirna Medıated Nanotherapeutıcs for Non-Melanoma Skın Cancer Therapy 

      Urgun, Kamil (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
      Polyvinyl alcohol (PVA)/Lignin composite nano fibers were fabricated from lignin obtained from olive mill solid waste (OMSW). Deep eutectic solvent (DES) prepared with choline chloride, glycerol, and aluminum chloride ...
    • Doğal Ekşi Hamurlardan Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Tanımlanması ile Bazı Probiyotik Özelliklerinin Saptanması 

      Kezer, Gizem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
      The use of starters in bread making is an essential and important step. Commercial starters used for this purpose provide saving of time and breads have different properties as compared to conventional breads. Recently, ...
    • Doğal Esansiyel Yağlar ve Doğal Ekstraktlar ile Emülsifiye Et Ürünleri Üretimi ve Kalite Özelliklerinin İncelenmesi 

      Hastaoğlu, Emre (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
      In this study, 12 different salami samples containing different essential oils (thymol and rosemary essential oils) and red beet extract, which is a natural colorant, were experimentally produced in order to reduce the ...
    • Durum Buğdayı Çeşitlerinin Fitik Asit Miktarları, Makarnaya İşleme Sırasındaki Değişiklikler ve Fitik Asitin Azaltılması 

      Ünsal Canay, Ferda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-06)
      In the first part in this study, samples of eight durum wheat (Tritucum durum L.) cultivars (Çeşit-1252, Eminbey, Güney Yıldızı, Kızıltan 91, Maestrale, Mirzabey, Svevo and Zenith) commonly grown in Turkey were used to ...
    • Effect of Proteın Polyphenol Interaction on The Physicochemical Properties of Set Type Yogurt and on the Digestibility of Milk Proteins 

      Dönmez, Özge (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017-01)
      The subject of protein-polyphenol interaction is of great interest to food science because of causing the physicochemical changes in protein structure, which results possibly in not only enhance the food product quality ...
      Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri
      Açık Erişim Birimi
      Beytepe Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 297 6585-117 || Sağlık Bilimleri Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 305 1067
      Bizi Takip Edebilirsiniz: Facebook | Twitter | Youtube | Instagram
      Web sayfası:www.library.hacettepe.edu.tr | E-posta:openaccess@hacettepe.edu.tr
      Sayfanın çıktısını almak için lütfen tıklayınız.
      Contact Us | Send Feedback



      DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
      Theme by 
      Atmire NV
       

       


      DSpace@Hacettepe
      huk openaire onayı
      by OpenAIRE

      About HUAES
      Open Access PolicyGuidesSubcriptionsContact

      livechat

      sherpa/romeo

      Browse

      All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherLanguageRightsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_indexFundingxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_subtypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherLanguageRightsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_indexFundingxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_subtype

      My Account

      LoginRegister

      DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
      Theme by 
      Atmire NV