• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Issue Date 
  •   DSpace Home
  • Mühendislik Fakültesi
  • Gıda Mühendisliği Bölümü
  • Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu
  • Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Issue Date
  •   DSpace Home
  • Mühendislik Fakültesi
  • Gıda Mühendisliği Bölümü
  • Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu
  • Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Issue Date
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browsing Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Koleksiyonu by Issue Date

Sort by:

Order:

Results:

Now showing items 1-20 of 93

  • title
  • issue date
  • submit date
  • xmlui.ArtifactBrowser.ConfigurableBrowse.sort_by.indexing
  • ascending
  • descending
  • 5
  • 10
  • 20
  • 40
  • 60
  • 80
  • 100
    • Vişne Çekirdeği Atıklarının Gıda İngrediyeni Olarak Değerlendirilmesi 

      Yılmaz, Cemile (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, evaluation of sour cherry seed generated as a waste material during processing of sour cherries into processed products such as juice and jam was investigated. A juice processing plant located in Mersin ...
    • Fındığın Kavrulması Sırasında Gerçekleşen Maillard Reaksiyonuna Lipit Oksidasyonunun Katkısı 

      Karademir, Yeşim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      n this study, the contribution of lipid oxidation to non enzymatic browning reactions in roasted hazelnuts was investigated. In order to determination of possible lipid oxidation and non enzymatic browning reaction products ...
    • Sosis Üretiminde Kullanılan Farklı Hidrokolloidlerin Termal Özellikleri ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri 

      Yılmaz, Esen Eyiler (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, the thermal properties and quality of low fat frankfurters containing different hydrocolloids were investigated. The moisture, fat and protein contents, water holding capacity, process yield, colour, texture ...
    • Mısır ve Ürünlerinde Prosesin Fusarium Toksinlerine Etkisi 

      Numanoğlu, Eren (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, the effects of heat treatments on some Fusarium toxins in various corn products were investigated. Within this scope, firstly the natural occurence of major Fusarium mycotoxins in corn samples collected ...
    • Ekstrüzyon Pişirmenin Maillard Reaksiyonu Üzerine Etkileri 

      Masatcıoğlu, Mustafa Tuğrul (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, effects of system parameters and ingredients used in product formulations on Maillard reaction during extrusion cooking were investigated. Different formulations were prepared by using reducing sugars ...
    • Çimlendirilmiş Esmer Pirinç Keki Üretiminin Biyoaktif Bileşenlere Etkisi 

      Turan, Abdulkadir (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, cereal cakes from paddy, brown rice, white rice, wheat, bulgur, corn and brown rice germinated for 24, 48 and 72-hour at 250°C were prepared by using pressure drop method. In addition, brown rice cakes were ...
    • Yüzeyde Güçlendirilmiş Raman Spektroskopisi Kullanılarak Ağır Metal Tayinine Yönelik Yeni Sistemleri Geliştirilmesi 

      Temiz, Havva Tümay (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      (SERS) was aimed in the present study for the detection of heavy metal ions. Five heavymetal ions have been chosen which are essential for the protection of human health.Dendrimer molecules from first and second generations ...
    • Yüzeyde Güçlendirilmiş Raman Spektroskopisi Tekniği Kullanılarak Hedef Dna Dizi Tayini 

      Şöföroğlu, Mehmet (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      Within the scope of this study, development of a sensitive deoxyribonucleic acid (DNA) biosensor by using surface enhance Raman spectroscopy (SERS) technique was studied. For this purpose two kinds of magnetic nanoparticles ...
    • Süne-Kımıl (Eurygaster spp. ve/veya Aelia spp.) Zararı Görmüş Unların Kek, Bisküvi ve Ekmeklerde Akrilamid ve Hidroksimetilfurfural (HMF) Oluşumuna Etkisi 

      Kıvanç, Servet Özçandır (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      Grain pests like Pentatomid insects named as wheat bugs (Eurygaster spp., Aelia spp. and Nysius huttoni) or “suni bug” (Eurygaster spp.) have detrimental effects on grains, especially Gramineae. While the insects absorb ...
    • Besinsel Liflere Bağlı Biyoaktif Maddelerin Antioksidan Kapasitesi ve Rejenerasyon Davranışının Quencher Metoduyla Belirlenmesi 

      Çelik, Ecem Evrim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      This study aimed to investigate the regeneration potential of antioxidants bound to insoluble food matrix. Studies were performed in vitro with several food matrices rich in dietary fiber (DF) and bound antioxidants. After ...
    • Menengiç (Pistacia Terebinhus L.) ve Bazı Ekmek Katkı Maddelerinin Hamur Reolojik Özellikleri ve Ekmek Kalitesi Üzerine Etkileri 

      Ünüvar, Aslıhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this research, potential utilization of menengic (Pistacia terebinthus) in bread and its use in combination with other bread additives (ascorbic acid, amylase, lipase, hemicellulase and DATEM) were investigated. For ...
    • Laktik Asit Bakterileri ve Şerbetçiotu (Humulus Lupulus) Kullanılarak Süne ve Kımıl (Eurygaster Spp. ve/veya Aelia spp.)Zararı Görmüş Unların Ekmeklik Kalitesinin İyileştirilmesi 

      Özülkü, Görkem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)
      In this study, the breadmaking quality of heavily bugs damaged wheat flour (50%, 70%) was tried to improve by using sourdough prepared with Lactic acid bacteria (Lactobacillus sanfrancissensis and Lactobacillus plantarum), ...
    • Farklı Orijinden Sütlerin Rennetlenme Kinetiklerinin Yüzey Hidrofobisitesi Yaklaşımıyla İncelenmesi 

      Yıldırım, Seda (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      The objective of this study is to investigate the differences in rennetting kinetics of milks from different origins including bovine, ovine, caprine and buffalo via surface hydrophobicity approach. Fmax valueswere found ...
    • Resveratrolün Yoğurtta Tekstürel Nitelikleri Geliştirme Olanakları 

      Emirdağı, Hüseyin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      The scope of this thesis is to determine the effect of the interaction between milk proteins and natural polyphenol resveratrol on the textural properties and water holding capacity, which are important parameters in the ...
    • Yüzeyde Güçlendirilmiş Raman Spektroskopisi ile Dna Hassas Tayini ve Nanopartiküller Arası Mesafelerin Optimizasyonu 

      Büyükgöz, Gülüzar Görkem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      In this study, the selective and sensitivie bioanalysis methods based on surface enhanced Raman spectroscopy (SERS) were developed. The sandwich structure was established with using preferences of nanoparticles. The target ...
    • Sert Şekerlemelerde Kontrolsüz İnversiyon ve Soğuk Erime Problemlerinin Araştırılması ve Çözüm Önerileri 

      İlaslan, Kerem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      This study was supported by SAN-TEZ Project of Republic of Turkey, Ministry of Science, Industry and Technology (Project no: 01597.STZ.2012-2). In this study, it was aimed to solve uncontrolled inversion and cold melting ...
    • Mitigation of Thermal Process Contaminants by Alternative Technologies 

      Mogol, Burçe Ataç (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      Thermal processing leads to desired color, flavor, and texture in foods. However, certain toxic chemical contaminants, like acrylamide, hydroxymethylfurfural (HMF), free and bound chloropropanols, and furan are also ...
    • Soğuk Plazma Uygulamasının Vitaminler ve Polifenol Oksidaz (Pfo) Enzimi Aktivitesi Üzerine Etkisi 

      Bozkurt, Dilara (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      Within the scope of this thesis, effects of cold plasma application, expected to be used for sterilization purposes in food industry, on vitamins and enzyme activity were investigated. For this purpose two different vitamin ...
    • Trabzon Ekmeği Üretiminin Aflatoksinler ve Fusarium Toksinleri Üzerine Etkisi 

      Yılmaz, Pınar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      The aim of this study was to investigate the fate of aflatoxins and Fusarium toxins during the Trabzon bread-making process. Trabzon bread was prepared by baking of fermented dough at 175 - 220oC. During this process, ...
    • Çölyak Hastaları İçin Baklagil Unları ile Zenginleştirilmiş Mısır Eriştesi 

      Savtekin, Nilgün (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
      Celiac disease is one of the most common food intolerances. People genetically predisposed to celiac disease cannot tolerate the gliadin fraction of wheat and similar alcohol-soluble proteins (prolamines) of barley, oats ...
      Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri
      Açık Erişim Birimi
      Beytepe Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 297 6585-117 || Sağlık Bilimleri Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 305 1067
      Bizi Takip Edebilirsiniz: Facebook | Twitter | Youtube | Instagram
      Web sayfası:www.library.hacettepe.edu.tr | E-posta:openaccess@hacettepe.edu.tr
      Sayfanın çıktısını almak için lütfen tıklayınız.
      Contact Us | Send Feedback



      DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
      Theme by 
      Atmire NV
       

       


      DSpace@Hacettepe
      huk openaire onayı
      by OpenAIRE

      About HUAES
      Open Access PolicyGuidesSubcriptionsContact

      livechat

      sherpa/romeo

      Browse

      All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherLanguageRightsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_indexFundingxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_subtypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherLanguageRightsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_indexFundingxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_subtype

      My Account

      LoginRegister

      DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
      Theme by 
      Atmire NV