dc.contributor.advisor | Ündeğer Bucurgat, Ülkü | |
dc.contributor.advisor | Aydın Dilsiz, Sevtap | |
dc.contributor.author | Babacanoğlu, Can | |
dc.contributor.author | Babacanoğlu, Can | |
dc.date.accessioned | 2021-11-29T11:31:22Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-11-02 | |
dc.identifier.citation | Babacanoğlu, C., Akrilamid ve 5-Hidroksimetilfurfural'in Olası Genotoksik Etkilerinin Tek Hücre Jel Elektroforez Yöntemi ile in vitro Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2021. | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/25656 | |
dc.description.abstract | The cooking processes of foods
containing carbohydrates forms acrylamide and 5-hydroxymethylfurfural (HMF) as a
result of Maillard reaction. According to previous in vivo and in vitro tests, these two
substances are knowns as carcinogenic. Coffee consumption is one of the most
important routes of acrylamide and HMF exposure. Caffeic acid is a phenolic acid
compound found in coffee naturally that is thought to have antigenotoxic effects. In
our study, the evaluation of the possible genotoxic effect of acrylamide and HMF
with/without caffeic acid in Chinese hamster lung fibroblast cell lines (V79 cells) and
human hepatocellular carcinoma cell lines (HepG2) is aimed. Genotoxicity was
evaluated by the single cell gel electrophoresis (COMET) assay. The cells were treated
with different concentrations of acrylamide, HMF (1, 5, 10, 25, 50 and 100 μM) and
caffeic acid (25 and 50 μM) and different combinations of acrylamide, HMF and
caffeic acid with each other for 1 h. DNA damage was expressed as DNA tail intensity.
In V79 cells the doses of acrylamide (1, 5, 10, 25 and 50 μM) and HMF (1, 5, 10, 50
and 100 μM) did not increase DNA damage alone. DNA damage was increased at the
doses of 100 μM acrylamide, 25 μM HMF and 25 and 50 μM of caffeic acid, and the
toxic effects of acrylamide and HMF were potentialized when combined with 50 μM
of caffeic acid in V79 cells. In HepG2 cells, only 5 and 10 μM HMF increased DNA
damage, but the most of dose combination of acrylamide and HMF with caffeic acid
caused DNA damage more in HepG2 cells than V79 cells. Our results show that
acrylamide and HMF alone may not cause considerable DNA damage however;
caffeic acid might induce the DNA damage at high doses in V79 cells. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | tr_TR |
dc.subject | DNA hasarı | tr_TR |
dc.subject | COMET | tr_TR |
dc.subject | V79 | tr_TR |
dc.subject | HepG2 | tr_TR |
dc.subject | Kafeik asit | tr_TR |
dc.subject.lcsh | Eczacılık bilimi | tr_TR |
dc.title | Akrilamid ve 5-Hidroksimetilfurfural'in Olası Genotoksik Etkilerinin Tek Hücre Jel Elektroforez Yöntemi ile İn Vitro Değerlendirilmesi | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis | tr_TR |
dc.description.ozet | Akrilamid ve 5-hidroksimetilfurfural
(HMF), karbonhidrat içeren gıdaların pişirilmeleri esnasında gerçekleşen Maillard
reaksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkan maddelerdir. Bu maddelerin in vivo ve
in vitro test sonuçlarına göre karsinojenik oldukları gösterilmiştir. İnsanlar için
akrilamid ve HMF maruziyetinin temel kaynaklarından birisi kahve tüketimidir.
Kafeik asit kahvede bulunan ve antigenotoksik etkileri olduğu düşünülen fenolik asit
yapısındaki bir bileşiktir. Çalışmamızda, Çin hamster akciğer fibroblast hücre hattında
(V79) ve insan hepatosellüler karsinoma hücre hattında (HepG2) kafeik asit varlığında
veya kafeik asit olmadan akrilamid ve HMF’nin olası genotoksik etkilerinin
değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Genotoksisite tek hücre jel elektroforez yöntemi
(COMET) ile değerlendirilmiştir. Hücreler akrilamid, HMF (1, 5, 10, 25, 50 ve 100
μM) ve kafeik asitin (25 ve 50 μM) farklı konsantrasyonları ve bunların farklı
kombinasyonlarına 1 saat boyunca maruz bırakılmıştır. DNA hasarı, DNA kuyruk
yoğunluğu olarak ifade edilmiştir. V79 hücrelerinde DNA hasarının 100 μM
akrilamid, 25 μM HMF ve 25 ile 50 μM kafeik asit uygulanması ile arttığı saptanmış;
akrilamid ve HMF’nin toksik etkisinin 50 μM kafeik asit ile kombine edildiğinde
potansiyelize olduğu belirlenmiştir. HepG2 hücrelerinde yalnız 5 ve 10 μM HMF’nin
DNA hasarına neden olduğu saptanmışır. Kafeik asit ile akrilamid ya da HMF’nin
komibine edilmesi, V79 hücrelerine göre HepG2 hücrelerinde daha çok DNA hasarına
neden olmuştur. Sonuçlarımız, V79 hücrelerinde akrilamid ve HMF’nin tek başına
fark edilir miktarda DNA hasarına neden olmadığını ancak, kafeik asitin yüksek
dozlarda DNA hasarını indükleyebileceğini göstermektedir. | tr_TR |
dc.contributor.department | Farmasötik Toksikoloji | tr_TR |
dc.embargo.terms | Acik erisim | tr_TR |
dc.embargo.lift | 2021-11-29T11:31:22Z | |
dc.funding | Yok | tr_TR |
dc.subtype | project | tr_TR |