Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBilgiç, Pelin
dc.contributor.authorNefes Çakar, Aslıhan
dc.date.accessioned2021-07-06T13:15:09Z
dc.date.issued2021-07
dc.date.submitted2021-06-23
dc.identifier.citationNefes Çakar, A. (2021). Açlık ve Tokluk Durumunda Yapılan Submaksimal Aerobik Egzersizin Substrat Oksidasyonuna Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankaratr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/25012
dc.description.abstractThe aim of study was to investigate the effect of submaximal aerobic exercise performed in different days on substrate oxidation in fasting and postprandial conditions.13 male football players, aged between 18-25, included in this study. The study was carried out in three stages with a one-week intervals. In the first stage, urine analysis, anthropometric measurements, resting metabolic rate, body composition measurements were made and the thesis questionnaire was applied by a dietitian. After that, standard breakfast was given and maximum oxygen consumption capacities were measured. In the second stage, athletes were performed 60 minutes of submaximal aerobic exercise in 12 hours of fasting condition. In the third stage, athletes were performed 60 minutes of submaximal aerobic exercise in postprandial 2nd hour condition.Aerobic capacity was evaluated with a gas analyzer in all three stages. Before the second and third stages, food consumption records were taken and analyzed with the BeBIS program. Pre-exercise and exercise day; energy, carbohydrate, protein and fat intakes fasting and postprandial condition were similar(p>0.05). While fasting and postprandial condition urine densities, pre and post exercise body weight and body weight change percentages were similar(p>0.05); urine pH was higher at pre-exercise fasting condition(p<0.05). The carbohydrate oxidation values were higher when performing exercise in postprandial condition than in fasting condition(p<0.05). It was determined that the higher carbohydrate oxidation when performing exercise in postprandial condition was due to the 15-45-minute period of the exercise(p<0.05).The fat oxidation values were higher when performing exercise in fasting condition than the postprandial condition (p<0.05). It was determined that the higher fat oxidation when performing exercise in postprandial condition was due to the 15-60-minute period of the exercise(p<0.05). As a result of our study, it was determined that fat oxidation was higher when performing submaximal aerobic exercises in fasting condition than performing exercises in postprandial condition.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAçlıktr_TR
dc.subjectTokluktr_TR
dc.subjectSporcutr_TR
dc.subjectYağ oksidasyonutr_TR
dc.subject.lcshBilgi kaynaklarıtr_TR
dc.titleAçlık ve Tokluk Durumunda Yapılan Submaksimal Aerobik Egzersizin Substrat Oksidasyonuna Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı; sporcularda farklı günlerde yapılan submaksimal aerobik egzersizin açlık durumunda (AD) ve tokluk durumunda (TD) substrat oksidasyonuna etkisini incelemektir. Bu çalışmaya, 18-25 yaş arasında 13 erkek futbolcu katılmış ve çalışma birer hafta aralıklarla üç aşamada gerçekleştirildi. Çalışmanın birinci aşamasında sporculara idrar analizi, antropometrik ölçümler, dinlenme metabolik hızı, vücut kompozisyonu ölçümleri yapıldı ve diyetisyen tarafından tez anketi uygulandı. Daha sonra standart kahvaltı verilerek maksimum oksijen tüketim kapasiteleri ölçüldü. İkinci aşamada, 12 saatlik açlık durumunda 60 dakika submaksimal aerobik egzersiz yaptırıldı. Üçüncü aşamada ise postprandiyal ikinci saatte 60 dakika Submaksimal aerobik egzersiz yaptırıldı. Her üç aşamada aerobik kapasite gaz analizörü ile değerlendirildi. Çalışmanın ikinci ve üçüncü aşamaları öncesi besin tüketim kayıtları alındı ve Beslenme Bilgi Sistemi (BeBİS) programıyla analiz edildi. Egzersiz öncesi ve egzersiz günü; enerji, karbonhidrat, protein ve yağ alımları AD ve TD birbirine benzer bulundu (p>0,05). AD ve TD idrar dansiteleri, egzersiz öncesi-sonrası vücut ağırlığı ve vücut ağırlığı değişimi yüzdeleri birbirine benzer iken (p>0,05); AD egzersiz öncesi idrar pH’ı daha yüksekti (p<0,05). TD yapılan egzersiz sırasında karbonhidrat oksidasyonu değerlerinin AD yapılan egzersize göre daha yüksek bulundu (p<0,05). TD yapılan egzersiz sırasında karbonhidrat oksidasyonunun daha yüksek olmasının egzersizin 15-45 dakikalık bölümünden kaynaklandığı belirlendi (p<0,05). AD yapılan egzersiz sırasında yağ oksidasyonu değerlerinin TD yapılan egzersize göre daha yüksek olduğu bulundu (p<0,05). AD yağ oksidasyonunun daha yüksek olmasının ise egzersizin 15-60 dakikalık bölümünden kaynaklandığı bulundu (p<0,05). Çalışmamızın sonucunda açlık durumunda yapılan submaksimal aerobik egzersiz sırasında yağ oksidasyonunun tokluk durumunda yapılan egzersize göre daha yüksek olduğu belirlendi.tr_TR
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.embargo.terms6 aytr_TR
dc.embargo.lift2022-01-08T13:15:09Z
dc.fundingYoktr_TR
dc.subtypeworkingPapertr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster