Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorYıldız, Eminetr_TR
dc.contributor.authorBağlam, Nurcantr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:29Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:29Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1591
dc.description.abstractIn order to evaluate the nutritional statement of 96 children with neurological dysphagia, aged 1-10 years (3.8±2.4), followed-up with the diagnosis of neurological disorders and dysphagia by Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatrics Neurology were included. In the study, a questionnaire was applied to the parents to collect data on general information, nutritional habits and a 24 hour dietary recall. In addition, anthropometric measurements were evaluated. In the study, out of total, percentage of boys and girls were 56.2% and 43.8%, respectively, and 49.0% were diagnosed with cerebral palsy. According to the WHO 2006 and WHO 2007 Growth Standards, Weight-for-age Z score (WAZ) values of 50.0% (n=48) of patients were underweight (WAZ< -2SD). According to the feeding type, children were classified into 3 groups; 43.7% only orally fed, 14.6% both oral and tube feeding, 41.7% only tube feeding. For the 33.3% of children only orally fed, mean meal duration was over 30 minutes. Nutritional support formulas were used by 69.8% of children in the study. In conclusion, 53.1% of children consumed a diet that was deficient in energy while none of the patients consumed excessive energy. Totally, 51.8% of boys and 40.5% of girls had adequate dietary energy and 51.8% of boys and 42.8% of girls had adequate dietary protein intake. Dietary fiber intake of 93.8% of children was insufficient. Due to having difficulties providing adequate nutrients and also increasing in nutritional requirements in the period of growth and development, dysphagic children are under the risk of malnutrition. Early diagnosis and treatment of dysphagia with multidisciplinary approach will contribute to improve nutritional status, physical and cognitive development of the child and interaction between family and/or environment.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectDysphagiatr_TR
dc.titleNörolojik Disfajisi Olan Çocuklarda Malnütrisyon ve Beslenme Durumunun Saptanmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2014/977tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetNörolojik yutma güçlüğü olan çocuklarda beslenme durumunun saptanması amacıyla, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroloji Bilim Dalı izleminde nörolojik hastalığı bulunan ve yutma güçlüğü tanısı almıĢ 1-10 yaĢ (3.8±2.4) arası 96 çocuk hasta araĢtırma kapsamına alınmıĢtır. ÇalıĢmaya alınan her hastanın ebeveynine anket formu uygulanarak çocuğa ait genel bilgiler, beslenme öyküsü ve çocuğun hatırlatma yöntemiyle geriye dönük 24 saatlik besin tüketim kaydı ve antropometrik ölçümleri alınmıĢtır. AraĢtırma kapsamına alınan hastaların %56.2’si erkek, %43.8’i kızdır. Hastaların %49.0’unun (n=47) tanısı serebral palsidir. Çocukların WHO 2006 ve WHO 2007 büyüme standartları açısından %50’sinin (n=48) yaĢa göre vücut ağırlığı Z skoru değerlerinin -2SD altında olup çok zayıf olduğu saptanmıĢtır. Hastaların beslenme tipine göre %43.7’sinin yalnızca oral yol, %14.6’sının hem oral hem tüple, %41.7’sinin ise sadece tüple beslendiği saptanmıĢtır. Yalnızca oral olarak beslenen çocukların %33.3’ünün bir öğünde ortalama beslenme süresinin 30 dakikanın üzerinde olduğu tespit edilmiĢtir. AraĢtırma kapsamına alınan çocukların nütrisyon destek ürünü kullanma oranı %69.8 olarak bulunmuĢtur. Çocukların %53.1’inin günlük enerji alım düzeyinin yetersiz olduğu saptanmıĢtır. Erkeklerin %51.8’i ile kızların %40.5’i diyetle yeterli enerji alırken, erkeklerin %51.8’i ve kızların %42.8’i diyet proteinini yeterli düzeyde almaktadır. Çocukların %93.8’inin diyet posasını yetersiz düzeyde aldığı saptanmıĢtır. Büyüme geliĢme döneminde yeterli besin alımında sorun yaĢamaları ve bu dönemde besin ögesi ihtiyacındaki artıĢ nedeniyle yutma güçlüğü tanısı almıĢ hastalar malnütrisyon riski altındadır. Yutma güçlüğünün multidisipliner yaklaĢım ile erken tanı ve tedavisi; çocuğun beslenme durumunu, fiziksel ve biliĢsel geliĢimini, ailesi ve çevresi ile uyumunu artırmaya katkı sağlayacaktır.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster