Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErsoy, Gülgüntr_TR
dc.contributor.authorNuerkaosaier, Abudukelimutr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:29Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:29Z
dc.date.issued2013tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1585
dc.description.abstractThis study was performed for the purpose of determining the scope of awareness and behavior of high school students in the city of Urumçi Xinjiang Uygur Autonomous Region in China in respect of nutrition and physical activity. Randomly selected, a total of 998 students have agreed to participate in the research, with a gender rate of 35.7% male (n=356) and 64.3% female (n=642) respondents, all attending three academic institutions offering diverse education. Using a questionnaire, the general information and particulars pertaining to the students, the anthropometric measurements, level of nutritional background knowledge, nutritional habits, and range of physical activity and intensity of impact from the media were scanned and ascertained. Mean age of the students was 17±1.1 years for males and 16±1.3 years for females. The mean body mass index BMI was found as 20.5±2.9 for males and 19±2.1 kg/m2 for females. A vast majority of the students were observed to have a normal BMI (68% of males and 54.7% of females). Underweight at the rate of 44% was detected among female students. Both male and female students displayed an equal proportion in terms of adverse knowledge on nutrition (45.2% vs 42.1%, respectively). In the context of schools, a significant difference was noticed among the male students in the level of consciousness on nutrition (p<0.05). It was shown that 25.1% of females skipped a meal during a regular day while the result among males was 17.7%. The ratio of frequent fast food consumption exhibited a similar pattern in both sexes (21% vs 22.1%). Moreover, the correlation between the fast food consumption habits and the BMI values of the students were statistically significant (p<0.05). Males were found to harbor a better comprehension of physical activity in comparison with their female counterparts (45 % vs 33.6 %). Also, 32% of males and 29.8% of females were physically active. In all schools, a gymnastic session was applied course intervels. In regard to the food advertisement, males and females were impacted at the same magnitude (55% and 59%, respectively); while males were influenced more than the female participants in respect of the physical activity commercials (65% and 57%, respectively). Conclusively, students awareness of nutrition and physical activity must be enhanced, and they must be encouraged to participate in active physical activity also during the off-school duration.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectHigh-school studentstr_TR
dc.titleÇin xinjang uygur özerk bölgesi urumçi şehrindeki lise öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite bilgi ve davranışlarıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2013/298tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetBu araştırma, Çin Xin Jiang Uygur Özerk Bölgesi Urumçi şehrindeki lise öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgili bilgi ve davranışlarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya %35.6'sı erkek (n:356) ve %64.3'ü kız (n:642) olmak üzere üç farklı düzeyde eğitim veren, gelişigüzel seçilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 998 öğrenci alınmıştır. Anket formu ile öğrencilere ilişkin genel bilgiler, antropometrik ölçümleri, beslenme bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve medyadan etkilenme durumları belirlenmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması (±S) erkeklerde 17±1.1, kızlarda 16±1.3 yıldır. Ortalama BKİ değerleri erkeklerde 20.5±2.9 kg/m2, kızlarda 19±2.1 kg/m2 bulunmuştur. Öğrencilerin büyük çoğunluğu normal BKİ' ye (erkek %68.0, kız %54.7) sahiptir. Kızlarda %44.4 oranda zayıflık saptanmıştır. Erkekler (%45.2) ve kızlarda (%42.1) benzer oranda kötü beslenme bilgisine sahiptir. Öğrencilerin okullar arası beslenme bilgi düzeylerindeki fark erkek öğrencilerde anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Kızların %25.1'i, erkeklerin %17.7'si öğün atlamaktadır. Fast food yiyecekleri sık tüketenlerin oranı kızlar (%21.0) ve erkeklerde (%22.1) benzer, fast food tüketim durumu ile BKİ değerleri arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Erkekler (%45.0) kızlardan (%33.6) daha iyi fiziksel aktivite bilgisine sahiptir. Tüm okullarda ders arası cimnastik programı uygulanmaktadır. Erkeklerin %32.0'si, kızların %29.8'i okul dışında da fiziksel olarak aktiftir. Yiyecek reklamlarından erkekler (%55.0) ve kızlar (%59.0) benzer oranda, fiziksel aktivite reklamlarından ise erkekler (%65.0), kızlardan (%57.0) daha fazla etkilenmiştir. Araştırma sonuçları öğrencilerin beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilinçlendirilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster