Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPekcan, Güldentr_TR
dc.contributor.authorÇetiner, Bengitr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:28Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:28Z
dc.date.issued2013tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1577
dc.description.abstractA healthy, balanced and adequate nutrition habits gained during childhood period would continue to be a lifelong habits. As a result of this, it's very important for primary school children aged between 7-14 years, to gain healthy food habits. The nutrition education that will be provided to school children will bring the right eating habits in their life. The aim of this study is, through a nutrition education program, to change student's basic level of knowledge of adequate and balanced diet in a positive way and to gain healthy eating habits. In this intervention study, children (21 intervention and 21 control),mainly 9 years of age group, were included in the study. Food intakes wererecorded for three consecutive days,one day being a week-end day, using 24 hourdietary recall. The differences between the family's socio-demographic characteristics, students’dietary intake data, breakfast habits, physical activity levels were identified. Anthropometric measurements were evaluated. A pre-test,containing 50 questions were applied to both intervention and control groups. Same test was re-applied to the intervention group also after the intervention periods of after 3 months and 18 months. The results of the pre-training and post-training tests indicate a statistically significant differences (p<0.05) as the mean score of students were 60.8±10.5 points before the training, compared to the 85.1±5.5 points 3 months after the training and 80.0±11.8 points 18 months after the training.After nutrition education,intervention group showed a significant increase in test results. Increase in the consumption of foods, such as milk, cheese, egg, red meat, legumes, vegetables, fruit, bread, honey, jam, whereasdecrease in the consumption of foods such as rice, pasta, oil, sugar, desert and student's junk food habits, acid drinks, french fries, hamburger and pizza weredetermined.Statistical differences between the pretest and posttest of male studentsin the intakes of energy, niacin, vitamin B6, vitamin C, iron and zinc were found. Otherwise, there were differences between the pretest and posttest results of female studentsin the intakes of fiber and calcium (p<0.05) and males intakes of energy, niacin, vitamin C, sodium and calcium (p<0.05). Also the differences between the pretest and posttests of females intakes of vitamin D from foods and zinc were found significantly important (p<0.05). In conclusion, education on adequate and healthy nutrition is important for children and it could be recommended thatcontinuous education programs should be provided for students, teachers and families.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectSchool childrentr_TR
dc.titleBursa Özel Tan İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Beslenme Eğitimi Müdahale Çalışmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis
dc.callno2013/287tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetSağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminde kazanıldığı ve yaşam boyu sürdüğü, bu nedenle de 7-14 yaş grubu ilköğretim dönemi çocuklarda beslenme eğitiminin büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Çocuklara verilecek beslenme eğitimi doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasına olanak sağlar. Bu müdahale çalışmasında, programlı beslenme eğitimi aracılığı ile öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenme konusundaki temel bilgi düzeylerinin arttırılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının olumlu yönde değiştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 9 yaş grubu 42 (21 müdahale, 21 kontrol) öğrenciye sorukağıdı uygulanmış, birbirini izleyen 3 günlük 24 saatlik besin tüketim kaydı alınmış, öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri, antropometrik ölçümleri saptanmış, ailenin sosyodemografik özellikleri belirlenmiş ve müdahale ile kontrol grubuna 50 soruluk ön test uygulanmıştır. Müdahale grubuna eğitim sonrasında aynı test (3. ve 18.ay) tekrar uygulanmış,100 puan üzerinden değerlendirilen, ön ve son test sonuçlarından elde edilen veriler sonucunda öğrencilerin eğitim öncesi aldıkları ortalama puan 60.8±10.5 iken, eğitim verildikten 3 ay sonrasında 85.1±5.5,eğitim verildikten 18 ay sonraki puan ise 80.0±11.8’dir ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p<0.05). Eğitim sonrasında öğrencilerin süt, peynir, yumurta, kırmızı et, kurubaklagil, sebze, meyve, ekmek, bal/reçel ve pekmez gibi besinlerin tüketim sıklıkları artarken, pilav-makarna, yağ, şeker, hamurlu tatlılar, asitli içecekler, cips, hamburger ve pizza gibi gıdaların tüketim sıklıkları azalmıştır. Eğitim öncesi ve eğitim sonrası erkek öğrencilerin diyetinde enerji, niasin, B6, C vitamini, demir ve çinko alımları arasındaki farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunurken; kızlarda posa ve kalsiyum alımı arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (p<0.05). Müdahale grubu erkek öğrencilerin günlük alınması gereken miktarlara (RDA) göre belirlenen enerji ve besin ögelerinden; enerji, C vitamini, sodyum ve kalsiyum yüzdelerinin eğitim öncesi ve sonrası arasında anlamlı farklılık görülürken kız öğrencilerin D vitamini ve çinko yüzdeleri arasında anlamlı farklılık görülmektedir (p<0.05). Eğitim öncesi müdahale grubunun spor yapma durumu ile eğitimden sonraki spor yapma durumu arasında anlamlı bir ilişki görülmektedir (p<0.05). Eğitimden önce spor yapma oranı %47.6 olarak görülürken, eğitimden sonra bu oran %61.9’a yükselmiştir. Yeterli ve dengeli beslenme eğitiminin çocuklar için yararlı olduğu görülmüştür. Bu eğitimlerin yaygınlaştırılması, ders içeriklerinin yeterli ve dengeli beslenmeyi kapsaması ve çocukların, aileler ile öğretmenlerin bilgi düzeylerinin arttırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster